Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osigurana sredstva

Bradara: Budžet prepoznaje finansiranje potreba na nivou države

lidija-bradara

Kazala je se vodi računa o punjenju budžeta, ali da su sredstva za najvažnije institucije osigurana iz izvora koji ne ovise o punjenu budžeta

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lidija Bradara izrazila je zadovoljstvo da je usvojen budžet za 2020. godinu navodeći da on prepoznaje finansiranje potreba koje se nalaze na nivou države.

– Nažalost proračun BiH, odnosno Zakon o finansiranju institucija BiH, je jako mali u odnosu na, recimo, Federalni koji je preko pet milijardi maraka – kazala je Bradara novinarima nakon sjednice Doma naroda.

Kazala je se vodi računa o punjenju budžeta, ali da su sredstva za najvažnije institucije osigurana iz izvora koji ne ovise o punjenu budžeta.

– BiH nije u kandidatskom statusu za EU, a mogli bi sudjelovati i povlačiti sredstva. Trebamo sve učiniti kako bi nam ta sredstva bila dostupna – rekla je Bradara.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na hitnoj sjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja budžeta.