Dodik i Čović kroje novu vlast?

BiH

covic dodik

Kako god se završio sukob HDZ-ovih i DF-ovih federalnih ministara i kako god se okončala posrednička ili medijatorska uloga SDA, a ni jedno ni drugo ne mogu dugo trajati, Vlada Federacije, sve i da ostane u sadašnjem stranačkom i kadrovskom sastavu, bit će na klimavim nogama.

Međusobno povjerenje i iskrenost, ako ih je ikada bilo, razbijeni su u ko zna koliko komada i teško ih je, zapravo nemoguće, sastaviti i zalijepiti. Dragan Čović i njegov HDZ otpisali su Demokratsku frontu Željka Komšića i razgovaraju jedino preko Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, piše Dnevni list.

Istovremeno, nije teško primijetiti da Čoviću sve više smetaju i Izetbegović i SDA, ali je svjestan da je bez SDA nemoguće skrojiti izvršnu vlast na bilo kojoj razini, ne može otvoriti i tu frontu, baš kao što je i Izetbegović svjestan da bez HDZ-a nema ni federalne ni državne vlade.

Zakovani stavovi

– Za nas Vlada Federacije ne funkcionira i u Federaciji nema izvršne vlasti – poručio je Dragan Čović i podvukao da je krajnje vrijeme da koalicijski partneri u vlasti FBiH ispoštuju ono što su dogovorili ili da se koalicijski odnos raskine.

S druge strane, iz SDA ne govore o mogućem raskidu koalicije, a DF neće odustati od svojih stavova i principa niti pristati na igre ispod stola ni pod cijenu da iziđe iz Vlade.

Sukob je počeo zbog zahtjeva HDZ-a da odmah budu smijenjeni nadzorni odbori i uprave u Elektroprivredi HZ HB, Eronetu i Aluminiju, a DF zahtijeva da se prvo utvrdi lična  odgovornost u tim firmama kako bi se znalo tko će odgovarati za gubitke. Tako to izgleda na “pozornici za građane”, ali u pozadini ima svega i svačega, a ponajviše straha od onoga što bi moglo isplivati i čija bi se sve imena našla u crnim knjigama“, nakon finansijske i policijske istrage.

– Ne možemo pristati na imenovanje novih upravljačkih struktura koje će nastaviti po političkim instrukcijama uništavati resurse ove zemlje – odgovor je DF-a.

[pull_quote_left]Istovremeno, nije teško primijetiti da Čoviću sve više smetaju i Izetbegović i SDA, ali je svjestan da je bez SDA nemoguće skrojiti izvršnu vlast na bilo kojoj razini, ne može otvoriti i tu frontu, baš kao što je i Izetbegović svjestan da bez HDZ-a nema ni federalne ni državne vlade[/pull_quote_left]

Stavovi HDZ-a i DF-a su zakovani, a SDA je između – malo tamo, malo ovamo. Hoće li pristati zajedno saHDZ-om preglasati ministre iz DF-a, vidjet će se kada i ako se Vlada sastane u punom sistemu. Tek tada će biti jasno što su dogovorili Čović i Izetbegović, koliko je iskrenosti među njima i jesu li zajedno dali “crveni karton” DF-u.

Ono što se događa u Vladi Federacije i nije neko veliko iznenađenje, uostalom, Komšić je davno najavio da će se ministri iz DF-a sukobiti s ministrima iz HDZ-a zbog javnih poduzeća. Sada se pokazuje da je bio u pravu.

Vlada je za ovih 40 dana otkako je preuzela dužnost imala samo dvije sjednice u punom sastavu, a na dvije nisu došli ministri iz HDZ-a pa su održane u krnjom sastavu i odluke koje su na njima donesene HDZ smatra ništavnima. Čović sada uvelike najavljuje širenje krize:

– Sve ovo će se odraziti i na županije i Vijeće ministara. Ako nema dogovora ili se ne poštuje na jednoj razini, ne može se poštovati na drugoj.

Što bi mogle značiti ovakve najave? Prema našim izvorima iz najjačih stranaka u državi, prelijevanje krize iz federalne izvršne vlasti najprije bi moglo zahvatiti Vijeće ministara. Navodno, Čović i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, već kroje novi sastav državne Vlade.

Brojke i odnosi

Kada se zna da su njih dvojica u čvrstim političkim, poslovnim i prijateljskim vezama, moglo bi u tome biti “zrna istine“ ma kako se to u ovom trenutku činilo nemogućim. Drugim riječima, jedan od drugog nikada nisu odustali, redovito međusobno podržavaju politike koje vode, a priče da je Čović prevario Dodika ulaskom HDZ-a u Vladu Federacije i Vijeće ministara namjerno su lansirane kao maskiranje dugoročnih ciljeva i “zabava za mase“.

Je li uopće moguća uspostava nove parlamentarne većine, a time i novog sastava Vijeća ministara? Aktualna koalicija, u kojoj su SDA, DF, HDZ i Savez za promjene koji čine SDS, PDP i DNS, od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima 25 što je sasvim dovoljno za izglasavanje svih odluka.

U Domu naroda, bez čije potvrde nijedna odluka Zastupničkog doma ne može proći, situacija je komplicirana

– u Klubu srpskog naroda SNSD s DNS-om ima većinu, u Klubu hrvatskog naroda većinu ima HDZ, a SDA u Klubu bošnjačkog naroda.

Naši izvori kažu da bi SNSD i HDZ, a davno su njihovi šefovi priopćili da su to pobjedničke stranke unutar srpskog i hrvatskog naroda, za svog koalicijskog partnera najradije uzeli SBB kao bošnjačku stranku, a otjerali bi Savez za promjene i DF.

Međutim, u Zastupničkom domu SNSD ima šest, njegov koalicijski partner DNS jednog, a SBB i HDZ po četiri zastupnika, sve skupa 15, što nije dovoljno.

Ukoliko bi im se pridružio SDA sa svojih deset zastupnika, mogli bi uspostaviti novu parlamentarnu većinu i formirati novo Vijeće ministara. O toj i takvoj mogućnosti iz SDA nema nikakvih glasova, a mogu se očekivati tek nakon kongresa na kojem će se birati predsjednik i kompletno rukovodstvo stranke.

Stav SBB-a od ranije je poznat – oporbena je stranka, nema ni govora da ulazi u vlast sa SDA niti da uskače u vlast na bilo kojoj razini umjesto SDA. Međutim, preokreta i zaokreta, ma kako izgledali nevjerovatni i nemogući, uvijek je bilo s objašnjenjem da su u interesu države i njezinih građana.

Kako god, neke karte su već bačene na stol, ali one najvažnije još su u rukavima i pod stolom. Uzgred rečeno, reformski zahvati kojih su svima puna usta i koje svakodnevno najavljuju, kako stvari stoje, postali su – uzgredni.