Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezolucija o srebrenici

Dodik: Sraman čin, ovo nećemo zaboraviti Crnoj Gori

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kaže kako “neće zaboraviti Crnoj Gori” to što će glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Dodao je da nije očekivao da će Crna Gora “nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima”.

“Prije su priznali Kosovo, imaju neki odnos prema BiH, ne računajući da je tu i Republika Srpska. Podržavamo srpski narod u Crnoj Gori, on je bio potlačen sa stanovišta politike Mila Đukanovića, ali vidimo da i sada nisu poboljšane okolnost i slobode za naš narod u Crnoj Gori”, ustvrdio je Dodik.

Istakao je kako je posrijedi “sraman čin”.

Vučić: Zapadne sile ne znaju u kakvom su problemu zbog rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pak da najmoćnije zapadne sile, koje su stale iza rezolucije o Srebrenici, ne znaju u kakvom su problemu zbog angažmana Srbije, jer može da im se desi da za rezoluciju u UN bude manje glasova.

Vučić je na predizbornom mitingu SNS-a u Lazarevcu rekao da će ići u Njujork da se još jednom pred Generalnom skupštinom UN obrati svim zemljama i pozove ih da ne glasaju za tu rezoluciju.

“Oni ne znaju šta sa rezolucijom iza koje su stale najveće sile. Mala Srbija boriće se do posljednjeg trenutka za svoju čast i obraz. Јedna mala Srbija će da se bori za svoje ime i prezime, pritom poštujuću žrtve Bošnjaka, nikoga ne uvrijedivši”, naveo je Vučić.

On je rekao da Srbiji u narednih 10 dana predstoje teške borbe, i još jednom ponovio mantru da će srpski narod biti označen kao genocidan.

“Kada su krenuli sa inicijativama da naš narod nazovu genocidnim, pa nas onda danima obmanjuju šta je cilj toga, naš posao je da se borimo za našu zemlju i ne zamjerite što nam je Srbija važnija od svega. Našu Srbiju nećemo da damo nikome i ni za šta na svijetu. Zato ćemo vam se suprotstaviti u Njujorku i u Briselu i bilo gdje da želite da ukinete srpski narod”, poručio je Vučić.

Lagumdžija uputio pismo na 195 adresa

“U pismu koje je BiH ambasador Zlatko lagumdžija poslao na 195 adresa u UN-u navodi se da je sudska činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid i da to jedino, u regiji, ne priznaje Srbija. Rezolucija je temelj za pomirenje i poruka za one koji negiraju da je genocid počinjen”, objavio je na Twitteru dopisnik AlJazeere iz Washingtona Ivica Puljić.