Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU obezbijedila 1000 računara za 15 srednjih stručnih škola u Bosni i Hercegovini

eu racunari skole
FOTO: Fena

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler prisustvovao je, u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, isporuci 80 novih računara za opremanje informatičkih kabineta u toj školi. 

Isporučena informatička oprema dio je šire inicijative usmjerene na unaprjeđenje digitalne pismenosti i kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Srednja ekonomska škola jedna je, od 15 srednjih stručnih škola širom zemlje, koje su dobile nove računare.

– Uvijek sam vjerovao da u školi ne učimo samo za ocjene ili ispite, već za život. Obrazovanje priprema mlade ljude za izazove s kojima će se suočiti u životu. U 21. stoljeću, digitalne vještine su od suštinskog značaja, uključujući informacije o tome kako ostati siguran na internetu i kritički procijeniti izvore. Drago mi je što podržavamo buduću generaciju građana BiH, da unaprijede svoje digitalne vještine, isporukom 1000 računara u 15 škola u BiH – rekao je ambasador Sattler.

Vrijednost 1000 računara, koji su isporučeni srednjim stručnim školama u Bosni i Hercegovini, iznosi 432.000 eura. Osim Srednje ekonomske škole u Sarajevu, računari su isporučeni srednjim školama u Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju, Prnjavoru i Sarajevu.

Direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu Amira Kadrispahić kaže da je, za nju i tu školu,  to doista nezaboravan trenutak, zahvaljuje EU što je odabrala tu školu za posjetu. 

– Mi smo škola, koja je prepoznata u BiH, ali i u Evropi implementirajući razne EU projekte, uključujući i Erasmus+. Naša škola prati savremene obrazovne trendove, ali te trendove je nemoguće pratiti bez dobre informatičke i tehničke spreme. Ne bismo bili tu, gdje jesmo, da nemamo podršku prijatelja. Hvala što ste prepoznali naš rad i omogućili da nastavimo da širimo ideje dobra, da obrazujemo i pripremamo djecu za budućnost i tržiste rada – izjavila je. 

Podrška EU unapređenju obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini je višestruka. Samo u posljednje dvije godine, Evropska unija je izdvojila 16 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku predškolskom, stručnom i visokoškolskom obrazovnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija trenutno izdvaja značajna sredstva i za unapređenje stručnog obrazovanja u srednjim školama u zemlji. Jedan od ključnih projekata, vrijedan više od 3 miliona eura, ima za cilj unapređenje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja, prepoznavanje neformalnog učenja i unapređenje digitalnih i preduzetničkih kompetencija.

Osim nabavke najsavremenije opreme i pružanja expertize za podršku obrazovnim reformama u zemlji, EU finansira i renoviranje obrazovnih institucija u cilju poboljšanja uslova rada za nastavno osoblje i učenike širom zemlje. EU trenutno finansira obnovu 20 srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih sala u osnovnim školama u BiH.

– Također, EU pruža značajnu podršku i kroz svoj Erasmus+ program koji podržava obrazovanje, obuku, mlade i sport u Evropi. Taj program pruža mogućnosti studentima, nastavnicima i stručnjacima da studiraju, obučavaju se i steknu iskustvo u inostranstvu. Srednja ekonomska škola u Sarajevu uspješno učestvuje u nekoliko EU programa uključujući ERASMUS+ – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.