Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U vrijeme najveće krize

Federalni štab Civilne zaštite treći mjesec bez načelnika

fucz-respiratori

Vlada FBiH do danas nije na mjesto Fahrudina Solaka imenovala njegovog nasljednika na toj funkciji, iako je Mustafa Kadribegović postavljen za v.d. direktora FUCZ-a. Nakon što je prvih mjeseci pandemije potrošeno oko 23 miliona maraka, kako je potvrđeno za Fokus na računu FUCZ trenutno je oko 6,2 miliona maraka

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

U vrijeme dok je javnost u glavnom bh. gradu ogorčena zbog činjenice da je šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo u vrijeme najveće zdravstvene krize na godišnjem odmoru, Fokus otkriva da Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) već treći mjesec nema načelnika. Naime nakon što je s mjesta Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) u maju zbog istrage u aferi „Respiratori“ suspendiran Fahrudin Solak, Vlada FBiH Mustafu Kadribegovića, koji je imenovan za v.d. direktora FUCZ-a nikada nije imenovala za Solakovog nasljednika i na funkciji načelnika Štaba.

Potvrđeno je to za Fokus i u odgovoru na naš upit u Federalnoj upravi Civilne zaštite, o tome da li je Kadribegović preuzimanjem funkcije v.d. direktora FUCZ-a, preuezo i funkciju načelnika FŠCZ-e.

– Mustafa Kadribegović, pomoćnik direktora u Sektoru za operacije deminiranja i uklanjanja eksplozivnih sredstava, koji po ovlaštenju  Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, dok traje preventivna suspenzija direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, organizuje sve poslove  i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, nije istovremeno preuzeo funkciju načelnika Federalnog štaba civilne zaštite- naveli su za Fokus iz FUCZ-a.

Iz FUCZ-a su potvrdili i to da su uputili Vladi FBiH prijedlog da Kadribegović bude imenovan za načelnika Štaba, jer je i po zakonu predviđeno da tu funkciju obavlja direktor FUCZ-a. Procedura je još uvijek u toku, no nejasno je zbog čega Vlada FBiH u vrijeme najveće zdravstvene krize u zemlji kada se ponovo razmišljalo o proglašenju vanredne situacije nije ubrzala ovo imenovanje, jer je funkcija načelnika FŠCZ izuzeno značajna u ovim kriznim vremenima.

Iako u FUCZ ističu da je prestankom stanja prirodne nesreće sve poslove koje je vodio FŠCZ preuzeo Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva, skandalozna je činjenica da u ovakvoj situaciji već treći mjesec nije imenovan načelnik FŠCZ.

S obzirom na to da je u prvim mjesecima vanredne situacije FUCZ potrošila oko 23 miliona maraka, pitali smo koliko je trenutno novca na računu Federalne uprave Civilne zaštite, prikupljenog od građana po osnovu naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, te da li je FUCZ proteklih mjeseci nabavljao neka sredstva za zaštitu od korona virusa.

–  Stanje na računu u okviru Jedinstvenog računa Trezora pod nazivom FMF-Poseban transakcijski račun –Sredstva za zaštitu i spašavanje na dan 31.07.2020. godine je 6.294.770,08 KM. Federalna uprava civilne zaštite nije predlagala a ni vršila nabavke u vezi sa zaštitom od korona virusa u periodu maj-juli ove godine- naveli su iz FUCZ-a.

Jasno je da podijeljene nadležnosti na nivou države BiH i njenih entiteta znatno doprinose nesnalaženju institucija u situaciji u kojoj se zemlja nalazi, a to najviše osjete građani. Iako se sve finansira novcem poreznih obveznika još uvijek niko neće da odgovori na pitanje zbog čega građani od silnih donacija i za njihov novac kupljene opreme njima nije poklonjena niti jedna maska, par rukavica ili dezinfekciono sredstvo? Već šesti mjesec građani se svojim novcem štite od korona virusa.