Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera “Respiratori”

Hoće li se Novalić prije “Facebook livea” sutra prvo pojaviti u sudnici?

Sarajevo: Suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”
04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sudjenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novalicu i drugima u aferi "Respiratori", u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Uprkos brojnim pokazanim dokazima o načinu kako je “završavana” nabavka respiratora glavni akteri ove afere ponašaju kao da se ništa nije desilo

Pred Sudom BiH za sutra je zakazan nastavak suđenja u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Riječ je o nastavku glavnog pretresa u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 respiratora tipa ACM812A nabavljenih prošle godine u jeku pandemije korona virusa, a koji su plaćeni iz budžeta FBiH oko 10,5 miliona KM.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Bez ikakvog objašnjenja ročište koje je trebalo biti održano 22. septembra, odgođeno je, a posljednje koje je održano prije toga bilo je ono 26. augusta, a sutra ćemo vidjeti hoće li ovo najavljeno biti i održano.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

PREMIJER POPRAVLJA IMIDŽ

I dok javnosti niko ne pojašnjava zbog čega su česta odgađanja ročišta u ovom predmetu, premijer FBiH Fadil Novalić se s tim ne zamara. On je u posljednje vrijeme očigledno krenuo u ranu izbornu kampanju za opće izbore naredne godine i u popravljanje svog imidža kroz direktna obraćanja građanima putem društvenih mreža (upravo za sutra je najavio jedno takvo obraćanje putem Facebooka), što mu sudeći prema brojnim za njega negativnim komentarima koje mu ostavljaju građani, baš i ne ide od ruke.

Novalić je zaboravio da je on s pozicije premijera trebao otići još nakon izbora 2018.godine, pa se “zaigrao” u svojim planovima i građanima obećava “kule i gradove” u narednim godinama, kao da će biti vječiti premijer.

Suvišno je trošiti riječi na Novalićeve pokušaje da krivicu za sve što je pogrešno uradio na premijerskoj poziciji svede na kako on kaže “pokušaje podmetanja”.

No, treba Novalića podsjetiti kako je neposredno nakon što je otkriveno kome je dao posao nabavke respiratore, javno u programima uživo pred TV kamerama tvrdio kako je za firmu “FH Srebrena malina” čuo tek kad je stigla ponuda za respiratore i kako se i njemu taj naziv “učinio egzotičnim”.

Nije tačno ni da se Novalić kako kaže “do sada nije branio”, pa svoju odbranu sad iznosi u javljanima na društvenim mrežama. Valjda računajući na to da svi imamo “kratku pamet” zaboravlja federalni premijer da je u maju prošle godine gostovao u programima medija bliskih SDA i da je, kako će se ispostaviti u dosadašnjem toku sudskog procesa u vezi s nabavkom respiratora, u pokušaju da se odbrani iznio niz neistina.

Novalić: Najavio novo obraćanje na Facebooku

Potvrđuje to svako novo iznošenje materijalnih dokaza u Sudu BiH i saslušanje novih svjedoka.

OSVJEŽAVANJE PAMĆENJA

Doduše, kako vrijeme odmiče, tako je sve više svjedoka koji se sve slabije sjećaju šta se dešavalo u martu i aprilu prošle godine, ali srećom postoje njihovi pisani iskazi koje su davali tokom istrage, pa tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić njima “osvježavaju” pamćenje onih koji su na neki način svjedočili dogovorima , pregovorima i sklapanju ugovora teškog 10,5 miliona KM sa “FH Srebrena malina”

Na sutrašnjem nastavku glavnog pretresa u ovom predmetu očekuje se saslušanje novih svjedoka.

Javnost je od februara kada je počelo suđenje u ovom predmetu mogla vidjeti kako je tekao dogovor između Fikreta Hodžića i premijera Novalića i njegovih saradnika o nabavci respiratora.
Do sada je poznato da je Hodžić već u martu prošle godine poslao SMS premijeru Novaliću u kojem je pisalo: “Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se”.

16.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Pred Sudom BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”. Fikret Hodzic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz poruka koje su prikazane na jednom od nedavnih ročišta moglo se vidjeti da je “Asim iz poruke” u stvari Asim Sarajlić, koji se ranije na pitanje da li je riječ o njemu očitovao “da ima raznih Asima”.

Prema dokazima Tužilaštva BiH prikazanim ranije u sudnici, Novalić i Hodžić su se nakon tog SMS-a čuli telefonski, a potom je Hodžić na privatni e-mail uputio Novaliću ponudu za respiratore, koje je Novalić potom proslijedio na e-mail svog ureda. Nakon toga, komunikaciju s Hodžićem je preuzela Novalićeva sekretarica Bahra Džaka, koja je i svjedočila u ovom predmetu.
Iz dosadašnjeg toka suđenja i prikazanih dokaza vidljivo je da se nabavka respiratora vrijednih 10,5 miliona KM dogovarala u uskom krugu ljudi bliskih Novaliću, da za nabavku nisu konsultirane zvanične institucije, niti njihovi stručnjaci i da je Hodžić imao privilegiran položaj u odnosu na druge ponuđače za nabavku medicinske opreme i sredstava.

Prema onom što se do sada vidjelo i čulo u sudnici, faktički Hodžić je prvo izabran za dobavljača respiratora, pa je tek onda krenuo u potragu za ovim medicinskim sredstvima.
A, zahvaljujući Novaliću svih 10,5 miliona maraka Hodžić je dobio odmah po zaključenju ugovora.

Jelka Milićević među optuženima

Također, na jednom od ročišta je prikazana i prepiska Fikreta Hodžića i Kristijana Marića s kojim je dogovarana prvobitno nabavka respiratora tipa HCVE 003, a potom ACM812 A. Iz te prepiske je vidljivo da je postojao plan da se nakon nabavke 100 respiratora ACM812A za 10,5 miliona KM, nabavi još ovih respiratora za 20 miliona KM, a sve iz budžeta FBiH.
Na narednim ročištima očekuje se svjedočenje brojnih aktera u ovoj aferi, a do sada su u ovom predmetu među ostalima svjedočili Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, direktor firme Cubicus Denis Đulalić, anesteziologinja Aida Čorbeg, Davor Pehar, bivši direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Marina Bera, bivša članica Kriznog štaba FBiH, Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi….

Inače, Sebija Izetbegović je kada je svjedočila u ovom predmetu 24. marta kazala je kako se respiratori ACM812A koriste na intenzivnoj njezi na KCUS-u i u respiratornom centru, da ti respiratori “pomažu u spašavanju života” oboljih od Covid 19. Izetbegović je tada kazala i da je početkom pandemije imala informaciju da su “Srbija i Crna Gora premreženi” respiratorima ACM812 A.

Sebija Izetbegović / FOTO: Screenshot

Nakon tog svjedočenja, Fokus je kontaktirao uvoznika respiratora ACM812A u Srbiji Gorana Mitića, vlasnika firme Markonis iz Niša, koji je kazao da se respiratori ACM812 koje je uvezla njegova firma ne koriste u bolnicama u Srbiji.

Za Fokus je i iz nadležnih institucija u Crnoj Gori potvrđeno da oni uopšte nisu uvezli respiratore ACM812A, niti ih koriste.

U međuvremenu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je istragu o načinu korištenja respiratora ACM812A na KCUS-u, a između ostalog zbog navoda o manjkavostima tih respiratora čak 13 anesteziologa s KCUS-a dalo je otkaz.

Izuzev bolnice u Zenici, te KCUS-a, ostali klinički centri i bolnice u FBiH koji su preuzeli respiratore ACM812A od Federalne uprave Civilne zaštite, potvrdili su da ove respiratore ne koriste i da oni nisu za intenzivnu njegu.

Jedina institucija koja je do sada tvrdila da su ovi respiratori za intenzivnu njegu je Institut za mjeriteljstvo BiH, koji nije htio Fokusu na naš zahtjev dostaviti dokumentaciju, odnosno uputstvo za upotrebu koje je izdao proizvođač u kojem kakao Institut tvrdi navodno piše da su ta medicinska sredstva upotrebljiva u jedinicama intenzivne njege.

VIJEĆE MINISTARA ČVRSTO UZ AKTERE AFERE

Odgovor Instituta za mjeriteljstvo BiH na pitanje poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damira Arnauta, također o tome na osnovu kojih dokaza su tvrdili da su respiratori ACM812 A za intenzivnu njegu iz Vijeća ministara BiH godinu dana neće da proslijede Arnautu.

Za sada je nejasno koga tačno Vijeće ministara BiH štiti u ovoj aferi, jer do sada je ponudilo niz nesuvislih odgovora na Arnautovo pitanje o tome zašto mu ne dostavljaju odgovor na pitanje.
Danas, kada se uprkos brojnim do sada u sudnici pokazanim dokazima o načinu kako je “završavana” nabavka respiratora glavni akteri ove afere ponašaju kao da se ništa nije desilo i pokušavaju relativizirati i umanjiti svoju odgovornost nameće se pitanje: Šta da nije otkriveno ko je i kakve je respiratore nabavio za bolnice u FBiH?

Da li bi oni bili korišteni na pacijentima već skoro godinu i po dana ili bi bili u nekom skladištu, bez da bi iko znao da je 10,5 miliona KM “bačeno niz vodu ” ?

Sličnoj situaciji svjedočimo ovih dana u vezi s nabavkom odnosno korištenjem kisika u bolnicima u entitetu Republika Srpska.

Sada kad se pokušava ustanoviti da li je pacijentima divan medicinski ili industrijski kisik , pitanje je hoće li vještačenje tog kisika uistinu biti nezavisno i koliko će bh. javnost do sada izvarana toliko puta čak i kada su u pitanju životi građana imati vjere i povjerenja u bilo čiji nalaz u ovom slučaju. Naročito onaj koji naruči vlast koja je “debelo” umiješana u sve sumnjive nabavke oko kojih se vrte milioni maraka koji su za njih važniji od naših života.

Imajući u vidu dosadašnji odnos pojedinih nosila pravosudnih funkcija, naročito sudija prema akterima afera koji ih mora se priznati uglavnom gledaju blagonaklono i ponekad čak sa simpatijama, kao što se to može primijetiti u slučaju “Respiratori” kada primjerice član Sudskog vijeća Branko Perić ponekad otvoreno staje na stranu odbrane optuženih, važno je da javnost čekajući pravo i pravdu pomno prati sve što se dešava.

Jer, ako išta ili ništa političari će kad tad morati pred sud javnosti koja ih barem može kazniti na izborima.