Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hidroelektrana Grančarevo

Inženjeri upozoravaju: HE na Trebišnjici opasno popucala, a ispod brane živi 30.000 ljudi

3392416

Osim pregleda i istraživanja, rukovodstvo Hidroelektrana na Trebišnjici nažalost u proteklih 5 godina nije preduzelo potrebne mjere kako bi se pukotine i struktura sanirali i poboljšala bezbjednost i stabilnost brane Grančarevo

Već 2014. godine stručnjaci su upozorili na pukotine u petom desnom bloku hidroelektrane Grančarevo, i predložili da se hitno izvrši sanacija temelja i desnog bloka brane kako bi se spriječilo dalje širenje pukotina i ugrožavanje objekta.

Osim pregleda i istraživanja, rukovodstvo Hidroelektrana na Trebišnjici nažalost u proteklih 5 godina nije preduzelo potrebne mjere kako bi se pukotine i struktura sanirali i poboljšala bezbjednost i stabilnost brane Grančarevo, piše “Oslobođenje“.

Stručnjaci i iskusni inženjeri su zabrinuti i zamolili su me da upozorim javnost na problem, te pozovem odgovorne ljude da se uozbilje, jer svakako da ovo nije problem sa kojim se treba igrati! u proteklih 5 godina, od 2014. kada su prvi put primjećene značajnije pukotine u 5-om desnom bloku, stanje se dodatno pogoršalo, što potvrđuje i tek postavljeni asfalt na kruni brane koji je na nekoliko mjesta ispucao samo par mjeseci poslije postavljanja, upravo zbog problema u konstrukciji.

Prema mojim saznanjima i informacijama od ljudi u Hidroelektranama na Trebišnjici, stručnjaci iz beogradskog Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, direktor Zavoda za brane i hidroenergetiju dr Dejan Divac, i predložili su da se što hitnije uradi sanacija objekta.

Ne želim da širim paniku i šlašim građane, jer situacija još uvijek nije alarmantna, ali svakako da ovako ozbiljan problem zaslužuje mnogo veću pažnju, ali prije svega angažovanje stručnih i iskusnih građevinskih inženjera, a ne poslušnika koje su odredili Luka i Gordab Mišeljić. Prema mojim saznanjima stručnjaci sumnjaju da je problem uzrokovan slijeganjem slijeganjem u temeljima, i imajući u vidu da se nalazimo u jako trusnom području sa čestim snažnim zemljotresima, svakako se treba uozbiljiti i preduzeti sve kako bi se brana u potpunosti sanirala. HET svake godina baca milione maraka na projekte, savjetovanja, informatičku opremu i druge gluposti, umjesto da se sve podredi rješavanju ključnog problema. Tokom gradnje dodatno je prenapregnutim čeličnim sajlama i betonom injektirana i dodatno stabilizovana je lijeva strana brane, a sada su se problemi javili na suprotnom dijelu Grančarevo.

Čelnici HET-a trebali bi narednih dana upoznati javnost u kakvom je stanju brana Grančarevo, šta su pokazala istraživanja i analize stručnjaka, i šta su do sada preduzeli da se problem riješi. Ispod brane Grančarevo trenutno živi 30 000 ljudi, i nedavna dešavanja u Brazilu, pucanje brane i veliki broj žrtavam, pokazuju da se stvar ne smije prepustiti slučaju već pokazati maksimalna ozbiljnost i prepustiti ozbiljnim ljudima i stručnjacima da rješavaju problem.

HET o pukotinama na brani “Grančarevo”: “Pojave ne mogu ugroziti stabilnost”