Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akt je u proceduri

Ko je predložio da BiH s Rusijom potpiše sporazum o zrakoplovstvu?

Foto: BHDCA

Akt upućen iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo na čijem čelu je Čedomir Šušnjar. BiH od početka agresije na Ukrajinu nije usvajala sporazume s Rusijom

Nakon dužeg vremena Vijeću ministara BiH na usvajanje ponovo je predložen sporazum koji bi se trebao potpisati sa Rusijom. Učinila je to Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH.

Predloženi akt se zove Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH o unapređenju sigurnosne zračne plovidbe. Od kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, odnosno od 24. februara 2022. godine BiH nije potpisala nijedan sporazum sa ovom zemljom koju većina zemalja u svijetu u ratu s Ukrajinom smatra agresorom.

Sankcije i glasanje u UN-u

I ne samo to, ogromna većina zemalja u svijetu, saglasna je sa sankcijama koje su do sada izrekle SAD, kao i Evropska unija. Prema zvaničnoj izjavi visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella od 1. marta 2022. godine i BiH se saglasna sa odlukom Vijeća EU o sankcijama protiv Rusije.

Također, BiH se u Vijeću sigurnosti UN-a u februara ove godine pridružila velikoj većini zemalja te je glasala za rezoluciju kojom se traži povlačenje Rusije iz Ukrajine.

Faksimil akta u proceduri BHDCA

Stoga i čudi da se u ovakvom trenutku u kojem Rusija ne popušta s agresijom na Ukrajinu iz zvanične državne institucije prredlaže potpisivanje sporazum i to, ni manje ni više, od unapređenju zračne plovidbe.

Iz biografije Šušnjara

Na čelu Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, još od maja 2020. godine je Čedomir Šušnjar. Zanimljivo je da u njegovoj zvaničnoj biografiji stoji kako je u periodu od 1995. do 1999. godine pohađao beogradsku Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Podgorici.

Također, on je od 2009. do 2020. bio načelnik odjeljenja za letačke operacije Helikopterskog servisa RS.

Inače, u navedenom sporazumu se predlaže da dvije zemlje razmotre smanjenje ekonomskog opterećenja koje je kroz suvišne tehničke inspekcije, procjene i testiranje nametnuto vazduhoplovnoj industriji i operatorima.

Također, predloženo je da obje strane olakšaju prihvatanje odobrenja i praćenje objekata za održavanje i objekata za prepravke ili modifikacije, osoblja za održavanje, posade, ustanova za vazduhoplovnu obuku i letačkih operacija.