Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

matića brdo

Kulić: Francuzi su krili mjesto pogibije Trajkovskog samo iz jednog razloga

dav
Spomen obilježje na Matića brdu

Teoriju da je avion u kojem je bio makedonski predsjednik Trajkovski srušen, zastupao je advokat porodice Ignat Pančevski…

Prije tačno 15 godina, u avionskoj nesreći kod Mostara poginuo je makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegovi saradnici koji su zajedno s njim putovali na Međunarodnu konferenciju o investiranju.

Podsjećamo, 26. februara 2004. godine, avion u kojem je bio makedonski predsjednik Trajkovski i još osam osoba, njegovih saradnika i članova posade, srušio se na Matića brdu, iznad sela Rotimlja koje se nalazi na putu između Mostara i Stoca.

Avion s predsjednikom Trajkovskim pao je prilikom pokušaja slijetanja na mostarski aerodrom.

Nakon pada aviona, pristup mjestu nesreće bio je blokiran od strane pripadnika međunarodnih vojnih snaga. Godinama se u medijima špekulisalo da je Trajkovski ubijen, odnosno da je njegov avion oboren, međutim, u dvije istrage koje su vođene, oba puta je utvrđeno da se radilo i velikim greškama posade aviona.

Prva istraga urađena je odmah nakon nesreće, a druga koju je vodio stručnjak Omer Kulić, a u čijem su timu bili i inostrani stručnjaci vođena je desetak godina nakon nesreće, i to na insistiranje makedonske Vlade.

“Nedvojbeno je utvrđeno da su greške posade aviona, sedam vezanih grešaka, dovele do te nesreće. Prvo, avion nije smio ni poletjeti prema Mostaru zbog vremenskih uslova, a oni uopšte nisu imali informaciju o tome. Da ne govorimo da je neko kopilotu dao dozvolu za letenje, a da on uopšte nije prošao obuku. I to ne može pobiti niti jedna komisija na svijetu. Sve ostalo su teorije zavjere u kojima nema niti jednog konkretnog dokaza”, kaže Omer Kulić, koji je vodio drugu istragu, govoreći za makedonsku televiziju i emisiju 360stepeni.

Omer Kulić

Teoriju da je avion u kojem je bio makedonski predsjednik Trajkovski srušen, zastupao je advokat porodice Ignat Pančevski…

“Ja sam s tim čovjek pričao osam sata kada smo radili istragu, i tražio mu bilo kakav dokaz za njegove tvrdnje da ga uvrstimo u naš izvještaj. Nisam ga dobio. Taj čovjek mi je rekao da će mi dati dokaze ako mu je obezbjedim da se on pojavi i govori pred Savjetom bezbjednosti UN-a. Suludo. Nakon toga mi je bilo jasno s kim imam posla, nisam više imao šta razgovarati s tim čovjek”, kazao je Kulić.

Pripadnici međunarodnih vojnih snaga nakon nesreće nisu dozvoljavali pristup mjestu pada aviona, što je izazvalo mnogo kontraverze. Kulić to ovako objašnjava.

“Ono što ja mislim, jeste da su Francuzi, iz čijeg su kontingenta bili i kontorlori leta na aerodromu, u ta 24 sata željeli provjeriti ima li njihove krivice u padu aviona. I, kada su shvatili da njihovi ljudi nisu krivi za nesreću, povukli su se i sve dokaze predali nama. I zaista, istragom je utvrđeno da kontrolori leta nisu imali nikakve odgovornosti.”

Kulić je prilikom vođenja istrage, nakon svega razgovarao i s tadašnjim makedonskim tužiocem i njegovim saradnicim.

“Da. Tom prilikom sam ih tačno naveo na imena osoba koje su svojim pogrešnim odlukama i potezima dovele do nesreće, a što proizilazi iz istrage. Ništa nisu poduzeli, ama baš ništa. Odgovorno tvrdim da su tadašnji tužioc i njegovi saradnici s kojim sam razgovarao, saučesnici u prikrivanju odgovornih za pogibiju predsjednika Trajkovskog. Zašto nisu ništa poduzeli, a imali su praktično konkretna imena, ja to ne znam, treba pitati njih”, kazao je Kulić.

Čatrnja u kojoj se zaustavio i zapalio avion s Trajkovskim i osam članova njegovog tima i posade

Nakon dugo godina, na mjestu pada aviona s makedonskim predsjednikom, sagrađeno je spomen obilježje. Na mjestu pada izraslo je šiblje, a jedino što je nepromjenjeno i 15 godina nakon tragedije je dio kamenog zida u koji je udarilo lijevo krilo aviona (naslovna fotografija), nakon čega se avion prevrnuo u čatrnju i zapalio.

Makedonski novinar Zoran Jovanoski: Ekipa emisije 360stepeni posjetila je ovih dana BiH i mjesto pada aviona

Povodom 15. godišnjice pogibije predsjednika Trajkovskog, ovih dana u BiH je boravila ekipa makedonske emisije 360stepeni, koja je radila priču tim povodom.