Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki ambasador u BiH

Murphy: Dodik je najveća prijetnja miru, sa SDA još uvijek sarađujemo

michael murphy
Foto: Fena

Ne mislim da bi BiH dobila kandidatski status ili otvorila pregovore bez Trojke, rekao je Murphy

Američki ambasador u BiH Michael Murphy je u Pressingu na N1 komentarisao svoj odnos sa SDA kazavši da Sjedinjene Američke Države i dalje sarađuju sa ovom strankom.

“Pogledajte šta se događalo 2014. godine, 2018. godine. Šta se postiglo? Koji napredak? Gdje je bivši premijer FBiH, u zatvoru je!?”, poručio je Murphy i dodao:

“Najveća prijetnja miru u BiH je Dodik, njegova secesionistička politika i aktivnosti. To je međunarodna zajednica rekla, to je problem. Ako ne dođe do promjene kod Dodika, SNSD-a, njihovog pristupa – neće biti evropske budućnosti za BiH. Oni moraju sjesti, promijeniti retoriku i aktivnosti”.

“Američka politika nije lična”

Ambasador Murphy je naglasio da “vanjska politika SAD-a nije lična iako svi pogrešno misle da jeste”.

“Američka politika nije lična, svi pogrešno misle da jeste. Nije. Ono što je bitno suverenitet, integritet i multietnički karakter ove zemlje, vlada koja je odgovorna na svim nivoima, provođenje reformi, privreda, to su naše politike. Ja predstavljam predsjednika SAD, moj je posao da provodim ove politike. To je radio i moj prethodnik, to će raditi i nasljednik”.

“Nemam ništa lično protiv bilo kog političara ovdje, problem je što svako želi pronaći izgovore za spostvene probleme i izazove. To rade što krive nekog drugog, ne žele oni biti krivi. Uvijek je neko drugi kriv”, kazao je Murphy.

Još je kazao da nikada nisu prestali sarađivati sa SDA.

“Izetbegović je izgubio na izborima, vrlo jasno i to značajnim brojem. Mi još uvijek sarađujemo sa SDA, nismo prestali. Naš angažman i naš interes jeste da provodimo politike koje sam opisao. Imali smo dobre odnose sa SDA u prošlosti, i danas sarađujemo sa općinama gdje su SDA načelnici”.

Murphy je govorio i o radu koalicije Trojka, kao i o dogovorima postignutim na državnom nivou. Također, osvrnuo se i na opsežnu akciju “Black Tie 2”, ali kazao i kada se završava njegov mandat u našoj zemlji.

Murphy za N1 kazao da li je zadovoljan radom koalicije Trojka koju čine stranke SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda.

“Ne mislim da bi BiH dobila kandidatski status ili otvorila pregovore bez Trojke. To je razlika između 2018. i 2022. godine. To je fundamentalna promjena. I mislim da zaslužuju da im se pripišu zasluge za to. Mislim da je važno za političke lidere da shvate da je kompromis jedini način za rješavanje problema. Lako se BiH u zaboravlja ta riječ i vidim da mnogi smatraju da je kompromis neka prljava riječ. Podrška izbornom integritetu nije izdajnički čin. Svaki put kada pokušate donijete odluku koja je dobra za zemlju i donesete kroz kompromis, zašto bih optužili onda da su to izdajnici. Radi se o suštini dogovora. Bitno je postignuti dobar dogovor. Dogovor koji je potreban prema međunarodnim i domaćim standardima. Ne radi se samo da bi se postignuo dogovor. Ponekada je bolje postići nikakav dogovor nego loš dogovor. Niko ne prihvata dogovor koji slabi Centralnu izbornu komisiju. Bitno je imati izborni integritet i glasači trebaju imati više povjerenja i da ova zemlja bude jača”, kazao je.

Ko je kriv što je srušen dogovor?

Također, osvrnuo se i na dogovor državne koalicije na imanju Milorada Dodika. Podsjetimo, mjesecima unazad slušamo priču Milorada Dodika i Dragana Čovića da je navodno američki ambasador kriv što je srušen dogovor. Šta je bilo loše u tom dogovoru i kako na sve to gleda, Murphy je kazao:

“Nije mi jasno da je Trojka prihvatila taj dogovor. Čovič i Dodik su tvrdili, ali baš ne bih to prihvatio zdravo za gotovo. Čović to zna. On želi da riješi pitanje Predsjedništva. Međutim, mi želimo da sve stranke dođu zajedno da pregovaraju oko Ustava zemlje. Trojka, SDA, DF, stranke iz RS i naravno stranke iz Hercegovine, dakle sve stranke. Čović insistira na zakonu koji neće riješiti problem. To je tvrdoglavost. To ne pomaže rješenju. Trojka se nije usaglasila sa tim i to je bilo pametno”, kazao je.

No, kako kaže izborni integritet je očajnički potreban Bosni i Hercegovini.