Tuzla

Nedostatak lijekova u Domu zdravlja: Edin morao kupiti infuziju za sina

huric (1)

Hoće li biti tih lijekova, kako će biti nabavljeni, kolike su dnevne potrebe domova zdravlja te imaju li novca da kupe infuzije, pitanja su koja nisu briga građana već nadležnih, poručuje Hurić.

Nedostatak potrebnih lijekova u Domu zdravlja Tuzla na svojoj koži osjetio je i Edin Hurić, nakon što mu se sin razbolio. Rečeno mu je da dijete treba primiti infuziju, ali da je on mora kupiti.

“Ja sam otišao u apoteku i kupio za dijete od 8,5 godina te komponente koje su mi tražili. Iziritiran i van sebe od svega. Dijete je nakon nekoliko minuta zaspalo od iscrpljenosti”, ispričao je za televiziju N1 Hurić.

Zašto je morao kupiti infuziju ako ima osiguranje, pita se on. Iz Doma zdravlja Tuzla kažu da ampulirane lijekove, među kojima je i infuzija, nabavljaju vlastitim sredstvima.

“U našoj službi, odgovorno tvrdim, nikada se nije desilo da je nekom pacijentu uskraćena medicinska njega, odnosno terapija u hitnim stanjima, a da terapije nije bilo. Mi za to imamo dovoljno terapije koja se redovno nabavlja sredstvima lično Doma zdravlja”, kazala je Lejla Kuluglija Memišević, Hitna služba Dom zdravlja Tuzla.

Ako ima novaca, ima i infuzije. Međutim, po Odluci Kantonalnog ministarstva zdravstva iz 2016. godine, u domovima zdravlja infuzije mora biti za jednodnevnu terapiju, a za ostale dane, građani sami kupuju. Osim penicilina i terapije za maligna oboljenja.

“Ti lijekovi su na teret zdravstvenih ustanova. U sklopu pružanja programa zdravstvene zaštite, ugovorne ustanove, odnosno,domovi zdravlja su obavezujući da osiguranim licima pružaju lijekove koji se nalaze na listi ampuliranih lijekova”, izjavio je Riad Kurtalić, Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

“Nismo bili zasuti žalbama tog tipa ili prigovorima. Nismo smatrali da je problem veliki i to ne smatramo i dalje. Govorim iz prakse, ja sam specijalista porodične medicine, događa se da dnevnih potreba unutar zdravstvene ustanove dođe do nestanka pa je moguće i u tom dijelu dođe do nesporazuma. Ali tu smo i radit ćemo da bude bolje svima”, istakao je Amir Azabagić, Ministarstvo zdravstva TK.

Inače, oko 40 miliona KM za ovu godinu je planirano za lijekove koje pokriva obavezno zdravstveno osiguranje.

“Ukoliko dođe do prekoračenja u potrošnji u odnosu na plansku poziciju, domovi zdravlja, ljekari gdje je došlo prekoračenja, učestvuju za 10 posto, vrši se obračun rizika i umanjenjuje se naknada u tom iznosu. Kada je u pitanju lista koju Zavod finansira, Zavod provodi kontrole preko Komisije za kontrolu i propisivanje lijekova”, dodao je Kurtalić.

Hoće li biti tih lijekova, kako će biti nabavljeni, kolike su dnevne potrebe domova zdravlja te imaju li novca da kupe infuzije, pitanja su koja nisu briga građana već nadležnih, poručuje Hurić.

“Šta u ovoj državi treba više? Imate ovjerene knjižice, odbija vam se od plate ili penzije. Sve imate. Šta penzioner sa minimalnom penzijom ako nema tih 15-ak maraka da kupi nešto? Moja majka i hiljade drugih majki i očeva troše preko 100 ili 150 KM mjesečno na lijekove”, naglasio je Hurić.

Obavezno zdravstveno osiguranje zasnovano je na principima uzajamnosti i solidarnosti osiguranika u okviru kantona. Ali ko treba biti solidaran kada bolestan građanin nema novaca da plati infuziju ili lijek? Odgovor je: snađite se.