Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regionalna konferencija

Nema političke volje, ni ljudskih ni drugih resursa za reformu javne uprave u BiH

Foto: Hazim Aljović/FENA

Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, a kako je kazala ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlof, blisko je povezana s vladavinom prava i predstavlja ključni proces pridruživanja EU

Regionalna konferencija o temi “Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije“ organizirana je danas u Sarajevu s ciljem sagledavanja dostignuća reformi u ovoj oblasti, a domaćin skupa je Transparency Internationalom (TI), u saradnji s Uredom koordinatora za reformu javne uprave u BiH, Delegacijom EU u BiH i Ambasadom Kraljevine Švedske u BiH.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin kaže da je za proces reforme javne uprave u BiH najrelevantnija ocjena Evropske komisije, koja je u svom zadnjem izvještaju konstatovala da je stanje reformi u toj oblasti još u ranoj ili početnoj fazi.

Složen proces

-Ako gledamo uzroke i razloge zašto je to tako, oni mogu postojati i u teoriji i u praksi – ili odsustvo političke volje ili nedostatak kapaciteta – ocijenio je Blagovčanin u izjavi za medije.

Smatra da za reformu javne uprave u BiH nema političke volje, a nema ni ljudskih ni drugih resursa kako bi se uhvatilo u koštac s tim vrlo složenim procesom.

– Kvalitet javnih usluga je na apsurdno niskom nivou, proces digitalizacije je na samom početku, proces kreiranja javnih politika je na rudimentarnom nivou, nije dovoljno participatoran, nije dovoljno kvalitativno uspostavljen. Dakle, ne primjenjuju se minimalni standardi. Kao rezultat svega toga imamo ono što je na kraju i Evropska komisija konstatirala – da smo praktično na samom početku – naglasio je Blagovčanin.

Također, podvlači kako se vrlo visok nivo korupcije negativno odražava i na stanje u javnoj upravi.

Kako je rekao, BiH će vrlo brzo, naredne godine možda čak i početkom, dobiti otvaranje pregovora za članstvo u EU, “ali postavlja se pitanje naših kapaciteta da sudjelujemo u takvom složenom procesu“.

Siva slika

– Dakle, slika je jako siva, a naša ideja je da današnja konferencija bude poticaj restarta reforme, jer je reforma bila do sada potpuno klinički mrtva – stav je Blagovčanina.

Koordinator za reformu javne uprave u BiH (PARCO) Dragan Ćuzulan kaže da u ovom trenutku nedostaje politička podrška za reformu javne uprave. Očekuje da se Koordinacijski odbor, kao političko tijelo, sastane i da tačne i jasne smjernice, a to zavisi od vlada na državnom i entitetskom nivou.

– Trenutno čekamo da se formira jedno tijelo koje treba da obavlja vrlo važne poslove, a u ovom momentu je to revidiranje Akcionog plana i usmjeravanje Akcionog plana ka digitalizaciji kao jedno od prioritetnijih zahtjeva za vidljiviju reformu javne uprave u narednom periodu – naglasio je Ćuzulan.

Nedostaju i finansijska sredstva, dodao je, jer nema reforme bez novca. Domaće vlade nemaju dovoljno sredstava za reformske projekte, a još uvijek je blokiran i Fond za reforme javne uprave.

U tom smislu, očekuje vidljiviju podršku Evropske unije, ali i ispunjavanje uslova od bh. vlasti.

U tom smislu je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide podsjetio da je reforma javne uprave jedan od 14 ključnih prioriteta i nije važna samo za pristup BiH u EU, već donosi i konkretne prednosti za građane.

EU pomogla sa preko 200 projekata

-EU je dosad pomogla Bosni i Hercegovini sa više od 200 projekata. Dosta je urađeno, ali ostaje još puno uraditi kako bi BiH imala javnu upravu koja je profesionalna, depolitizirana i koja bi bila na usluzi građanima – naglašava Babajide.

Potrebna je bolja koordinacija, uključujući organizaciju prvog sastanka Koordinacionog odbora koji će ponuditi strateško usmjerenje za reformu javne uprave i za koordinatore. Također, naveo je, stavlja se naglasak na digitalnu transformaciju u BiH, uključujući digitalizaciju javnih usluga. Značajno je da BiH nastavi sa tim naporima.

– Reforma javne uprave je kontinuiran proces i zbog toga nastavljamo da je podržavamo. Uz koordinaciju, vrlo je važno uraditi izmjene i dopune Zakona o državnoj službi na svim nivoima vlasti u BiH – poručio je Babajide.

Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, a kako je kazala ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlof, blisko je povezana s vladavinom prava i predstavlja ključni proces pridruživanja EU. Očekuje se da će današnji akteri konferencije, kako je kazala, iznijeti najbolja rješenja za bržu implementaciju reforme javne uprave.