Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paušali i dnevnice vrijedne 27 hiljada maraka

BiH

marke

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša naveo je da je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH, na ime paušala, naknada i dnevnica za svojih 18 članova 2014. godine isplatio 242.931 KM, piše SRNA.

Na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 30. decembra prošle godine, Špirić je pitao Grubešu da li su tačne informacije da pojedini članovi VSTS BiH imaju naknade i do 9.000 KM i da, ukoliko ima te podatke, navede njihova imena.

U pisanom odgovoru poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikoli Špiriću, Grubeša je naveo da su rekorderi po isplatama na ime paušala, naknada i dnevnica u VSTS-u u 2014. godini bili Obren Bužanin sa 26.902 KM, Mirsada Hadžić 23.790 KM, Goran Nezirović 22.400 KM, Goran Radević 21.447 KM, Alma Džaferović 19.515 KM, Ružica Jukić 19.330 KM, Ilijas Midžić 18.093 KM, Zijad Kadrić 17.737…

U svom odgovoru Grubeša je naveo da su dva člana VSTS-a od uspostavljanja ovog tijela imala po dva uzastopna mandata od po četiri godine – Milorad Novković sa ukupno isplaćenim primanjima od 157.696 KM ili prosječno na mjesečnom nivou 1.642 KM, za period juli 2006 – juli 2014. godine, te Obren Bužanin sa isplaćenim primanjima od 145.373 KM ili 1.514 KM mjesečno, u periodu od septembra 2007. do septembra 2015. godine.

Špirića je interesovao i Grubešin stav, s obzirom na to da učestvuje u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa, da li prisustvo stranaca u Ustavnom sudu BiH i VSTS-u govori o zavisnosti i nekompetentnosti pravosudnih institucija u BiH, te kada očekuje da će doći do sprovođenja pomenute reforme.

Odgovarajući na drugi dio pitanja, Grubeša je naveo da je Strategija za reformu sektora pravde u BiH predvidjela pravosuđe kao posebnu stratešku oblast kojoj je cilj dalje jačati i održavati nezavisnost, odgovornost, efikasnost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sistema koji obezbjeđuje vladavinu prava u BiH.

“U ovoj oblasti poseban ‘streteški program’ je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, a Ministarstvo pravde BiH označeno je kao koordinator koji će zajedno sa entitetskim ministarstvima pravde i Pravosudnom komisijom Brčko distrikta izraditi i uputiti u proceduru usvajanja zakon o Ustavnom sudu BiH, čime će biti riješena sva potrebna pitanja iz ove oblasti”, navodi se u Grubešinom odgovoru.

Što se tiče članstva stranaca u VSTS-u, ministar pravde u BiH podsjeća da je Sven Marius Urke u BiH bio angažovan od 2004. do 2012. godine kao međunarodni član Savjeta.

“Nakon toga nema stranih državaljana u članstvu VSTS-a. Međutim, u Sekretarijatu VSTS-a na poziciji nezavisnog međunarodnog saradnika imenovan je jedan strani državljanin i finansira se iz IPA sredstava. On nije član VSTS-a i nema pravo glasa”, naveo je Grubeša u pisanom odgovoru Špiriću.