Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar unutrašnjih poslova

Pitanje za Ramu Isaka: Hoćete li prijaviti osobe koje se bave lihvarenjem u Zenici?

Ramo Isak
Ramo Isak (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Ponovićemo još jednom pitanje Rami Isaku, ovoga puta kao federalnom ministru unutrašnjih poslova: Hoćete li prijaviti svoja saznanja o osobama koja na području Zenice vrše lihvarenje, onako kako ste ih imenom i prezimenom naveli u razgovoru nakon snimanja za Žurnal? Podsjetićemo da je po članu 298. Krivičnog zakona FBiH lihvarenje kažnjivo i do pet godina zatvora, a član 345. istog Zakona predviđa sankcije i za neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

U potpunosti sporan. Razlog – pojedini uzorci krvi pohranjivani su u ampulama sa isteklim rokom trajanja. Tim povodom Žurnal je Upravi dostavio upit sa konkretnim pitanjima:

  • Da li je tačno da je jednom broju ampula u kojima su pohranjivani uzorci krvi uzimanih za potrebe policijskih radnji istekao rok trajanja?
  • Ukoliko jeste, koliko je spornih prijava na osnovu tako uzetih testova krvi?
  • Da li su slučajevi sada ostali bez dokaza?
  • Da li su u međuvremenu nabavljene validne ampule?
  • Da li je utvrđena odgovornost za ovaj propust?

Nisu dobili konkretan odgovor. Tražili smo brojke, a ne imena i slučajeve, no potvrđeno je da navedeni problem postoji.

„Budući da ste Vašim upitom zatražili dostavljanje određenih podataka koji se odnose na predmete u okviru kojih su još uvijek otvorene i aktuelne istrage, ne možemo udovoljiti vašem zahtjevu, kako ne bismo ugrozili postupanje policijskih službenika u predmetnim istragama“, navedeno je u odgovoru iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Uključilo se i Tužilaštvo ZDK

Žurnal saznaje da se u međuvremenu u ovaj slučaj uključilo i Tužilaštvo ZDK. No, sudeći po dosadašnjim istragama, teško da će i ova rezultirati nečim konkretnim. Više resursa je tužilaštvo trošilo na istragu protiv osobe koja je putem društvenih mreža navodno klevetala pojedine tužioce i policijske službenike, nego protiv osoba koje su povezane sa novoimenovanim federalnim ministrom unutrašnjih poslova, poput bivšeg ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića (ex ASDA) ili direktora ZZO ZDK Omera Škalje (na usluzi svim strankama) ili (zlo)upotrebama vozila MUP-a ZDK, o čemu je Žurnal pisao.

Navedeni primjer samo je jedan u nizu pokazatelja koliko je neodgovorna aktuelna rukovodeća struktura unutar policije ZDK, instalirana tokom posljednje dvije godine. Žurnal je pisao kako su policijski službenici izloženi mobingu, prijetnjama i uglavnom “napakovanim” disciplinskim postupcima.

Nova vlast, novi komesar

Aktuelna vladajuća koalicija u Zeničko-dobojskom kantonu uskoro će biti na svojevrsnom testu. Treba biti izabran novi Nezavisni odbor, za promjenu nestranački. Istovremeno je u skupštinsku proceduru dostavljen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Namjera je da se izmjene kriteriji za imenovanje policijskog komesara.

FireShot_Capture_1114_-_SKM_C36823042511040_-_01_PRIJEDLOG_ZAKONA_O_IZMJENAMA_I_DOPUNI_ZAKONA___-_1

Podsjetimo, prije dvije godine tadašnja koalicija SDA, HDZ BIH, A-SDA, Stranka za BIH, samostalni zastupnik Omer Škaljo i dva zastupnika DF-a izglasala je izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK da bi na tu poziciju mogli biti imenovani i oni sa činom samostalnog, a ne samo glavnog inspektora, te tako otvorili put imenovanju Rusmira Šišića na ovu poziciju.

OHR i Ambasada SAD-a u BiH uzaludno su Vladi i Skupštini ZDK slali pisma upozorenja o lošim odredbama izmjena zakona. Nakon svega slijedile su kontramjere međunarodne zajednice.

„U slučaju recimo borbe protiv korupcije u Zenici, imali smo planove da otvorimo Ured za borbu protiv korupcije. Znamo da građani Zeničko-dobojskog kantona žele da vide promjene, ali bilo je jasno da vlasti tamo nisu bile spremne da urade ono što je neophodno kako bi se borili protiv korupcije. Tu smo onda zaustavili taj program. Sredstva koja bismo tu uložili, uložićemo u neki drugi kanton gdje su vlasti spremne da urade prave stvari…, rekao je krajem prošle godine za Žurnal Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH.

Ukoliko je namjera sadašnje vladajuće koalicije u ZDK iskrena, usvajanje predloženih izmjena zakona, značio bi namjeru konačnog imenovanja policijskog, a ne političkog komesara. Time bi, unatoč tome što je političkim mešetarenjem na federalnom niovu izabran za ministra unutrašnjih poslova, trebao biti ako ne eliminisan, onda smanjen uticaj Rame Isaka na policiju u ZDK.

Ko će prijaviti lihvarenje?

Žurnal je pisao kako ovaj svojevremeno decertificirani policijski službenik ima fiksaciju da bude ili “prvi policajac” ili da postavi nekoga ko će ga bespogovorno slušati. Isak u prvim istupima na funkciji ministra negira bilo kakve navode o tome kako je svojevremeno osuđivan te kako tuži medije koji o njemu pišu u negativnom kontekstu. Pri tome naravno ne navodi kako su njegove dvije tužbe protiv Žurnala prvostepeno odbačene kao neutemeljene.

U konačnici, nečije imenovanje na funkciju, makar bila u policijsko-obavještajnom sektoru, ne znači i da će na istoj biti cijeli mandat. Dovoljno se prisjetiti primjera iz mandata direktora SIPA-e Gorana Zupca ili ministara sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića te Fahrudina Radončića.

Ponovićemo zato još jednom pitanje Rami Isaku, ovoga puta kao federalnom ministru unutrašnjih poslova:

Hoćete li prijaviti svoja saznanja o osobama koja na području Zenice vrše lihvarenje, onako kako ste ih imenom i prezimenom naveli u razgovoru nakon snimanja za Žurnal?

Podsjetićemo da je po članu 298. Krivičnog zakona FBiH lihvarenje kažnjivo i do pet godina zatvora, a član 345. istog Zakona predviđa sankcije i za neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.