Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vanredna sjednica

Predsjedništvo BiH jednoglasno smijenilo počasnog konzula u Panami Fatiha Kola

predsjednistvo bih
Foto: Fena/ Arhiva

Fatih Kol poznat je javnosti i kao bivši nogometaš, trener, vlasnik nogometnog kluba i biznismen

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, smijenilo počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola koji je osumnjičen za povezanost s narko-kartelom Tito i Dino.

Predsjedništvo BiH je jednoglasno glasalo za smjenu Kola, prenosi Fena.

Kol je jedan od onih čije ime se pojavljuje u akciji “Black Tie”. Tužilaštvo BiH sumnjiči Kola da je dio organizovane kriminalne grupe, kojom je na međunarodnom nivou rukovodio Edin Gačanin, a na nivou BiH Adnan Smajlović.

fatih kol
FOTO: Avaz.ba
Fatih Kol

Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH pa nije mogao biti uhapšen, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima.

Poznat je javnosti i kao bivši nogometaš, trener, vlasnik nogometnog kluba i biznismen, ali i po brojnim investicijama u Panami u sektorima poput autoindustrije i proizvodnje mermera.

U decembru prošle godine je predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname Diomedesu Carlesu nakon što je Predsjedništvo odobrilo imenovanje.