BiH

Prerađivači mlijeka pozdravili davanje odobrenja za izvoz u EU

23/06/2015

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda pri Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) Bosne i Hercegovine pozdravila je odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) i davanje odobrenja za izvoz mlijeka u EU iz mljekara koje su ispunile neophodne uvjete za izvoz.

Podsjećaju da će četiri bosanskohercegovačke mljekare (Mljekara Meggle d.o.o. Bihać, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica, Milkos d.d. Sarajevo i Mljekara Livno d.o.o. Livno), kako je najavljeno na danas održanoj konferenciji za novinare Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, početi izvoziti mlijeko u Evropsku uniju za oko dva mjeseca.

Iz VTKBiH navode da to predstavlja ohrabrujuću vijest za mljekarsku industriju BiH, pogotovo imajući u vidu da je Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno Komora, uložila velike napore kako bi ukazali na strateški značaj ispunjavanja uvjeta za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, kao i ostalih animalnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, što treba da predstavlja dugoročni cilj zemlje.

Uime Grupacije proizvođača mlijeka, VTKBiH pozitivno ocjenjuje sve napore i dosadašnje rezultate Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, te ujedno izražava nadu da će i ostale aktivnosti koje je neophodno provesti radi boljeg pozicioniranja mlječne industrije BiH u dogledno vrijeme biti pokrenute i realizirane.

Iz Komore navode da je industrija mlijeka u Bosni i Hercegovini nesporno jedna od najkonkurentnijih i najbolje uređenih grana agroindustrije, čiji je izvoz dominirao ukupnim izvozom prehrambenih proizvoda na tržište Republike Hrvatske, prije njenog pristupanja Evropskoj uniji, a potom je uspješno preusmjeren na tržišta CEFTA 2006, kao i na domaće tržište.

Naglašavaju da bi proširenje potencijalnog izvoznog tržišta omogućilo znatno povećanje proizvodnje mlijeka, razvoja novih proizvoda, povećanje zaposlenosti i izvoza, te smanjenje uvoza i deficita.

Osim direktnih efekata na razvoj industrije mlijeka, posredno bi povećanjem stočnog fonda bio potaknut i razvoj pratećih grana, poput industrije stočne hrane, građevinarstva za izgradnju novih kapaciteta, prijevoza za povećane isporuke sirovina i gotovih proizvoda, i slično, saopćeno je iz Službe za informiranje VTKBiH.

Komentari

1 Comment

  1. Nahid

    23/06/2015 at 18:05

    Ja se samo pitam kako neko očekuje da prodaje mlijeko "vani", kada ni "svoj" narod nije natjerao da ga kupuje. Vidiš naš narod kupuje strano mlijeko umjesto domaće..isti primjer sa supama. Kupuju se Magi supe umjesto Vispakovih, i pitamo se šta nam je naopako..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.