Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

javna debata

Projekt HE “Buk Bijela” štetan za životnu sredinu i razvoj turizma

l_db4ee8a77a8c444beb61bb48c2fb5f45

Jedna od privrednih grana na koju će ovaj projekat svakako uticati, a koja ima najveći potencijal na području Foče je rafting turizam

U Foči je danas održana javna debata o temi izgradnje hidroelektrana – Buk Bijela, Foča i Paunci, organizirana povodom 22. marta, Svjetskog dana voda.

Predstavnice međunarodnih nevladinih organizacija i udruženja građana iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore predstavile su javnosti hronologiju projekta “Buk Bijela”, rizike koje on nosi kao i problematiku koja se za njega vezuje, odnosno negativne posljedice koje bi njegova izgradnja imala po životnu sredinu.

– Koncesija za ovaj projekat je dodijeljena na entitetskom nivou, Ustavni sud BiH donio je odluku da je ovaj postupak neustavan i za rješavanje ovog pitanja imenovana je Državna komisija za koncesije BiH. Projekat ima i poteškoća u pronalaženju sredstava i netransparentan je izvor finansiranja, a posebno je zabrinjavajući njegov uticaj na biodiverzitet, životnu sredinu, kao i na potencijale za razvoj turizma ovog kraja – istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Nataša Kovačević iz međunarodne organizacije CEE Bankwatch, koja se bavi monitoringom finansiranja projekata u oblasti energije, naglasila je da Svjetska Banka i Evropska unija nisu zainteresovani da investiraju u HE Buk Bijela i Foča.

– To dovoljno govori o tome da se ni jedan ozbiljan investitor koji mari za primjenu visokih ekoloških i socijalnih standarda neće upustiti u ovakav posao. Također, nije dokazana ni izvodljivost ovog projekta, kao ni štete za životnu sredinu i ekonomiju lokalnih zajednica koje zavise od ove rijeke – kazala je Kovačević.

Podsjetila je da je riječ o povezanom sistemu rijeka Drina – Tara koji je daleko najprofitabilniji za lokalne zajednice Crne Gore i BiH od bilo kojeg drugog vodotoka u ove dvije države.

– Krajnje je vrijeme da BiH odustane od brana i ozbiljno se posveti zaštiti prirodnih bogatstava gornje Drine, uz punu zakonsku zaštitu slobodnog toka i staništa stogo zaštićenih vrsta, posebno mladice i pastrmke – dodala je Kovačević.

Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja „Rzav“ iz Srbije i saradnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode – WWF Adria ističe da su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama u Srbiji u vezi s gradnjom HE Buk Bijela.

– U odgovoru koji smo dobili navodi se da se ovaj projekat nalazi u pripremnoj fazi, te da još uvijek nije poznat izvor finansiranja, a ostali smo uskraćeni za informacije o sadržaju Sporazuma o saradnji između Vlade Srbije i RS. Dakle, još ne znamo da li će ovaj projekat finansirati građani Srbije ili većinskim dijelom neki privatni investitori – navodi Milivojević.

Istovremeno, podsjeća da je zasada samo poznato da je postavljen kamen temeljac i da javnost očekuje da dobije studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, te studiju procjene uticaja.

– Znamo kako se iz fioka vade reliktni projekti, koji su zastarjeli, pa se s pravom postavlja pitanja koja je vizija korišćenja hidroenergije i šta su naši nacionalni interesi, znajući kakva je cijena struje i koliki su gubici na mrežama – upozorava Milivojević.

Jedna od privrednih grana na koju će ovaj projekat svakako uticati, a koja ima najveći potencijal na području Foče je rafting turizam.

Mirko Davidović iz Rafting centra ”Tara-Raft” iz Foče ističe da će izgradnja ovih objekata potopiti gornji tok Drine koji je ujedno i njen najljepši dio, dio kanjona Sutjeske i vjerovatno dio kanjona Tare obzirom da se kota uspora, tj gornja kota jezera nalazi na mjestu sastavaka Tare i Pive, gdje nastaje rijeka Drina.

– To će nesumnjivo uticati na tokove ovih rijeka i samim tim na razvoj raftinga, kajakinga i kanuinga u ovom području. Ovaj kraj je prepoznat kao popularna turistička destinacija ne samo kod nas već i u Evropi i cijelom svijetu i taj potencijal će biti narušen u slučaju Tare, ili kompletno uništen u slučaju Drine i Sutjeske – ističe Davidović.

Predstavnice ekoloških udruženja su zaključile da je riječ o projektu koji je problematičan iz više razloga, počevši od finansiranja do njegovog uticaja na životnu sredinu, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.