Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon osam mjeseci obuke

Promovirano deset policajaca SIPA-e

sipa pomovisani policajci
FOTO: SIPA

Prema nastavnom planu i programu, obuka je trajala osam mjeseci, a bila je podijeljena u tri faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava s polaganjem završnog ispita

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u petak je upriličena svečanost povodom završetka temeljne policijske obuke deset kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koji su promovirani u čin “policajac“.

Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević u pozdravnom je govoru čestitao kadetima na uspješno okončanoj temeljnoj policijskoj obuci i službeno stečenom činu policijskoga službenika, a riječi zahvale uputio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli kvalitetnoj provedbi nastavnog procesa.

“U obuku, koja je trajala osam mjeseci, uložili ste puno truda i polučili dobre rezultate. Nadam se da ćete znanja i vještine stečene u Agenciji, uz pomoć mentora SIPA-e, znati iskoristiti i s inovacijama pristupiti radnim zadacima na koje budete raspoređeni. Izabrali ste častan, ali zahtjevan posao koji zahtjeva da uvijek budete na strani pravde i zakona, zalažući se za sigurnost BiH”, kazao je mladim policijskim službenicima Vujević, napominjući potrebu cjeloživotnog učenja i usavršavanja kroz različite vidove specijalističkih obuka koje planira i provodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Prema nastavnom planu i programu, obuka je trajala osam mjeseci, a bila je podijeljena u tri faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava s polaganjem završnog ispita.

Nastavni plan i program realiziran je kroz 16 predmeta: policijske ovlasti i etika, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, Ustav, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije i engleski jezik,

Radom i zalaganjem, prema odluci Nastavničkog vijeća Agencije, istakao se Nemanja Bijeljanin koji je proglašen kadetom generacije, saopćeno je iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.