Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nisu dobili upute

“Promptna reakcija” ministarstva – šest dana čekanja rješenja o karantinu

Studentski dom Bjelave 1 – izolatorij

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić potvrdio je da su izdali rješenja, te dodao da na početku nisu mogli “tako brzo svakome uručiti

Grupa bosanskohercegovačkih državljana koja je prije šest dana stigla iz Velike Britanije i koja je, u uslovima pandemije i zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, smještena u Studentski dom “Bjelave” u Sarajevu, još uvijek nije dobila pisano rješenje o razlogu karantene i njenog trajanja. Na isti problem su naišli i vozači teretnih vozila u Tuzlanskom kantonu, što pravni eksperti smatraju, nezakonitim lišenjem slobode.

“Nažalost, ni do današnjeg dana, nakon šest dana nezakonitog lišenja slobode, nemamo zvaničnu informaciju od organa vlasti u bilo kojoj formi o proceduri koja se primjenjuje na nas i osnovu za lišenje slobode”, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) jedan od građana BiH na “Bjelavama” Jasmin Omerdić, student master studija u Velikoj Britaniji.

Federalno ministarstvo zdravstva izdalo je rješenje o izolaciji za građane iz Velike Britanije, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji, te je pojašnjeno da je na kantonalnom stožeru civilne zaštite da ih uruči.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić potvrdio je da su izdali rješenja, te dodao da na početku nisu mogli “tako brzo svakome uručiti”.

“Mislim da su rješenja o karantenu uručena, ustvari poslana su na kanton i da li su im uručena to trenutno ne znam, ali svi koji su u karantenu dobili su to rješenje i ministarstvo promptno reagira na sve takve stvari”, kazao je Mandić.

Pravni ekspert Nedim Ademović rekao je za BIRN BiH da u ovom slučaju, prema dostupnim informacijama, postoji dosta indikacija o tome da je prekršeno pravo na slobodu i sigurnosti čovjeka, a koje je zagarantovano i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom BiH, jer kako kaže, Ustav garantuje da svako lišenje slobode, pa i u slučaju kada se radi o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, mora biti popraćeno određenim aktivnostima javne vlasti.

“Mislim da bi zatvaranje na više dana u neku sobu bez mogućnosti kontakta i napuštanja te prostorije, moglo biti definisano kao lišavanje slobode. Takav čin mora biti popraćen prvo obrazloženjem javnih vlasti o tome ko i zašto, te na osnovu čega to radi”, objašnjava Ademović.

Omerdić je za BIRN BiH rekao kako građani BiH nisu dobili nikakve upute o procedurama kojim će biti podvrgnuti prije polaska, a osobe koje su ih dočekale na aerodromu se nisu predstavile, niti po funkciji niti po identitetu.

“Nikakve informacije nam nisu dali, već su postupali kao da se podrazumijeva da procedura treba da teče na takav način, što je u svakom slučaju vrlo proizvoljno”, kazao je Omerdić.

Govoreći o stanju u Studentskom domu, Omerdić ističe kako ih na dobar način tretiraju, osigurana su im tri obroka dnevno, te higijenske potrepštine, a uz to mogu primati stvari od porodice i prijatelja.

“Nekoliko puta smo zahtijevali informacije od radnika doma, odnosno da nam bude omogućen sastanak za predstavnicima vlasti, te spomenuto rješenje uručeno. Nažalost, oni sami nemaju puno informacija i čini se da je njihova komunikacija s organima vlasti otežana”, kazao je Omerdić.

Omerdić navodi da im naknadno dostavljanje rješenja “ne popravlja situaciju, jer su rokovi u kojima je ono trebalo biti izdato davno prošli”.

Sličnog stava je i Nedim Ademović koji ističe da su građanima BiH narušena ljudska prava.

“Osoba mora, najkasnije u roku od četiri dana, dobiti pisani akt i pravo da bude izvedena pred sudiju i da brani svoj slučaj u smislu da je se pusti na slobodu ili da joj se odredi daljnje lišenje slobode”, rekao je Ademović.

S istim problemom suočeni su i građani u Tuzlanskom kantonu koji su u karantenu u hotelu “Tehnograd” od nedjelje bez rješenja o istom. Kako su kazali za BIRN BiH neshvatljivo im je to što su oni vozači teretnih vozila za koje do sada nije važila ova odredba o karanteni, te su ranije po dolasku u BiH išli u izolaciju u svoje domove do narednog angažmana.

“Jučer sam morao biti na poslu, imao sam turu, zvali su me, a ja u karanteni zaključan. Najmanje će nas 20-ak dobiti otkaz zbog ovoga, ovo je prešlo svaku mjeru”, izjavio je jedan od vozača koji zbog firme ne želi otkriti identitet.

Grupa građana koja je smještena u karanten u tuzlanskom hotelu u BiH je stigla u subotu 11. aprila, gdje je na granici Gunja dobila rješenje o 72 sata izolacije, koju su proveli u šatorima na stadionu u Brčkom, nakon čega su ih bez ikakvog objašnjenja odveli u hotelski karanten, iako su im na granici rekli da idu svojim kućama.

“Nekoliko kolega koji su bili s nama nisu bili na spisku za karanten, ali su svejedno prespavali s nama u hotelu, jer je bio policijski sat nisu mogli ići kući, pa su sutradan napustili hotel”, kazao je on.

Ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić navela je da Kantonalni štab civilne zaštite dobija sva rješenja o karanteni od Federalnog ministarstva zdravstva, te dodala da su dobili zbirno rješenje od 10. aprila za izolaciju 29 osoba, ali da im možda još nisu dostavili ista.

Nedim Ademović podsjeća kako je rečeno da bh. vlasti “dosta slijede mjere drugih”, posebno zapadnoevropskih država, međutim da mu izgleda kako bh. organi slijede naloge, ali ne izvrše nužne pripreme kako bi te mjere bile i zakonite, uključujući i taj proceduralni element.

“Takva pitanja su se morala riješiti danas, nakon pet-šest sedmica ovakvog opsadnog stanja, čak i prihvatimo da je na početku bilo dosta konfuzno stanje koje je možda i opravdavalo određene propuste”, kazao je Ademović.

Na posebnoj stranici Federalnog ministarstva o koronavirusu, u vijesti u kojoj se objašnjava kako će karantin sa 28 dana vjerovatno biti skraćen na 14 dana, navodi se kako je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 10. aprila “svim licima koja ulaze u Federaciju uveden obavezni karantin po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva”.

Federalno ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na zahtjev BIRN-a BiH za dostavljanje rješenja o karantinu za grupu građana BiH koji su stigli avionom iz Londona 9. aprila, dan prije donošenja odluke o obaveznom karantinu.