Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ne želimo rat, samo mir"

Protesti u Sarajevu zbog napada Rusije na Ukrajinu

protesti u sarajevu – ukrajina – AA

Poruke mira poslali su i građani iz BiH koji nisu željeli govoriti stati pred kamere, ali su istakli da razumiju kako se Ukrajinci osjećaju

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u petak su održani protesti protiv napada Rusije na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Sarajeva je poslana poruka podrške miru i poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi stradanje nevinih ljudi.

Među okupljenima je i bila Ukrajinka Lesia koja je u izjavi za AA rekla da u Bosni i Hercegovini živi 13 godina.

“Svi su moji tamo u Ukrajini. Cijela moja porodica i prijatelji. Situacija je teška, napao nas narod od kojeg to nismo očekivali, ali desilo se kako se desilo. Zahvaljujemo narodu Bosne na ovolikoj podršci. Stvarno nas Bosanci razumiju kao niko drugi sad u svijetu. Nadamo se podršci Bosne i svjetske zajednice“, rekla je ona.

Nada se da će Ukrajini biti pružena finansijska i svaka druga pomoć.

”Hvala onim zemljama koje za sada otvaraju svoje granice i primaju naše izbjeglice. Držimo se, molimo se Bogu i pouzdamo se u našu vojsku. Slava Ukrajini!”, kazala je Lesia.

Slično mišljenje ima i Ukrajinka Alona koja je kazala kako je u BiH doputovala da radi, a sada se ne može vratiti u svoju zemlju.

“Nadam se da će moja porodica biti na sigurnom. Ali, kako možemo govoriti o sigurnosti ako rat dolazi? Hvala Bosancima što nas razumiju i na podršci, jer vi kao niko drugi znate kakav je osjećaj. Molimo svijet da nam pomogne, jer mi smo jaki, ali ne dovoljno. Ne želimo rat, samo mir“, rekla je Alona.

Poruke mira poslali su i građani iz BiH koji nisu željeli govoriti stati pred kamere, ali su istakli da razumiju kako se Ukrajinci osjećaju.