Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schwarz-Schilling za Fokus.ba: Dodik radi na ostvarivanju plana “Velike Srbije”

schwarz-schilling
Christian Schwarz-Schilling

Bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling nedavno su se obratili otvorenim pismom visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnost Evropske unije Federici Mogherini povodom sve češće najave “prekrajanja granica” između Srbije i Kosova, što bi, kako su naveli, moglo dovesti do preljevanja nestabilnosti na BiH.

Upravo je to bio jedan od povoda za intervju sa Schwarz-Schillingom koji je u razgovoru za Fokus.ba izjavio da aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavlja raditi za jedno sa Srbijom na ostvarivanju plana “Velike Srbije”.

Schwarz-Schilling je govorio i o političkoj situaciji u BiH, EU integracijama, rastućem uticaju pojedinih velikih sila u BiH i na Balkanu, a poslao je i poruku bh. građanima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u proteklim je sedmicama više puta ponovila da neće biti promjena granica na Balkanu. Ipak, svjedoci smo stalnih rasprava na ovu temu na relaciji Srbija – Kosovo. Dugoročno gledano, u kojoj mjeri bi se to moglo odraziti na BiH, budući da su pojedini zvaničnici u RS-u u proteklim godinama pozivali na otcjepljenje tog entiteta od BiH?

Prošlog petka smo vidjeli da je sastanak Federice Mogherini, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija otkazan. Također, u nedjelju je Vučić održao dugo očekivani govor u kojem promjenu granica uopće nije spomenuo.

Mislim da su promjene granica iz etničkih razloga veoma opasne. Promjene granica lako mogu prerasti u nove konflikte između manjina i većina u državama. Ovdje ne govorim isključivo o Balkanu, već i o Evropi i svijetu. Veoma mi je drago da je Vlada Njemačke sa kancelarkom Merkel i ministrom vanjskih poslova Maasom, kao i drugima, također iznijela ovaj stav: nema pregovora o granicama.

Već godinama Milorad Dodik čeka priliku da odvoji RS od BiH. On nastavlja raditi zajedno sa Srbijom na ostvarivanju plana “Velike Srbije”. Za lidere separatističkih pokreta, bilo koja prilika za medijsku pažnju je dobrodošla, tako da će se efekti rasprave o granicama između Kosova i Srbije osjetiti i u BiH.

Svjedoci smo kontinuiranog nepoštivanja Ustava BiH, zatim korupcije, kao i diskriminacije građana širom BiH. Šra je dugoročno rješenje za BiH?

U osnovi BiH treba da se riješi stranaka koje su sebi zacrtale isključivo nacionalističke ciljeve. Građani bi trebali glasati za one demokratske stranke koje nemaju nacionalističku agendu i koje će raditi za interese svih građana bez obzira na njihovo porijeklo. Građani BiH trebaju iskoristiti moć koja je u njihovim rukama i izabrati one lidere koji podržavaju mir i dobru vladavinu.

Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling

Koliko daleko je BiH od članstva u EU i zašto?

I pored obaveza državnih organa da poštuju međunarodnu regulativu, da poduzmu sve što je potrebno kako bi zaštitili građane od kršenja međunarodnog prava, u tome se nije uspjelo. Zato će put BiH ka članstvu u EU zavisiti od toga koliko će BiH uspjeti da ispuni zahtjeve EU.

Ako Milorad Dodik i Dragan Čović nastave da rade protiv takvog članstva zbog svojih vlastitih planova i nacionalističkih ciljeva, proces prijema BiH u EU će još više biti odgođen.

Brojni analitičari ocijenili su u proteklom periodu da u BiH i na Balkanu raste uticaj Rusije, Turske i Kine. Jesu li EU i SAD zapostavile BiH i Balkan u odnosu na raniji period?

EU je godinama u BiH tolerisala snage koje uopće nisu posvećene demokratskim reformama i slobodnom tržištu. Zbog ove pasivnosti EU, prazninu koja je nastala počele su popunjavati  Rusija, Turska, Kina, pa čak i Saudijska Arabija.

Rusija ima uticaj na medije i pokušava iskoristiti političke i etničke tenzije. Kina, Turska i Saudijska Arabija ulažu u BiH zato što se tu ne susreću sa uslovima koje postavljaju članice EU.

Postoji li mogućnost da NATO ubrza integraciju BiH u svoje okvire kako bi protudjelovali, imajući u vidu rastući uticaj Rusije?

Članstvo u NATO-u je privlačno za BiH. Ipak, BiH treba da ispuni ciljeve iz Akcionog plana. S druge strane imamo entitet RS koji je više otvoren ka podršci Rusije i ne želi insistirati na članstvu u NATO-u.

Sumnjam da će biti bilo kakvog skraćenog postupka za prijem BiH u NATO.

Šta je ono što vam je posebno ostalo u sjećanju tokom boravka u BiH i koja je vaša poruka građanima BiH?

Od 1993. godine proveo sam mnogo vremena u BiH. Proteklih godina predavao sam i na Univerzitetu u Sarajevu. Imam mnogo pozitivnih i prekrasnih sjećanja. Posebno su mi bliski srcu ostali mladi ljudi jer sam primijetio da oni žele da se udalje od nacionalističkog razmišljanja koje dominira u državnim organima i tako paralizira demokratske procese u BiH.

Izbori koji će biti održani u oktobru prilika su da se zaustavi diktatura nacionalističkih partija. Moja poruka građanima BiH je: koristite svoju moć, glasajte!