Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SKB Mostar mora isplatiti 20.000 KM pacijentu

operacija – makaze2

SKB Mostar morat će Alenu Papcu isplatiti oko 20.000 maraka plus kamate i troškove sudskog postupka zbog pogreške učinjene tokom operacije 2003. godine.

Epilog je to višegodišnjeg sudskog postupka koji je 41-godišnji Papac pokrenuo protiv mostarske bolnice u kojoj su mu liječnici na operaciji u utrobi zašili hirurške makaze, koje je nesretni pacijent “nosio” punih devet godina (2003. – 2012.) proživljavajući teške zdravstvene tegobe. Riječ je o prvostepenoj presudi Općinskog suda u Mostaru, tako da SKB Mostar ima 30 dana vremena za podnošenje žalbe Kantonalnom sudu u Mostaru, piše Dnevni list.

Konačno završena agonija

Agonija je započela 2003. godine kada je Papac zbog čira na želucu završio na operacijskom stolu u SKB-u Mostar. Operacija je prošla “rutinski”, a pacijent se polako oporavljao. No, s vremenom je ponovno počeo osjećati bolove u želucu, ali ni on ni liječnici koji su ga naknadno pregledavali nisu ni pomislili da bi razlog mogao biti “zaboravljeni” hirurški instrument.

– Počesto sam imao bolove u trbuhu zbog kojih sam čak i ležao u bolnici. Prvi put sam jače bolove osjetio nekih godinu dana nakon prve operacije kada sam ponovno morao u bolnicu. Međutim, tamo su mi rekli da imam upalu gušterače. Liječili su me od toga i bolovi su bili ublaženi. Ali, praktički sam svih devet godina svako malo imao probleme s trbuhom. Događalo se da me boli gdje god dirnem i slično. Međutim, ni na jednom pregledu nisu vidjeli makaze jer se one u biti ne vide na ultrazvuku, kazao je u ranije razgovoru za Dnevni list Papac.

Razlog njegovih čestih zdravstvenih tegoba liječnici su otkrili tek u novembru 2012. godine i to na pregledu nevezanom za želudac.

– Imao sam nesnošljiv konstantan kašalj, kojeg se nikako nisam mogao riješiti. Na kraju sam otišao na CT pluća i doživio šok. Na snimci su se vidjele makaze duge 12 centimetara! To su u biti škare koje se na operacijama koriste za zaustavljanje krvarenja, mislim da im je stručni naziv “pean”. One su u biti malo podigle pluća s jedne strane i to mi je izazivalo stalni kašalj, ispričao je tada Papac.

Njegove riječi kasnije je potvrdio sud tokom postupka.

Makaze u stomaku 9 godina

Papac je u novembru 2012. primljen u SKB Mostar gdje mu je izvršen operativni zahvat kada je utvrđeno da se nalazi vrlo lošem zdravstvenom stanju. Nakon detaljnog pregleda ustanovljeno da mu je jedno plućno krilo uvećano, a snimak je pokazao da se u tijelu tužitelja nalaze makaze. I to u debelom crijevu! Makaze su u tijelu tužitelja ostale prilikom operativnog zahvata koji je izveden u SKB Mostar u avgustu 2003. godine. Papac je tokom postupka izjavio da je nakon prvog operativnog zahvata imao ogromne bolove zbog čega je kod istog došlo do znatnog umanjenja životne aktivnosti. Tek pregledom i operativnim zahvatom 2012. godine ustanovljeno je da su greškom liječnika u debelom crijevu Alena Papca ostale makaze koje je nosio 9 godina.

Papac je tokom postupka pojasnio da je nakon posljednjeg operativnog zahvata četiri mjeseca ležao jer mu oštećenje nije moglo zarasti, a također osjećao se psihički jako loše, posebno je osjećao veliki strah.

U naznačenom predmetu medicinsko vještačenje je proveo Institut za medicinsko vještačenje Sarajevo, a isti je sačinjen temeljem medicinske dokumentacije koju je dostavio SKB Mostar, te zdravstvenog kartona pacijenta Alena Papca. Utvrđeno je da Papac između operativnog zahvata koji je obavljen 2003. i onoga koji je obavljen 2012. nije imao drugih operativnih zahvata, pa je sa sigurnošću potvrđeno da kirurški instrument (makaze) u tijelo tužitelja nije mogao dospjeti na drugi način osim da je tu ostavljen prilikom prvog operativnog zahvata koji je obavljen od strane zaposlenika SKB Mostar.

Također iz istog nalaza je vidljivo da je ostavljeni hirurški instrument „putovao“ kroz tijelo tužitelja devet godina i to kroz tanko crijevo, a potom kroz debelo crijevo, gdje se zaustavio na poprečnom debelom crijevu i izazvao oštećenje zida debelog crijeva, radi čega se zaustavio gdje je i pronađen. Sve je to uzrokovalo jake bolove, te izuzetno loše psihičko stanje Alena Papca.

Nadalje se u nalazu tvrdi da je Papac uslijed greške liječnika SKB Mostar trpio poteškoće koje je imao nakon što mu je prilikom drugog operativnog zahvata uklonjen hirurški instrument pa je slijedio vrlo težak period liječenja i oporavka, prvenstveno radi oštećenja zida debelog crijeva koje je uzrokovano ostavljenim hirurškim instrumentom, te osjećaj istinske patnje zbog onoga što mu se dogodilo. Vještačenjem je utvrđeno umanjenje opće životne sposobnosti za 25% kod tužitelja.

Operisao ga Benjamin Markin

Papca je u SKB-u Mostar operisao ugledni hirurg Benjamin Markin, javnosti puno poznatiji kao doktor Ben. Čovjek je o kojem pacijenti uglavnom pričaju u superlativima. Rođen je 10. juna 1939. godine u mjestu Akim Swedru u Gani. Javnost ga prepoznaje i kao velikog humanitarca, koji je za svoj humani rad nagrađivan nagradama.

– Da, operisao me je doktor Ben, potvrdio je još 2014. godine za Dnevni list Papac.

Međutim, Papac je odmah tada istaknuo da doktora Bena smatra najmanje krivim za to što mu se dogodilo, jer je ključnu grešku napravio neko od Benovog tima ko je bio zadužen za čišćenje organizma od krvi i za šivanje.

– Ben je svoj dio posla odradio dobro, ali nakon njega je neko od njegovih asistenata, kojeg je on zadužio da me “završi”, napravio je grešku. Logičan slijed događaja je da se pacijent očisti od krvi, da se zašije, da se hirurški instrumenti prebroje i dezinficiraju. Očito, taj dio posla nije urađen kako treba, izjavio je Papac koji se danas, nakon toliko godina, konačno osjeća dobro.

Tužitelja je zastupao Odvjetnički ured Dalipagić, a tuženog Odvjetnik Davor Šilić.

Bizarne greške liječnika

Omer Sušić iz Siska punih je 67 dana hodao s hirurškom stezaljkom u želucu koju su liječnici ostavili poslije operacije. Zbog komplikacija je na kraju preminuo. Protiv četvero zaposlenika sisačke bolnice podnesene su kaznene prijave zbog nesavjesnog liječenja.

Sanji Krajcer iz Senja liječnici su dijagnosticirali tumor, a ispostavilo se da je to gaza koju su hirurzi zaboravili kada je operirala zdjelicu. Nosila ga je gotovo 20 godina.

Liječnici bolnice u njemačkom Hanoveru ostavili su čak 15 instrumenata u tijelu 77-godišnjaka kojemu su operisali prostatu. Preminuo je!