Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Solak svjedoku Glibiću: Očito da ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju

fahrudin solak – Armin Durgut Pixsell (1)

Svjedok Mario Glibić danas je trebao pokazati dokument koji je dobio e-mailom uoči sjednice Vlade FBiH 9. aprila 2020. godine, a koji bi trebao razriješiti misteriju da li je informacija iz Federalnog štaba Civilne zaštite u kojoj je stajala rečenica “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“ falsifikovana

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM saslušana su četiri svjedoka. I to Jovana Šehovac, Mahira Šetić, Mario Glibić i Dževad Turnadžić. Svjedoke je danas direktno ispitivala tužiteljica Tužilaštva BiH Bojana Jolović, dok tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić nisu prisustvovali današnjem ročištu.

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Mahira Šetić je viša saradnica u Sektoru trezora Ministarstva finansija FBiH. U opis poslova kojima se ona bavi spada i komunikacija s budžetskim korisnicima, kao i realizacija plaćanja koje zatraži neki korisnik, a koje može uslijediti tek kad ih odobre odnosno potpišu ministrica finansija Jelka Milićević i federalni premijer Fadil Novalić.

Prema pojašnjenju Šetić, 3. aprila 2020. godine stigla je urgencija iz FUCZ-a nakon što su za taj dan obavili plaćanja po nalozima budžetskih korisnika. Navela je da se urgencija odnosila na uplatu “FH Srebrenoj malini” u iznosu od oko 4,9 i 5,5 miliona KM i to s glavnog računa i podračuna FUCZ-a. Kazala je da joj nije poznato zašto je uplata išla s dva računa jer “na podračunu su imali dovoljno novca da sve plate”.

URGENCIJA ZA PLAĆANJE “MALINI”

Kao i kod nekih ranijih svjedočenja i tokom ispitivanja ove svjedokinje Tužilaštvo BiH je pokušalo doći do odgovora kada je u Ministarstvo stigao nalog za plaćanje “Malini”, a kada je stigla urgencija, jer se na više dokumenata do sada pojavljivao i datum 2. april 2020., što je sporno s aspekta potpisivanja ugovora FUCZ-a s “Malinom”, koji je potpisan 3. aprila.

Šetić je rekla da je e-mail za urgenciju iz FUCZ-a dobila 3. aprila, a da je nalog datiran na 2. april.

Ukoliko su neki dokumenti za plaćanje sačinjavani već 2. aprila, to bi značilo da se znalo ko je dobavljač i prije nego što je s njim potpisan ugovor.

Šetić je kazala da je njena kolegica Almira Ibišević 3. aprila 2020. otišla kod pomoćnika ministrice finansija Marija Glibića “da vidi šta da radi sa tom uplatom”. Kazala je da je Glibić rekao “da mora provjeriti s ministricom” pošto je bio u pitanju veći iznos.

Naknadno im je, kazala je Šetić, Glibić rekao da mogu izvršiti transakciju, što su i učinili.

Na pitanje tužiteljice, da li je znala za šta se vrši uplata Šetić je kazala “nemamo preglednost, vjerovatno je pisalo za respiratore”, a nakon intervencije Marsele Bajramović, advokatice Fahrudina Solaka koja ju je podsjetila da je u istrazi rekla da je u aplikaciji vidjela da je riječ o respiratorima, Šetić je to i potvrdila.

Svjedok Mario Glibić, pomoćnik ministrice finansija u Sektoru trezora Ministarstva finansija FBiH pojašnjavao je danas procedure koje budžetski korisnici moraju ispoštovati pri nekoj nabavci. On je kazao da je svaki budžetski korisnik obavezan unijeti osnovne podatke o nabavci u aplikaciju u koju se unosi broj računa koji se tereti , kao i podatak za osnov plaćanja.

Međutim, Glibić je kazao da je kao osnov za plaćanje dovoljno unijeti određeni broj i šifru.

Advokatica Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović ovom svjedoku je predočila faksimil dijela iz aplikacije u koju je FUCZ unio podatke za kupovinu respiratora 3. aprila 2020. godine i za koje prema prikazanom papiru kao osnov plaćanja stoji “respirator”, a u istoj tabeli za neko drugo plaćanje kao osnov za plaćanje stoji “dnevnice”.

Glibić je kazao da njemu to nije poznato, da on ne koristi taj modul, te da uopšte ne zna šta je potrebno uraditi u toj aplikaciji koja je obavezna za budžetske korisnike, da bi se taj podatak vidio. On je potvrdio i da je iz FUCZ-a 3. aprila 2020. godine došla urgencija za plaćanje “FH Srebrenoj malini” i da ju je on odobrio, ali nije potvrdio da je za to tražio odobrenje ministrice Milićević.

– Ne vjerujem da sam se konsultovao s ministricom. Mi urgencije automatski plaćamo. Nije česta situacija urgencija, jer mi brzo izvršavamo svoje obaveze. Urgencija se uvijek odobrava i kad ima novca ide odmah – kazao je Glibić.

Također, ovaj svjedok je potvrdio da nalog za plaćanje koji su potpisali ministrica Milićević i premijer Fadil Novalić za uplatu “FH Srebrena malina” nije sadržavao podatak o tome šta se nabavlja.

Kazao je i da Ministarstvo finansija na godišnjem nivou obavi oko 200.000 različitih plaćanja što je mjesečno u prosjeku oko 1.000 plaćanja i da bi bilo teško pratiti za svaku uplatu šta se nabavlja.

Senka Nožica, advokatica optužene Jelke Milićević, pitala je svjedoka Glibića “ da li je na nalogu koji su potpisali premijer Novalić i ministrica Milićević pisalo “respiratori”, na što je on odgovorio s “ne”.

Nekoliko pitanja svjedoku Glibiću postavio je i Solak, a prije toga je kazao: “Očito da ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju”.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Solak je Glibića podsjetio na to da je i on prisustvovao sjednicama Federalnog štaba Civilne zaštite, te ga je pitao, da li mu je on kao direktor FUCZ-a ikada tražio urgenciju, na što je svjedok odgovorio odrečno.

Solak je sporio i tvrdnju svjedoka da plaćanja s podračuna mogu ići odmah, te ga je pitao je li tačno da se mogu vršiti jednom ili dva puta mjesečno.

Glibić je ostao pri tvrdnji da su u pandemiji ta sredstva s namjenskih računa odobravana odmah, a s donatorskih jednom sedmično.

Svjedok Mario Glibić danas je odgovarao i na pitanje advokatice Senke Nožice, koja zastupa Jelku Milićević, o Informaciji Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje je to tijelo provelo na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od proglašenja stanja nesreće u FBiH do 23. marta, te one koje je provodilo od 23. marta do 3. aprila, a o kojoj je Vlada FBiH raspravljala 9. aprila 2020. godine.

Podsjećamo u toj informaciji Federalnog štaba Civilne zaštite stoji rečenica: “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora.“

Međutim, odbrana Jelke Milićević je stava da je ta rečenica dodata naknadno u taj izvještaj i Nožica je ranije najavila da će to dokazati.

Inače, ovaj dokument i sporna rečenica su do sada više puta spominjani u sudnici, a nedavno je Enes Memić, v.d. direktora FUCZ-a svjedočeći pred Sudom BiH u ovom predmetu kazao da mu je Sanita Alagić priznala da je ona naknadno ubacila tu rečenicu u izvještaj.

Jasno je da je ova rečenica bitna s aspekta dokazivanja da li je Vlada FBiH znala da se nabavljaju respiratori. Ukoliko je rečenica bila u izvještaju FŠCZ-e 9. aprila 2020.godine, onda odgovorni iz FUCZ-a imaju alibi da su barem jednom rečenicom u izvještaju naveli da je potpisan ugovor za kupovinu respiratora. Ukoliko je taj dokument falsifikovan, onda je neko pokušao lažirati da je Vlada FBiH znala za taj ugovor i to je svakako počinjenje novog krivičnog djela.

Za sada se ne zna kako će okončati rasprava u vezi s ovom informacijom , jer kada je svjedok Glibić danas kazao da on kod sebe ima dokument koji je putem e-maila dobio od Ivane Raguz, portparolke Ministarstva finansija FBiH uoči sjednice 9. aprila 2020. godine i da ga može pokazati u sudnici, tome se usprotivila Vasvija Vidović, advokatica premijera Fadila Novalića.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ona je kazala da nije znala da će svjedok pokazivati bilo kakav dokument, te je kazala da će unakrsnom ispitivanju Glibića o tome pristupiti tek kada dobije dokument na uvid.

Advokatica Senka Nožica prihvatila je prijedlog da se dokument dostavi i drugim odbranama, te da se unakrsno ispitivanje Glibića na ove okolnosti obavi na ročištu u petak, 28. januara.

SVJEDOK: ISTE OZNAKE NA RESPIRATORIMA IZ UAE ZA BIH I CRNU GORU

Pred Sudom BiH danas je svjedočio i Dževad Turnadžić. On je izvršni direktor u firmi “Interlogistic” koja se bavi špediterskim poslovima.

Ta firma je bila angažirana u junu 2020. godine da obavi špediterske usluge za Vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata neophodne za transport donacije UAE Crnoj Gori. Turnadžić je pojasnio da je u junu 2020. godine na Aerodrom Sarajevo sletio avion UAE s donacijom za Crnu Goru, jer avion tih gabarita nije mogao sletjeti na aerodrom u Podgorici, te je firma na čijem je on čelu bila zadužena za provedbu tranzitnog carinskog postupka, te dalji transport donacije za Crnu Goru.

Na upit tužiteljice Jolović da pojasni koja dokumentacija je stigla uz tu donaciju svjedok je kazao da je bila profaktura, faktura sa spiskom robe, kao i tovarni list.

U sudnici je pokazan spisak donirane opreme iz UAE za Crnu Goru na kojem se navodi da je u pošiljci i 50 respiratora po cijeni od 6.000 američkih dolara po komadu što je ukupno 300.000 dolara, a količina i cijena su navedeni i za svu ostalu opremu iz donacije.

Na pitanje tužiteljice Jolović da li svjedok zna o kojim respiratorima je bilo riječ u donaciji UAE za Crnu Goru on je kazao da misli da su to isti respiratori koje su UAE nešto ranije donirali BiH. Pojasnio je da je on vidio oznake na kutijama s respiratorima koji su se u to vrijeme nalazili na Aerodromu u Sarajevu i da su bile iste kao i oznake na kutijama s respiratorima koji su stigli za Crnu Goru. Međutim, svjedok je kazao da se ne može sjetiti te oznake ili šifre “samo zna da je riječ o istim respiratorima”.

Na konstataciju advokatice Fadila Novalića, Vasvije Vidović svjedoku Turnadžiću da on “ne zna kada su UAE nabavili te respiratore i po kojoj cijeni, kao ni da ne zna jesu li bili invazivni ili neinvazivni”, Turnadžić je potvrdio da ne zna ništa o vrsti respiratora, niti o cijeni, i da on samo zna da su oznake na kutijama i onih za Crnu Goru i za BiH bile iste.

Advokatica Marsela Bajramović, koja zastupa Fahrudina Solaka kazala je svjedoku da je na paketima “stajalo ACM812 I ACM 812 A”, te da on ne zna razliku između tih oznaka, što je on potvrdio. Međutim, svjedok je ostao i pri tvrdnji da su oznake na kutijama bile iste. Advokatica Bajramović je kazala i da je vrijednost pojedinačnog respiratora iz donacije UAE za BiH 42.500 dolara, ali o tome nije predočila dokaz.

Optuženi Fikret Hodžić svjedoka je pitao da li je moguće da kada su u pitanju donacije da izražene cijene budu proizvoljne?

Svjedok je kazao da je moguće da donator stavi simboličnu vrijednost donacije, a da carinska služba ima mogućnost da to koriguje.

Hodžić je potom pitao, da ukoliko se primjerice pogleda cijena vizira iz donacije za Crnu Goru “da li se možemo složiti da su onda cijene bile proizvoljne?.

No, na ovo je reagirala predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović koja je kazala : “Ne možemo” i prekinula ovakvo navođenje svjedoke na odgovor.

Svakako treba podsjetiti zbog čega je svjedočenje Turnadžića važno za Tužilaštvo BiH i dokazivanje navoda iz optužnice u vezi s nabavkom respiratora za FBiH.

Naime, iz izjava ovog svjedoka je jasno da je uz donaciju iz UAE za Crnu Goru stigla faktura sa pojedinačnim cijenama za svaki proizvod. Nekoliko dana prije ove pošiljke za Crnu Goru, tačnije 27. maja 2020. u BiH je također stigla donacija zaštitne opreme i 40 respiratora ACM812 A iz UAE za BiH.

Ali, ta donacija je na Aerodromu Sarajevo stajala oko četiri mjeseca, jer UAE nisu htjeli mjesecima dostaviti nadležnim institucijama u BiH podatke o pojedinačnoj vrijednosti opreme koja je bila u donaciji. Zbog toga nije mogao biti okončan carinski postupak niti je ta roba mogla biti raspodijeljena. Tek nakon četiri mjeseca UAE su dostavili fakturu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali na tom dokumentu je bila cijena puno viša od one koja je napisana za Crnu Goru iako su respiratori za BiH stigli samo nekoliko dana ranije u našu zemlju u odnosu na donaciju upućenu iz Emirata u Crnu Goru.

Premda još uvijek nema materijalnog dokaza da je riječ o istim respiratorima, jasno je da je sumnjiva činjenica da je BiH morala čekati mjesecima na fakturu iz UAE, a oni su, a što je danas potvrdio i svjedok, uz donaciju za Crnu Goru odmah poslali cijene za svako pojedinačno sredstvo koje su poslali za tu zemlju.

FIKRET HODŽIĆ VIŠE PUTA DOLAZIO U FUCZ

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Fokus, Tužilaštvo BiH je istraživalo da li odugovlačenje s dostavom cijena prvenstveno za respiratore iz UAE ima veze s urgencijama iz nekih institucija u BiH da se izdejstvuje da se napiše veća cijena, kako bi odgovarala onoj po kojoj je respiratore nabavila “FH Srebrena malina”. Još nije poznato da li je Tužilaštvo uspjelo doći do dokaza za ove sumnje.

Danas je svjedočila i Jovana Šehovac, bivša uposlenica jedne zaštitarske agencija i ona je radila na portirnici Federalne uprave Civilne zaštite u periodu od januara do jula mjeseca 2020. godine. Šehovac je kazala da je ona u to vrijeme radila na poslovima evidencije dolaska uposlenika FUCZ-a, kao i stranaka koje su dolazile u tu ustanovu.

Šehovac je pojasnila je da se u vrijeme početka pandemije korona virusa promijenio režim ulazaka u zgradu FUCZ-a, a kao primjer je navela da poštar u to vrijeme nije mogao unositi poštu u zgradu nego su po poštu dolazili uposlenici. Kazala je da je sve podatke o dolascima u FUCZ evidentirala u knjigu izvještaja koja je bila vlasništvo agencije u kojoj je radila.

Osobe koje su dolazile u FUCZ morale su se ranije najaviti, a nadležni iz Uprave bi o tome obavijestili Šehovac, kako bi ih mogla nesmetano pustiti u zgradu.

Za Tužilaštvo je ova svjedokinja bitna jer je ona danas potvrdila da je u jeku pandemije u zgradu FUCZ-a nekoliko puta dolazio optuženi Fikret Hodžić, vlasnik “FH Srebrena malina”, firme koja je uvezla 100 respiratora ACM812 A i koja je za tu nabavku iz budžeta dobila oko 10,5 miliona KM.

– Ne mogu se tačno sjetiti koliko je puta FIkret Hodžić dolazio, ali to je sigurno bilo više od jednog puta. Možda je dolazio dva-tri puta, ali se u knjizi izvještaja može naći tačan podatak. Prvi put sam ga ja odvela do kancelarije direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i Dalile Efendić (nekadašnja šefica Kabineta Fahrudina Solaka, op.a), a kasnije je išao sam – kazala je Šehovac.

Šehovac je također potvrdila da joj kao osobi koja je radila na portirnici Fikret Hodžić nikada nije ostavio neki dokument, te je pojasnila da ona nikada nije preuzimala neku poštu ili dokumente nego su po poštu, ukoliko bi je neko donio pred ulaz Uprave dolazili uposlenici FUCZ-a.

Sanita Alagić

Ovim svjedočenjem Šehovac pobijene su tvrdnje Sanite Alagić, pomoćnice direktora FUCZ-a koja je svjedočeći nedavno u ovom predmetu kazala da je ponuda Fikreta Hodžića za respiratore stigla na portirnicu FUCZ-a. Inače, Alagić je tokom istrage u zapisniku koji je tada i sama potpisala rekla da je ponudu za respiratore u FUCZ donio lično Fikret Hodžić, ali je pred Sudom BiH promijenila iskaz.

Jovana Šehovac je na pitanje odbrane Fahrudina Solaka, advokatice Marsele Bajramović potvrdila da ona nije radila u dane vikenda, te je potvrdila da u slučaju da su joj se javljale stranke koje bi joj prijavile da imaju neku ponudu za nabavku , ona bi tada kontaktirala Adnana Hrapovića, uposlenika FUCZ-a iz Sektora javnih nabavki koji bi dolazio da preuzme takvu poštu. Hrapović je također ranije svjedočio u ovom predmetu.