Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stočari moraju vratiti milione maraka poticaja

krava01

Poticaji za poljoprivredu i stočarstvo u svakoj uređenoj državi služe za unapređenje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i pozitivne pomake, piše Večernji list BiH.

Samo u BiH poticaji imaju socijalnu kategoriju ili se dodjeljuju na osnovi kriterija koji nemaju puno veze s postavljenim standardima i pravilima. To je utvrdila i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Podaci pokazuju kako su inspektori otkrili više stotina predmeta u kojima su novac od poticaja dobili oni koji ga ne zaslužuju.

Veliki broj predmeta

Tačnije, riječ je o 279 osoba ili pravnih subjekata, a oni su ukupno dobili 6,67 miliona maraka poticaja na koje nisu imali pravo.

– Iako su donesene odluke da se ukupan iznos vrati, do sada je u proračun Federacije vraćeno samo oko 270.000 maraka. Institucije trebaju poduzeti odlučnije korake kako bi se taj novac vratio – rekli su sugovornici iz institucija za Večernji list.

Iznosi koje su dobivali pojedinci su različiti. Kreću se od nekoliko desetaka hiljada maraka pa do miliona i više.

– U pojedinim slučajevima gdje su pojedinci dobivali više od milion maraka inspekcija je još 2013. godine donijela odluku o vraćanju novca, ali se to do danas nije dogodilo. Uglavnom je riječ o farmama koje se nalaze na cijelom području Federacije. Neke su čak povezane s ministrima u tadašnjoj vladi, tako da možemo govoriti i o sukobu interesa. U svakom slučaju, mnogo je materijala s kojima se trebaju baviti istražne agencije ove države – poručili su sugovornici Večernjeg.

Ovakve informacije idu u korist onima koji se već godinama zalažu za promjenu sistema dodjele poticaja ili čak za njihovo potpuno ukidanje.
Cijela priča aktualizirana je nakon presude bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću, a predmeti o kojima se sada govori su nastali upravo u vrijeme njegovog mandata.

Novac iz EU-a

Nedavno je najavljeno kako će Federacija BiH dobiti nekoliko desetaka miliona eura iz IPA fondova za razvoj poljoprivrede, a sada se postavlja pitanje kako će ovi slučajevi utjecati na taj proces.

– Prije bilo kakvog angažmana vezanog uz raspodjelu novca iz fondova EU, treba provjeriti ko će sve dobiti ta sredstva i pod kojim kriterijima. U slučaju da se ovakve afere dogode s evropskim novcem, veliko je pitanje bismo li više imali pristup evropskim fondovima. Stoga, nepravilnosti je potrebno ispraviti, ali trebamo uvesti mnogo više reda u proces podjele poticaja – zaključili su sagovornici.

Pitanje je treba li uvesti i oštrije kazne jer je očito kako su odluke koje su inspekcije izdale samo mrtvo slovo na papiru.