Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Pejčinović Burić i Crnadka: Pelješki most nas ne smije udaljiti jedne od drugih

BiH

crnadak

Otvorena pitanja ne bi trebala da udaljavaju Hrvatsku i BiH, poručili su danas u Zagrebu šefovi diplomatija dviju zemalja Marija Pejčinović Burić i Igor Crnadak.

Nakon otvorenja nove zgrade Ambasade BiH u Hrvatskoj, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić govorili su o pitanjima rafinerije u Bosanskom Brodu te izgradnje Pelješkog mosta.

“Pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu i zagađenja susjednog Slavonskog Broda bilo je veliko pitanje za obje zemlje oko kojega dvije države razgovaraju već dvije godine, s obzirom na ljude koji žive u tom kraju koji su se žalili na štetne emisije”, kazala je hrvatska ministrica Pejčinović Burić.

Ona je izrazila je zadovoljstvo da je došlo do ponuđenog rješenja da se rafinerija u Bosanskom Brodu pripoji na hrvatski plinski transportni sustav.

„Došli smo o toga da sklapanjem protokola o istom nema potrebe da se to rješava međudržavnim sporazumom, obzirom da se radi o katu nižeg ranga. Protokol koji je potpisan prije desetak dana, mislimo da je donio i nagovijestio konačno rješenje toga pitanja i za građane Slavonskog Broda i okolice, ali i za pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu koja bi na taj način zapravo prešla na drugi energent koji je daleko zdraviji za okoliš i za ljude koji tamo žive“, izjavila je Pejčinović Burić.

Ministar Igor Crnadak smatra da je protokol koji je postignut dobar jer otvoreno pitanje dovodi praktički do rješenja.

„Što se tiče reakcija u BiH, mislim da je puno veća pažnja bila posvećena formi nego sadržaju i suštini onoga do čega se došlo. Protokol je tehničke prirode i više usmjeren na jedan konkretan problem. Očito je tu bila situacija koja nije tražila cjelokupnu ratifikaciju ni provođenje svih procedura koje predviđa zakon za sve međunarodne sporazume“, kazao je Crnadak.

Poručio je kako je važno koncentrirati se na suštinu riješenog pitanja, a sve eventualne proceduralne stvari će se “u hodu riješiti”.

 Pelješki most

Crnadak je kazao kako je svjestan da je Pelješki most tema važna za hrvatske susjede.

„Moj stav je isti. Hrvatska želi da poveže dva dijela svoje teritorije, ima rekordan iznos novca za to od EU. Uložila je ogroman napor za to i nema nijedan razlog da se taj projekt ne završi. Iz BiH je postojala bojazan kako će to uticati na otvoreni pristup moru i hoće li to imati utjecaja na sam teritorij razgraničenja“, kazao je Crnadak.

„To je jedna tema koja sigurno ne može dovesti do toga da nas udalji jedne od drugih, niti da ugrozi taj projekat. Uvjeren sam da će biti riješeno na obostrano zadovoljstvo“, zaključio je Crnadak.

„Pitanje Pelješkog mosta je pitanje povezivanja teritorija EU i teritorija Hrvatske. Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju, 500 metara unutar hrvatskog teritorija. I utoliko naše konzultacije sa bh. stranom traju od 2005. godine. Na temelju tih konzultacija mi smo promijenili gabarite mosta i to toliko bitno da je most bitno poskupio. Dakle, on je sada 55 metara visok, razmak između stupova je 200 metara. Dakle, išlo se prema najvećim mogućim, i preko toga, gabaritima broda koji bi mogao uplovljavati u Neumsku luku“, izjavila je Pejčinović Burić i dodala:

„Što se tiče pristupa otvorenom moru, sve što se jamči svakoj državi prema pravilima UN-ove konvencije o pravu mora, to pravo postoji i ono nije ni na koji način osporeno i ono nije ni na koji način ugroženo građenjem Pelješkog mosta“.