Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera “Respiratori”

Svjedočio Kadribegović: Da su respiratori kupljeni saznao sam tek kada su stigli na Aerodrom Sarajevo

PXL_061021_90047783 (1)
06.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzeni koj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novali i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Meni je bilo čudno što odluku o izdvajanju nismo donijeli na sjednici 1. aprila, na kojoj smo fizički prisustvovali, nego je ta odluka donesena na drugoj istog dana održanoj sjednici, ali telefonskim putem

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Riječ je o nastavku glavnog pretresa u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 respiratora tipa ACM812A nabavljenih prošle godine u jeku pandemije korona virusa, a koji su plaćeni iz budžeta FBiH oko 10,5 miliona KM. Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Pred Sudom BiH danas je svjedočio Mustafa Kadribegović, uposlenik Federalne uprave Civilne zaštite i član Federalnog štaba Civilne zaštite.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Kadribegović je inače od 12. maja prošle godine odlukom Vlade FBiH, a nakon suspenzije Fahrudina Solaka s mjesta direktora FUCZ-a imao ovlaštenja da upravlja FUCZ-om, ali je u decembru prošle godine na njegov zahtjev razriješen te dužnosti.

SJEDNICE NISU SNIMANE ZBOG KVARA

Tužilac Mirza Hukeljić ispitivao je Kadribegovića o okolnostima pod kojima je on imenovan u Štab Civilne zaštite, te o tome da li je znao zašto će biti utrošeno 10,5 miliona KM od kojih je dio izdvojen iz sredstava posebne namjene FUCZ-a, a dio iz budžetske rezerve Vlade FBiH.

Kadribegović je pojasnio da je on član Štaba postao 25. marta prošle godine, a nakon što je izmijenjen sastav tog tijela i sa 21 člana smanjen na devet članova.

On je potvrdio da je na sjednicama štaba bilo govora o respiratorima, neophodnosti njihove nabavke, te je istakao da je na Štabu bio prezentiran dokument Zavoda za javno zdravstvo BiH, odnosno tabela na kojoj nije bilo zaglavlja niti nekog pojašnjenja, nego samo iskazane potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH za medicinskom opremom i sredstvima za zaštitu i borbu protiv pandemije korona virusa.

Mustafa Kadribegović / FOTO: Fena

Kadribegović je kazao i da je Federalni štab Civilne zaštite održao dvije sjednice 1. aprila na kojima je donesena odluka o izdvajanju ukupno oko 10,5 miliona KM za nabavku medicinske opreme, ali da on nije znao da će za taj novac biti kupljeni respiratori, niti je o tome ikada donesena odluka.

– Meni je bilo čudno što odluku o izdvajanju nismo donijeli na sjednici 1. aprila, na kojoj smo fizički prisustvovali, nego je ta odluka donesena na drugoj istog dana održanoj sjednici, ali telefonskim putem. Nisam znao na koju opremu i sredstva se odnosi kupovina. Niko nije decidno rekao “kupit ćemo respiratore”. Nije spominjana vrsta i specifikacija respiratora. Da su respiratori kupljeni saznao sam onog dana kada su stigli na Aerodrom Sarajevo, odnosno 25. aprila – ponovio je Kadribegović na više upita i tužitelja Hukeljića i advokata optuženih.

Kadribegović je kazao i da je još početkom pandemije, odnosno proglašenja stanja nesreće pitao Fahrudina Solaka, tadašnjeg direktora FUCZ-a, zbog čega se FUCZ mora baviti nabavkom za potrebe zdravstvenog sistema, te da mu je Solak rekao “pa, neće niko drugi”.

– Ja sam iz tog odgovora shvatio da je FUCZ-e prebačena obaveza sa kojom se do tada nismo nosili – kazao je Kadribegović.

Iz Kadribegovićevog svjedočenja moglo se saznati i da zapisnici sa sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite nisu detaljno vođeni, a sa tako važnih sjednica čak nema ni audio zapisa, što je veoma čudno jer se i manje bitne sjednice organa vlasti i uprave u BiH snimaju.

– Kasnije sam saznao da sjednice nisu snimane da je neki kvar nastao još u februaru (prošle godine, op.a) i da je to razlog zbog čega nije bilo snimanja – kazao je Kadribegović.

Ovaj svjedok je saslušan u Tužilaštvu BiH tokom istrage o predmetu “Respiratori” u novembru prošle godine i tada je kako je danas kazao tužitelj Hukeljić dobrovoljno predao rokovnik u kojem je on vodio zabilješke sa sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, a neke od tih zabilješki danas je prezentirao i tužitelj i odbrana optuženih.

LJUDI KOJI SE “NEŠTO“ RAZUMIJU U RESPIRATORE

Između ostalog u jednoj od zabilješki pisalo je kako se “respiratori koje je nabavila FH Srebrena malina mogu koristit u posebno otežanim uvjetima, kao što su sportske dvorane predviđene za privremene izolatorije”, te da su “pogodni za mlade i starije osobe”. Na pitanje tužitelja Hukeljića da pojasni na šta se tačno odnosi ova primjedba, te u kojem vremenu je nastala ova zabilješka Kadribegović je pojasnio:

– Mi smo o tome raspravljali s ljudima koji se nešto razumiju u respiratore i rečeno nam je da se oni mogu koristiti i u neuslovnim prostorima kao što su te dvorane u kojima su trebali biti izgrađeni privremeni izolatoriji. Ali, o tome se raspravljalo u puno kasnije nakon dolaska respiratora – rekao je on.

Na jednu od Kadribegovićevih zabilješki sa sjednice Federalnog štaba Civilne zaštite pozvala se i Senka Nožica, advokatica optužene Jelke Milićević.

Naime, ona je podsjetila svjedoka Kadribegovića na njegovu zabilješku sa sjednice od 1. aprila prošle godine u kojoj je naveo da je Milićević spomenula da se navodno pojavila mogućnost nabavke 300 respiratora, ali da je Milićević kazala da ukoliko bi se išlo u tu nabavku da se o tome treba donijeti posebna odluka, kao i odluka o sredstvima za tu nabavku.

Kadribegović je kazao da je ”moguće da je tako bilo” iako nije negirao autentičnost zabilješke koju je sam napisao, te je ponovio da “odluke za nabavku respiratora nije bilo”.

Odbrana ostalih optuženih pokušala je od Kadribegovića dobiti potvrdan odgovor na njihove tvrdnje da činjenica da je Federalni štab Civilne zaštite dao saglasnost na izdvajanje oko 10,5 miliona za nabavku medicinske opreme i sredstava da to podrazumijeva i nabavku respiratora, ali je on ostao pri svojoj tvrdnji da za nabavku respiratora nije znao sve dok nisu stigli u BiH.

TRAŽIO UGOVOR OD SANITE ALAGIĆ

Mustafa Kadribegović pojasnio je i s kakvim se problemima suočio kada je preuzeo poslove odgovorne osobe u FUCZ-e, nakon suspenzije Fahrudina Solaka.

Po stupanju na dužnost, 12. maja, Kadribegović je, kako je ispričao, odmah tražio sve ugovore o javnim nabavkama za potrebe FUCZ-a, uključujući i sporne respiratore.

Odjelom za javne nabavke, kazao je on, rukovodila je Sanita Alagić i od nje je tražio ugovor sa “FH Srebrena malina”, ali kazao je da ni za dva-tri dana nije dobio traženi ugovor.

Sanita Alagić / FOTO: Fena

– Pitao sam zbog čega ne dobijam taj ugovor, ali sam dobio neka nemušta objašnjenja od kolegice Sanite Alagić. Kasnije sam tražene podatke dobio od kolege Adnana Hrapovića – pojasnio je Kadribegović ove detalje tužitelju Hukeljiću, kojem je rekao i da je on dobio podatke o ugovoru za respiratore ACM812 A, dok se nije mogao izjasniti šta je bilo s ugovorom koje je Tužilaštvo BiH već pokazivalo tokom suđenja, a koji se odnosio na nabavku respiratora HCVE 003.

Kazao je da su mu Hrapović i Alagić kazali da “drugi ugovor ne postoji”, a da je on za taj drugi ugovor saznao iz medija.

Također, Kadribegović je rekao da u trenutku kada su se pojavili problemi u vezi s nabavkom respiratora ACM812 A, da je on konsultirao pravnu službu u FUCZ-u o tome da li je moguće da se ugovor sa “FH Srebrena malina” raskine, te da se izvrši povrat sredstava za respiratore. Dobio je odgovor da služba FUCZ-a nema kapacitete da iznađe rješenje za taj problem, te da su se obratili Federalnom pravobranilaštvu.

POKUŠAJ RASKIDA UGOVORA

No, ni iz te institucije nisu dobili konkretan odgovor koji bi riješio ovaj problem. Kadribegović je imao i saznanja da je Vlada FBiH donijela zaključak da se od Federalnog pravobranilaštva traži raskid ugovora, ali mu ishod tog zaključka nije bio poznat.

U kasnijem, unakrsnom ispitivanju odbrane optuženih, advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović kazala je da je Pravobranilaštvo FBiH ustvrdilo da Vlada FBiH nije ugovorna stran, i da ne može raskinuti ugovor.

Kadribegović se izjasnio i o pitanju tužitelja Hukeljića o tome da li mu je poznat inspekcijski nadzor, odnosno nalazi kontrole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o uvjetima skladištenja respiratora ACM812 A, a koji je obavljen na zahtjev Tužilaštva BiH.

Svjedok je kazao da da mu je bilo poznato da su respiratori smješteni u jednom gumenom šatoru u skladištu FUCZ-a koje je ionako, kako je rekao, bilo ograničenih kapaciteta, te da je Agencija naložilA njihovo hitno izmještanje i propisno skladištenje.

Pojasnio je kako je rješenje tog problema faktički morao iznaći sam, te je kao rezultat razgovora s Adnanom Hrapovićem nazvao odgovornu osobu u firmi “Hercegovinalijek”, te da je ova firma pristala bez naknade uskladištiti respiratore ACM812 A u traženim uvjetima.

Kadribegović je rekao i da je tada Agencija naložila FUCZ-e da se registrira kao veletrgovac medicinskom opremom.

– To je za nas bilo šokantno, jer ne može se FUCZ registrirati kao veletrgovac i to je sad predmet spora između FUCZ-a i Agencije – rekao je Kadribegović.

Ovaj svjedok je kazao i da su klinički centri u Sarajevu i Tuzli, te bolnice u Mostaru, odbili uskladištiti respiratore ACM812 A, kada im se FUCZ obratio s tom molbom.

“ONI ĆE TO ZAVRŠITI”

Pred Sudom BiH danas je saslušana svjedokinja Šeherzada Halilović, direktorica privatne firme “Ultrašped”. Ona je kazala da je u aprilu prošle godine bila u kontaktu s Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme “FH Srebrena malina”, nakon što joj je Kristijan Marić rekao da će ju Hodžić nazvati. Hodžić ju je nazvao iz Banja Luke i kazao da uvozi robu vrijednu 10 miliona maraka, te se nakon što joj je kazao da se radi o respiratorima, raspitivao šta mu sve treba od dozvola.

06.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu “Respiratori” gdje se na optuzeni
koj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novali i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”. Fikret Hodzic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navela je kako ga je upoznala s tim da su mu neophodne i određene dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i da postoji mogućnost da posao uvoza obavi neka druga firma.

Tokom razgovora, Hodžić je svjedokinji rekao da će “mu oni to završiti”, a s obzirom na to da je spomenuo da respiratore uvozi za Vladu FBiH, svjedokinja je zaključila da će mu to završiti Vlada FBiH, iako je precizirala na upit odbrane da Hodžić nije decidno rekao da će mu Vlada FBiH nešto završiti.

Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za petak, 8. oktobra. Tada će svjedočiti Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta premijera Fadila Novalića. Tužitelj Mirza Hukeljić danas je najavio da će u petak biti izvedeni dokazi iz analize koja je već prezentirana pred Sudom BiH. Konkretno, prvenstveno će biti pokazana prepiska koju je Ganibegović vodio sa akterima afere “respiratori”.