Izvještaj o radu

Tužilaštvo BiH priznalo da se u vrijeme Gordane Tadić manje bavilo korupcijom?!

gordana-tadic (1)

Sve su svalili na građane “jer u njihovim prijavama nema konkretnih dokaza”. Tadić završila na crnoj listi Amerike, a i dalje je državna tužiteljica

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana 7. juna naći će se i izvještaj o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini. Veći dio godine na čelu ovog tužilaštva bila je sada već smijenjena Gordana Tadić koja je 11. aprila ove godine dospjela i na crnu listu SAD-a.

Piše: A. DUČIĆ

Preciznije, Tadić je Tužilaštvom BiH rukovodila do 20. oktobra 2021, kada joj je odlukom VSTV-a izrečena disciplinska mjera “premješteanje sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH“. Tadić je smijenjena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti odnosno za svjesno zanemarivanje obaveza i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS). Naslijedio je dotadašnji zamjenik Milanko Kajganić koji je i danas v.d. glavnog tužioca.

Upravo je “nemar” i bolje reći nepridavanje tolike važnosti šlagvort kada je riječ o procesuiranju korupcije. Naime, u samoj informaciji o radu Tužilaštva BiH koji će se uskoro naći pred državnim poslanicima stoji da im krivično gonjenje u pogledu koruptivnih krivičnih djela i krivičnih djela protiv službene odgovornosti i da predstavlja izazov u smislu optuživanja pa su zbog toga imali mali broj podignutih optužnica za koruptivna krivična djela.

Iz Tužilaštva ovo „svaljuju“ na građane i to „jer građani rijetko prijavljuju koruptivne aktivnosti sa konkretnim dokazima koji se ne mogu potvrditi u istrazi“.

– S druge strane veliki broj anonimnih prijava predstavlja samo navode koji nisu potkrijepljeni dokazima,. Primjetno je i da Sud BiH u određenim odlukama ukazuje na nedostatak dokaza za umišljaj što dodatno otežava donošenje tužilačke odluke u pogledu optuženja. Jedan od osnovnih problema je i neblagovremena informacija. To se posebno odnosi na koruptivna krivična djela povezana sa javnim nabavkama – kažu u Tužilaštvu BiH.

Faksimil Izvještaja

Ipak, tvrde kako su podigli jednu optužnicu za visoku korupciju i to u predmetu „Konak“. Inače, riječ je o optužnici odnosno akciji u okviru koje je uhapšeno nekoliko službenika Granične policije jer su napošljavali kadete uz naplatu mimo konkursa.
Kada je riječ o korupciji, u 2021. zaprimili su 100 prijava protiv 270 osoba, dok su iz ranije perioda imali 75 neriješenih predmeta. Od ukupno 175 predmeta, riješili su 69 tako što su donijeli 43 naredbe o neprovođenju istraga. Istrage su pokrenuli u 11 predmeta.

Faksimil Izvještaja

Ukupno je u odnosu na 2020. godinu Tužilaštvo BiH, kaže se u izvještaju, podignulo osam optužnica manje, ali je povećan broj osoba koji su optužene i to za 50.

Treba naglasiti da uprkos ozbiljinim inkriminirajućim navodima Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) protiv Gordane Tadić, VSTV još nije ništa poduzeo protiv nje, pa je tako Tadić i dalje državna tužiteljica.

Ona je nakon informacije da je dospjela na crnu američku listu na svom Facebook profilu objavila da je dobro radila, za razliku od navoda iz OFAC-a prema kojima je „odgovorna ili saučesnik, ili je direktno ili indirektno učestvovala u akcijama i politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu“.

Iz VSTV-a na čelu sa Halilom Lagumdžijom su nakon toga u saopćenju pozvali Ambasadu SAD u BiH da im dostave dodatna sanznanja i informacije protiv Tadić radi utvrđivanja njene eventualne odgovornosti.

A zašto se između ostalog ne procesuiraju slučajevi korupcije u BiH, pogledajte u priči koju smo nedavno objavili: