Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan memorandum

U Brčko distriktu BiH se uvode elektronske liste čekanja na dijagnostičke preglede

liste cekanja brcko distrikt
FOTO: Fena

Direktor JZU “Zdravstveni centr Brčko“ Emir Osmanović rekao je da će ovaj sistem umnogome poboljšati kvalitet usluga ove zdravstvene ustanove

Memorandum o saradnju potpisan je danas između JZU “Zdravstveni centar Brčko“ i Centara civilnih inicijativa (CCI), a tiče se uvođenja elektronskih listi čekanja na dijagnostičke preglede. Predviđeno je da se uvedu transparentne liste čekanja pacijenata s ciljem poboljšanja zdravstvene usluge i prava na zdravlje, te poboljšanja pristupa zdravstvenim uslugama.

Memorandumom je predviđeno da se izradi softversko rješenje koje treba da unaprijedi i skrati liste čekanja prilikom zakazivanja ljekarskih pregleda i operacija tako što bi ubuduće sve liste bile transparetne i dostupne javnosti putem internet stranice brčanske Bolnice.

Direktor JZU “Zdravstveni centr Brčko“ Emir Osmanović rekao je da će ovaj sistem umnogome poboljšati kvalitet usluga ove zdravstvene ustanove.

-Taj sistem će sigurno urediti proces naručivanja tako što će svim pacijentima elektronskim putem stizati obavještenja o zakazanim pregledima i operacijama, kao i o eventualnim izmjenama termina – naglasio je Osmanović.

– Ovim dokumentom koji potpisujemo predviđeno je da elektronske liste čekanja obezbjeđuju pacijentima kvalitetniji pristup informacijama, a zdravstvenim radnicima olakšava rad i unapređuje i pojednostavljuje komunikaciju s pacijentima. Upravo ovakav sistem je u najvećoj mjeri oslobođen mogućnosti uticaja pojedinaca što dovodi do smanjenja mogućnosti za koruptivne radnje prilikom zakazivanja pacijenata – rekao je projekt menadžer CCI-a Asmir Ćilimković.

Dodaje da će se ovim sistemom moći ažurirati liste čekanja u realnom vremenu, te automatski dodjeljivati termini pregleda.

Mersad Avdić, direktor kompanije “Kreativo centar“ koja treba da za potrebe potpisnika Memoranduma izradi softversko rješenje, kaže da bi za najmanje tri mjeseca mogli očekivati punu implementaciju sistema kada se sagledaju potrebe zdravstvene ustanove.

-Šta će biti uključeno konkretno u ovu aplikaciju biće definisano u fazi implementacije sistema. Obično zdravstvene ustanove krenu sa užim krugom nakritičnijih dijagnostičkih pregleda pa se uvide benefiti sistema, te se nakon toga radi na proširenju ostatka organizacionih jedinica i dijagnostičkih pregleda unutar ustanove – naveo je Avdić dodavši da cijeli sistem po tržišnoj cijeni ne bi trebao da pređe 50 hiljada KM.

Iz Centara civilnih inicijativa su rekli da su slične memorandume potpisali i sa bolnicama u Bihaću, Tomislavgradu i Foči, te da je cijeli projekt potpomognut sredstvima Ambasade Švedske u BiH.