Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skraćena lista

Vremena sve manje: Šta nam je preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Sljedeće sedmice preostali zakoni moraju biti usaglašeni kako bi na vrijeme prošli proceduru kroz Vijeće ministara i paralamentarnu skupštinu, kaže ministar Forto

Sljedeće sedmice Bosna i Hercegovina trebalo bi da politički usaglasi preostale uslove kako bi provela procedure usvajanja i omogućila Evropskoj uniji da odluči o otvaranju pregovora o članstvu tokom marta, izjavio je za BHRT Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH. Od skraćene liste uslova usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacije, te otvoreni pregovori sa Fronteksom. Preostalo je usaglašavanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o sudovima.

Potrebno je još vrlo malo napora da bude usaglašen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, vjeruje član radne grupe Predrag Kojović. Od 15 preporuka Evropske unije, većina je prihvaćena, a preostale su definicije kriterijuma u izboru članova komisije i pitanje nadležnosti.

-Moguće da će EU donijeti pozitivnu odluku i ako usvojimo ovakav zakon koji nije sasvim u skladu sa EU standardima, ali stvar je u našim rukama ja bih volio da mi uradimo svoj posao 100% – kaže Predrag Kojović, član Radne grupe za Zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH.

Evropska unija insistira na ustavnoj definiciji etničke raspodjele mjesta u Komisiji, dok HDZ BiH insistira na preciznijoj definiciji. S druge strane, SNSD insistira na očuvanju entitetske nadležnosti u ovoj oblasti. U opoziciji strahuju da do

-Smatramo da sve ono u BiH što nije nadležnost BiH, mogu da se usvajaju zakonska rješenja koja se tiču isključivo institucija BiH. Ja sam o tome govorio i na sjednicama Doma naroda i nasjednicama svih drugih komisija – kaže Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PSBiH (SNSD).

-Nažalost, bojim se trendu političkom i strah me je hoćemo li uspjeti u ovom roku kratkom koji je pred nama koji nam ne treba zbog EU nego nam treba zbog nas samih – rekao je Ilija Cvitanović, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZ 1990).

Vremena je sve manje. Sljedeće sedmice preostali zakoni moraju biti usaglašeni kako bi na vrijeme prošli proceduru kroz Vijeće ministara i paralamentarnu skupštinu, kaže ministar Forto.

-Potreban je razum potrebno je da neku dnevnu politiku nadvlada neka mudrost. Da otvorimo pregovore i da onda kroz te pregovore sa EU adresiramo sva goruća pitanja bilo koje političke grupacije u BiH, ali kad to radite kroz evropsku perspektivu kroz evropske pregovore onda to ima smisla. Ovako kad to radite onda je to samo dnevna politika – kaže Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

No, postoje rezerve čak i u slučaju da Evropska unija odluči o otvaranju pregovora.

-Mi ćemo redefinisati svoju politiku ukoliko se to desi da dođe se do odobravanja pregovaračkog postupka bez datuma – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

S jedne strane postoji uvjerenje da će prevladati potreba Evropske unije da zbog globalne bezbjednosne krize uz minimum uslova prigrli region zapadnog Balkana. S druge nepomirljivi politički odnosi unutar Bosne i Hercegovine ne daju preveliku nadu u ispunjenje domaćeg zadatka.

-I mislim da ta vanjska situacija rat u Ukrajini, izbori i polarizacija u Americi, jačanje Kine koja se mora spomenuti, da će više to uticati na ubrzavanje pregovora o pristupanju, ne samo BiH nego cijelog zapadnog Balkana – kaže analitičarka Sanja Tepavčević.

-Kad je riječ o zakonu o sudovima ko zna možda i tu se nešto ispregovara ali uzevši u obzir što se do sada dešavalo da su gotovo nepomirljivi stavovi ne samo o sjedištu nego i o sudijama. Bojim se da će na tom zakonu da se lome koplja, ali opet ko zna možda se ponudi neka ponuda koju ne mogu odbiti – rekao je Mladen Bubonjić, analitičar.

Odjeci posjete Briselu predsjedavajuće Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto ukazuju da je i unutar članica Evropske unije slična dilema oko toga da li će prevladati strateški interes Unije ili ono što im na sto stave vlasti Bosne i Hercegovine.