svjetska zdravstvena organizacija

WHO: Lijekovi za COVID-19 ne uspijevaju spriječiti smrtni ishod

Coronavirus in Bosnia

Najveće nasumično kontrolno ispitivanje na svijetu terapije za COVID-19 stvorilo je konačne dokaze o efikasnosti prerađenih lijekova za liječenje te zarazne bolesti

Niz lijekova, barem onih koji se koriste u liječenju COVID-19, nisu uspjeli spriječiti smrt pacijenata zaraženih novim koronavirusom, pokazalo je u petak istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tokom šest mjeseci, najveće svjetsko nasumično kontrolno ispitivanje terapije za COVID-19 stvorilo je konačne dokaze o efikasnosti prerađenih lijekova za liječenje te zarazne bolesti.

“Privremeni rezultati solidarnog terapijskog ispitivanja, koje koordinira Svjetska zdravstvena organizacija, pokazuju da su režimi remdesivira, hidroksiklorokina, lopinavira ili ritonavira i interferona imali malo ili nimalo uticaja na smrtnost u 28 dana ili na bolnički tok COVID-19 među hospitalizovanim pacijentima”, rekao je Tarik Jašarević, portparol WHO-a.

Jasarević je rekao da je, iako su rezultati za prve četiri procijenjene opcije liječenja neperspektivni, globalna platforma sada dostupna za brzu procjenu obećavajućih novih mogućnosti liječenja, a gotovo 500 bolnica učestvuje u ispitivanjima.

Studija je obuhvatila više od 30 zemalja i proučavala je efekte tretmana na ukupni mortalitet, priključivanje na respirator i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata.

Drugi lijekovi, koji su koriste u liječenju pacijenata u zajednici ili radi prevencije, morali bi biti provjereni pomoću različitih ispitivanja.

“Napredak postignut solidarnim terapijskim ispitivanjem pokazuje da su moguća velika međunarodna ispitivanja, čak i tokom pandemije, koja nude obećanje u brz i pouzdan odgovor na kritična javno-zdravstvena pitanja koja se tiču ​​terapije“, kazao je WHO u saopštenju.

Noviji antivirusni lijekovi, imunomodulatori, koji se koriste za normalizaciju imunološkog sistema, i monoklonalna antitijela protiv SARS COV-2 sada se razmatraju za procjenu, istakli su iz WHO-a.

Nacionalni institut za zdravlje, vodeća američka agencija odgovorna za biomedicinska i zdravstvena istraživanja, u utorak je objavio da je započeo studiju kako bi utvrdio pokazuju li određeni odobreni lijekovi rezultate u liječenju COVID-19. Istakli su da je eksperimentalni remdesivir pokazao kliničku korist za pacijente.

Terapiju Remdesivirom dobio je američki predsjednik Donald Trump, kada je primljen u Nacionalni vojno-medicinski centar “Walter Reed“, nakon što mu je 3. oktobra dijagnostikovan COVID-19, rekao je tada Sean Conley, doktor Bijele kuće.