Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera Respiratori

Za vještaka Ikonića dobit “Maline” od oko 740.000 KM nije velika

fikret hodzic – pixsell (1)

Vještak ekonomske struke Radivoje Ikonić kojeg je angažirala odbrana Fikreta Hodžića kazao je da je prema njegovom mišljenju dobit od 6,6 posto ili oko 740.000 KM mala, te da on ne bi vršio nabavku “bez 30 procenata”

Burno je bilo i danas u sudnici Suda BiH na ročištu optuženom premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A, kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta. Ročište je obilježila žestoka rasprava između predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića i tužitelja Tužilaštva BiH Mirze Hukeljića, o čemu ćemo detaljnije pisati u nastavku teksta.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Premda je na ročištu 19.oktobra najavljeno da će kao posljednji svjedok odbrane Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite svjedočiti sam Solak, bez ikakve obavijesti o tome da li je i zbog čega odustao, danas je počelo saslušanje svjedoka odbrane optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika firme “FH Srebrena malina” koja je izvršila nabavku spornih respiratora.

SOLAK POSLUŠAO SAVJET PERIĆA DA NE SVJEDOČI

Podsjećamo, Solak je na tom ročištu kazao da će svjedočiti, a tada ga je predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić savjetovao da će u tom slučaju “biti podvrgavan pitanjima koja mu neće ići u korist, te da razmisli da li će mu to biti u interesu”, te da je to rizik za Solaka. Izgleda da je Solak poslušao Perića i odlučio se ne izlagati riziku kojeg je spominjao predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu. Inače, nije poznato da je neki sudija savjetovao optuženog treba li ili ne treba svjedočiti u svoju korist i hoće li s time sebi nanijeti štetu, jer valjda sudiji treba biti cilj da u nekom predmetu dođe do istine, a optuženi imaju advokate plaćene za to da ih zastupaju i savjetuju.

Solak poslušao Perića i odlučio se ne izlagati riziku kojeg je spominjao predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu

Na poziv odbrane optuženog Fikreta Hodžića kao svjedok se pred Sudom BiH pojavio Enes Smajić, viši inspektor u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koji je svjedočio na okolnosti u vezi aktivnosti koje je kao službenik SIPA-e provodio na predmetu nabavke respiratora.

U sudnici je svoj nalaz iznio i Radivoje Ikonić vještak ekonomske struke iz Bijeljine kojeg je angažirala odbrana optuženog Hodžića, a nalaz je Ikonić radio po nalogu Suda BiH.

Prvo je svjedočio Enes Smajić koji je govorio o tome da je on u ovom predmetu provodio aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH. Na pitanje advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice Fikreta Hodžića, ovaj svjedok je pojasnio da je on između ostalog od tužitelja Mirze Hukeljića dobio usmeni nalog da razjasni po kojem je osnovu Fikret Hodžić, nekoliko dana nakon što mu je uplaćeno oko 10,5 miliona KM iz budžeta za nabavku respiratora iz banke podigao 100.000 KM na ime blagajničkog maksimuma iako banci nije dostavljena odluka o blagajničkom maksimumu.

KOME JE BILO NAMIJENJENO 100.000 KM?

Smajić je pojasnio da su u banci potvrdili da nisu dobili odluku od “Maline” o blagajničkom maksimumu.

Dalje, Smajić je pojasnio da je nakon toga Fikret Hodžić kazao da se dokumentacija u vezi sa blagajničkim maksimumom, kao i taj novac nalaze u firmi, te da se prema riječima ovog svjedoka on zbog toga uputio u Srebrenicu gdje je sjedište firme “FH Srebrena malina”.

On je kazao da je utvrđeno da se u metalnoj kasi nalazilo 87.000 KM u apoenima od po 100 i 200 KM, te da novac nisu brojali policijski službenici nego Fikret Hodžić.

Smajić je kazao da je Hodžić dao sve na uvid policijskim službenicima, te da su ta sredstva ostala u kasi firme “FH Srebrena malina” i nakon što su on i njegov kolega završili s poslom zbog kojeg su došli u Srebrenicu.

Na pitanje advokatice Avdibegović da li mu je poznato da je tada rečeno da će sredstva “zbog curenja informacija iz istrage” biti prebačena u Ilijaš, svjedok Smajić je kazao da se toga “ne sjeća”.

Pitanja tužitelja Mirze Hukeljića odnosila su se većinom na to zbog čega je ovaj inspektor SIPA-e otišao utvrđivati osnov za isplatu 100.000 KM u sjedište “FH Srebrena malina” u Srebrenicu, kada je prema riječima tužitelja faktički sjedište te firme bilo u Vogošći, a samo formalno u u Srebrenici. Hukeljić je konstatirao da je do Smajićevog odlaska u Srebrenicu SIPA sve aktivnosti u vezi Hodžićeve firme provodila u poslovnicama “Maline” u Vogošći i u Ilijašu. No, Smajić je kazao da je on po odobrenju Hukeljića telefonski kontaktirao Hodžića i da mu je on rekao da je dokumentacija u Srebrenici. Također, Smajić je kazao da je bilo više timova SIPA-e koji su radili na tom predmetu, te da on sam nije nikada ni bio u poslovnicama “Maline” u Vogošći i u Ilijašu. O svemu, kazao je Smajić, postoje i službene zabilješke.

Svjedok Smajić je kazao i da mu je tužitelj Hukeljić naložio da ode u Srebrenicu. Hukeljić je od ovog svjedoka tražio i da detaljnije pojasni kako je on u junu 2020. godine otišao u sjedište firme “FH Srebrena malina”. Smajić je kazao da mu se nakon poziva na broj koji je posjedovao javio Redžep Hodžić (brat Fikreta Hodžića, op.a).

– On mi je rekao da je ovlašteno lice Fikret Hodžić i ja sam Vas pitao je li sporno da kontaktiram Fikreta i Vi ste mi rekli da ga slobodno kontaktiram – odgovorio je Smajić tužitelju Hukeljiću.

Međutim, kada je Hukeljić pitao Smajića: “Kako ste se dogovorili s Fikretom, gdje da se nađete”, sudija Branko Perić je kazao:”Zabranjujem to pitanje”.

Odbrana Hodžića je insistirala da je to bila faktički “mala dobit” za taj posao

Stoga je ostalo nejasno da li je inspektor Smajić u vrijeme istrage u ovom predmetu i to kako se moglo čuti danas u sudnici u junu 2020. godine kada je išao u sjedište “Maline” u Srebrenicu išao zajedno s Hodžićem.

Kada je Hukeljić iskazao namjeru da postavi Smajiću još neka pitanja, sudija Perić stalno ga je prekidao riječima :”Zašto je to bitno”, a na pokušaje tužitelja da pojasni značaj svojih pitanja Perić je u jednom trenutku Hukeljiću kazao:

– Vi ste majstor pitanja kojima ne vidim smisao. Idete okolo oko nekih stvari… – prekinuo je sudija Perić tužitelja Hukeljića.

PERIĆ: ZABRANIT ĆU SVAKO PITANJE

Oko sat i po odgovarao je na pitanja advokatice Mirne Avdibegović, vještak ekonomske struke iz Bijeljine Radivoje Ikonić.

On je pojašnjavao kako je od odbrane Fikreta Hodžića dobio svu dokumentaciju u vezi s poslovanjem “FH Srebrena malina”, te kako je između ostalog trebao utvrditi kako je ova firma utrošila oko 10,5 miliona KM, koje je dobila za nabavku respiratora iz Kine, zatim utvrditi dobit firme u tom poslu, kretanje novca, kao i kredibilitet “Maline” za taj posao, te se izjasniti u vezi s mogućnostima avansnog plaćanja i o blagajničkom poslovanju.

Na osnovu dokumentacije koju je dobio sačinio je nalaz i mišljenje.

Ovaj svjedok je kazao da je dobit “FH Srebrena malina” nakon što su izmirili sve troškove nabavke respiratora iznosila oko 6,6 posto. Odbrana Hodžića je insistirala da je to bila faktički “mala dobit” za taj posao.

Podsjećamo, ranije je vještak ekonomske struke koju je angažiralo Tužilaštvo BiH kazala da je “Malina” ostvarila čistu dobit od ove nabavke u iznosu od oko 740.000 KM i taj iznos je ostao firmi nakon plaćenog PDV-a i ostalih troškova nabavke. Taj se iznos poklapa i s procentima koje je danas spominjao Ikonić.

– Znao sam da će doći do ekscesa. Mi imamo procedure. Nemojte da Vas nervira, takva je procedura. Nisu svi tužioci isti, neki znaju gdje je mjera. Izdržite – poručio je sudija Perić vještaku odbrane.

Ubrzo je sudija Perić tužitelju Hukeljiću kazao “da ne može trošiti vrijeme na stvari koje nisu bitne”.

– Zabranit ću svako pitanje. Počeli ste ponavljati iste stvari – kazao je sudija Perić.

Tužitelj Hukeljić je kazao sudiji Periću da on možda ne razumije prirodu i važnost pitanja koje on postavlja vještaku, a Perić je kazao: “Ako je rekao da ga ne interesuje izvještaj inspekcije, zašto ga to pitate”.

Hukeljić je odgovorio:

– Državni organ nađe nepravilnosti, a vještak kaže da to njemu nije bitno. A, to utiče na kredibilitet. Pokušavam dokazati koliko je kredibilan – kazao je Hukeljić.

Federalni premijer Fadil Novalić stiže na još jedno ročište

Međutim, kada je tužitelj ponovo pokušao ukazati na to da za vještaka nije bio relevantan nalaz inspekcije, sudija Perić ga je prekinuo s riječima :”Ne može, zabranjujem pitanje. Ostat ćemo ovdje tri dana zbog vas. Trpim vas godinu dana – oštrim tonom je kazao Perić tužitelju Hukeljiću.

Perić nije dozvolio ni da vještak odgovori na pitanje o “vezama” koje je spomenuo kada je govorio o načinu dobijanja kredita kod banaka, kada je vještak rekao da i u slučaju “da imate vezu” to može potrajati određen period.

– Zabranjujem to pitanje. Naravno da ima svakakvih banaka . Znamo to i Vi i ja – obrazložio je Perić, a Hukeljić je kazao:”Ja ne znam”.

Ispitujući dalje vještaka Ikonića tužitelj je došao do priznanja vještaka da on nije u prilog svog nalaza uvrstio ni profakturu ni fakturu za nabavku respiratora.

– Nisam ih donio, ali sam naveo u nalazu – kazao je vještak Ikonić koji je nervozno odgovarao na pitanja.

Tužitelj Hukeljić je zamolio vještaka da se smiri i da odgovara na njegova pitanja.

Ikonić je potvrdio da nije sumnjao u vjerodostojnost fakture i da ju je prihvatio onakvu kakva mu je dostavljena od odbrane Fikreta Hodžića.

Na pitanje Hukeljića”da li bi prihvatio i drugu fakturu da mu je dostavljena” on je odgovorio: “Naravno”.

Hukeljić je pitao Ikonića i da li je ugovor “Maline” s firmom BTL Medical iz Crne Gore bio pravilno evidentiran u pasivu firme, a on je odgovorio da je bio “evidentiran na kartici dobavljača za usluge”, ali se nije mogao sjetiti na kojem kontu.

Tužitelja Hukeljića je zanimalo i na osnovu čega vještak Ikonić tvrdi da se 100.000 KM iz blagajne “Maline” ne može dovesti u vezu s respiratorima i na čemu on temelji tvrdnju da je taj novac bio namijenjen za isplatu proizvođačima malina.

– Ja ne mogu povezati 100.000 KM iz blagajne s 10,5 miliona KM za respiratore – ostao je Ikonić pri svojoj tvrdnji, međutim nije pojasnio kako zna da je taj novac bio za isplatu kooperanata s obzirom na to da im nije isplaćen, a podignut je u aprilu 2020. godine.

Hukeljića je zanimalo i zbog čega se vještak Ikonić u svom nalazu o toku novca referirao na određenu dokumentaciju iz Kine koja je obavještajnog karaktera. Riječ je o dokumentaciji o rejtingu firme od koje su nabavljeni respiratori i u kojoj se navodi da ta firma nije

OBAVJEŠTAJNI PODACI U NALAZU

Sudija Perić je ponovo reagirao i zabranio dalju priču o tome, a Hukeljić je kazao da je ta dokumentacija u dokaznom spisu kod Suda, a da ju je vještak već spomenuo danas u sudnici.

U raspravu se uključila i advokatica Senka Nožica, koja brani optuženu Jelku Milićević, te je kazala tužitelju Hukeljiću “ako je to tajni dokument kako možete pričati”.

– Muka mi je od ovog suđenja. Onda mediji kažu – tužilac razvalio. Kao da smo u ratu. Mediji optužene razapinju na križ jer tužilac na ovakav način vodi postupuk – kazala je Nožica.

Advokatica Jelke Milićević: Muka mi je od ovog suđenja

Sudija Perić je ponovo Hukeljiću kazao “da zanemari taj dio” iz nalaza vještaka, a Hukeljić je kazao:”Onda da zanemarimo kompletnog vještaka”.

Nakon što je sudija Perić nekoliko puta ponovio da pitanja tužitelja Hukeljića “nisu od značaja”, a Hukeljić mu se suprotstavio kontrapitanjima “šta je njemu od značaja”, Perić je kazao da to što on misli “pisat će u presudi”. Također, Perić je kao i bezbroj puta do sada pokazao vidan animozitet prema tužitelju Hukeljiću, pa mu je rekao :”Trpim Vas godinu dana”.

Perić je zabranio da Hukeljić pita vještaka za avansno plaćanje uz riječi :” Znamo da su svi tražili avansno, nije to pitanje relevantno”.

Hukeljić je tražio od vještaka da pojasni da li je dobit “Maline” u 2016. godini iznosila 280 KM ili 280 hiljada, pošto to nije bilo jasno iz nalaza.

Vještak je priznao da se trebaju zanemariti “viška nule” u nalazu i rekao je da je dobit za taj period ipak bila dvije stotine osamdeset maraka.

Tužilac Senad Osmić koji je danas mijenjao odsutnog tužitelja Džermina Pašića pitao je vještaka po kojim internim aktima Hodžićeve firme je uređen blagajnički maksimu. Vještak nije znao dati odgovor na ovo pitanje. Tužitelj Osmić pitao je Ikonića da li se ikad susreo s tim da blagajnički maksimum jednog privrednog društva prelazi dobit te firme. Ikonić je kazao “da nije obraćao na to pažnju”.

Fikret Hodžić pitao je vještaka Ikonića uz osmijeh sljedeće:

– Sve i da je napravljena greška oko blagajničkog maksimuma, kakva je kazna za to – pitao je Hodžić.

Sudija Perić je kazao “da to nije pitanje za vještaka”, ali je Perić kazao Hodžiću da on kaže ukoliko zna kolika je kazna za taj prekršaj.

– Pa, kazna je 3.000 KM – kazao je Hodžić.

Suđenje će biti nastavljeno 9. novembra kada bi trebao svjedočiti Goran Petrović, advokat iz Crne Gore. Odbrana Fikreta Hodžića najavila je da će videolinkom svjedočiti i Sanja Lekić, vlasnica firme BTL Medical, s kojom je “FH Srebrena malina” imala ugovor o posredništvu.

Advokatica Avdibegović je kazala da je Sanja Lekić trebala biti svjedokinja Tuižilaštva BiH koje je odustalo od njenog svjedočenja, te je naglasila da je svjedočenje Lekić važno, jer ona pobija ono što je govorio Kristijan Marić.

Nakon obrazloženja advokatice Mirne Avdibegović o potrebi svjedočenja Petrovića i Lekić, sudija Perić je između ostalog konstatirao da su “glavni krivci posrednici u regionu”.