Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o radu nije riješio problem privilegovanih u javnoj upravi

svetlana cenić

 

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić, za razliku od većine svojih kolega, upozorava u razgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE) da je Vlada FBiH “preko koljena“ u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o radu, bez okončanja socijalnog dijaloga i stava sindikalnih organizacija.

U svjetlu činjenice da Zakon o radu FBiH izaziva dva oprečna i isključiva stava, Cenić priznaje da taj zakon ima nekih dobrih strana, ali i navodi da je za nju najveći nedostatak to što unosi dodatnu nesigurnost i što je većim dijelom bio tajni dokument.

– Dobra strana je da je konačno regulirano da onaj ko radi po ugovoru, ugovorene poslove može obavljati izvan prostorija poslodavca, ocjenjuje ona.

Podobnost prije znanja

Na pitanje koliko stoji glavni argument i zakonodavca i poslodavaca da će novi zakon omogućiti i rast zapošljavanja, Cenić tvrdi da to neće biti slučaj jer će se poslodavci suočiti s istim, starim problemom – nedostatkom znanja i stručne snage.

– Mi smo obrazovanje i zanate srozali na tako nisku razinu da se gotovo ništa od znanja ne donosi nakon školovanja. Dakle, poslodavci neće dobiti bolju radnu snagu, možda će se riješiti nekih koje smatraju neradnicima. Mi smo umjesto znanja proglasili da je vrhunac uspjeha u ovoj državi ne znati ništa i biti poslušan, dodala je.

Zamoljena da komentira izjavu premijera FBiH Fadila Novalića da novi zakon smanjuje prava povlaštenih i privilegiranih, Cenić kaže da ne vjeruje ni da se to može ostvariti.

Bit će štete

– Najprivilegiranija je javna uprava, a ovaj zakon nju ne dotiče. Javna uprava se tretira po Zakonu o državnoj službi dok Zakon o radu nema veze s javnom upravom. Ako su htjeli dotaći privilegirane, onda je vlast trebala krenuti od sebe. Ako su htjeli da Zakon o radu prođe i da radnicima pokažu primjerima, onda su trebali početi od potrošnje, od privilegiranih i neodgovornih. Što se tiče poslodavaca, oni su zdušno podržali ovaj zakon ne zato što je dobar već što i njima ne odgovara ovakva vlast. I onda je najbolje biti nefleksibilan, reći da je zakon super i pustiti druge da ratuju, kaže ona uz opasku da je loša vlast proizvod i loše opozicije.

Cenić ukazuje i da je zakon donesen a da ostali mehanizmi nisu pokrenuti.

– On će prvo donijeti štetu, a korist može donijeti ako se dorade zakonski akti koji će biti prilagođeni takvom zakonu. Mislim da je trebalo djelovati amandmanski, zaključuje Cenić koja je dodala da se o tekstu može diskutirati, može se mijenjati zakon, ali ga se ne može utvrđivati na ponižavajući način na koji se sada radi građanima BiH.