Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ujedinjeni za zdravlje

Zašto se mali broj djevojaka u BiH vakciniše vakcinom koja može spasiti život

hpv virus
FOTO: Fena

O efikasnosti vakcine najbolje govori to da će u periodu od 2030. do 2033. godine Australija biti jedna od prvih zemalja koja će u potpunosti iskorijeniti karcinom grlića maternice

U Ljubuškom je u ponedjeljak održan simpozij Ujedinjeni za zdravlje – mjesec borbe protiv karcinoma vrata maternice”, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNFPA u BiH, UNICEF BiH, WHO u BiH i Udrugom Kap.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić rekao je kako je ova tema u javnosti dobro poznata, ali da je u našem društvu treba dodatno promovirati i informirati građane, posebno u svjetlu imunizacije koja je u Federaciji BiH dostupna, učinkovita i besplatna.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez dodao je da je Federalno ministarstvo zdravstva visoko na prioritetnu listu stavilo uvođenje preventivnih programa te uvođenje skrininga.

Borba protiv HPV virusa

– Nadamo se skorom pokretanju šireg programa koji bi doveo do uspostavljanja skrininga u oblasti prevencije karcinoma, ne samo grlića materice, nego i karcinoma dojke, kao i karcinoma kolona i prostate. Bosna i Hercegovina još uvijek te programe nema, međutim žene i muškarci u ovoj državi često ne koriste dovoljno ni one mogućnosti preventivnih pregleda i programa koji su na raspolaganju – smatra Čerkez.

Ističe da se u našoj zemlji nedovoljno radi na prevenciji, te se osvrnuo i na imunizaciju kao jedan od preventivnih programa kada je u pitanju borba protiv HPV virusa.

– Imunizacija daje veliku sigurnost i veliku prevenciju karcinoma grlića materice. O efikasnosti vakcine najbolje govori to da će u periodu od 2030. do 2033. godine Australija biti jedna od prvih zemalja koja će u potpunosti iskorijeniti karcinom grlića maternice – naglasio je.

Čerkez napominje da se u Bosni i Hercegovini upotrebljavaju sigurna i provjerena cjepiva koja se upotrebljavaju i u cijelom svijetu.

Šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Erwin Cooreman kazao je da u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, koja se sastoji od 53 država, 66 hiljada žena svake godine oboli od karcinoma grlića maternice. Život godišnje izgubi preko 30 hiljada žena.

Važan je skrining u ranoj fazi bolesti

– Nadam se da ove sedmice možemo podići svjesnost o važnosti vakcinisanja HPV cjepivom. To je jednostavan alat za prevenciju, vakcine su dostupne, ali broj vakcinisanih u ovoj zemlji je uistinu nizak. Moramo vidjeti koji su razlozi, zašto se tako mali broj djevojaka, ili dječaka vakciniše s ovim cjepivom koje može spasiti život. Također, važan je skrining u ranoj fazi bolesti. Ako to želimo napraviti, moramo osigurati veliki skrining program da bi privukli što veći broj žena te kako bismo tretman proveli što prije je moguće – podvukao je Cooreman.

Na kraju je rekao da Svjetska zdravstvena organizacija ima svoje programe za prevenciju, ali je naglasio važnost edukacije zdravstvenih radnika koji također trebaju promicati imunizaciju u svojoj lokalnoj zajednici.