Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Zatražen pritvor za još jednu osobu u nastavku akcije “Ira”

sipa-policija (1)

Na teret mu se stavlja da je, kao član grupe Mileta Rosića, vršio prenos veće količine naoružanja preko državne granice sve do krajnjeg korisnika u Njemačkoj

Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za Gorana Radića, koji je jučer uhapšen u nastavku akcije “Ira” zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela organizovanog kriminala. Sud Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana odredio pritvor također za devet osoba uhapšenih u ovoj akciji zbog sumnje da su u sklopu organizovanih kriminalnih grupa počinile više krivičnih djela.

Tužiteljica Bojana Jolović je predložila da se Radiću odredi pritvor zbog bojazani od uništenja, sakrivanja, mijenjanja ili krivotvorenja dokaza ili tragova važnih za krivični postupak ili ometanja postupka uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i zbog bojazni od ponovnog počinjenja ili dovršenja krivičnog djela.

Jolović je navela kako postoji osnovana sumnja da je Radić počinio krivično djelo organizovanog kriminala, odnosno neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, kao i neovlašten promet opojnim drogama.

Osnovana sumnja proizilazi, kako je navela tužiteljica, između ostalog, i iz analize komunikacije koju su koristila druga lica putem kriptovane aplikacije Anom.

“Na teret mu se stavlja da je, kao član grupe Mileta Rosića, vršio prenos veće količine naoružanja preko državne granice sve do krajnjeg korisnika u Njemačkoj. To je vidno iz analize kriptovane aplikacije”, rekla je Jolović.

Govoreći o tačnoj identifikaciji osumnjičenog Radića, tužiteljica je kazala da je to također vidljivo iz kriptovane aplikacije koju su koristili drugi osumnjičeni i gdje su se razmjenjivali podaci o Radiću.

Sud BiH je prije dva dana odredio pritvor Željku Radovanoviću, Igoru Vilotiću, Samiru Alagiću, Anđelku Đokiću, Miši Rosiću, Saši Kovačeviću, Draganu Muharemoviću, sudiji Osnovnog suda u Bijeljini – Odjeljenje u Loparama Jovanu Saviću i Miroslavu Pajiću, koji se, između ostalog, terete za neovlašteni promet drogom, promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, nasilničko ponašanje, primanje mita i odavanje službene tajne.

Na ranije održanom ročištu, gdje se raspravljalo o određivanju pritvora, Tužilaštvo je navelo da se radi o nekoliko kriminalnih grupa koje su krijumčarile drogu iz Holandije i Njemačke u BiH, zatim da su prometovale oružjem i vojnom opremom te činile druga krivična djela, poput nasilničkog ponašanja. Istaknuto je i kako je analizom komunikacija društvene aplikacije Anom naveden niz događaja kojima su se osumnjičeni bavili.

Tužiteljica Jolović je navela da su se druga lica dogovarala s Radićem, ne samo o prenosu oružja nego i opojnih droga u druge zemlje, te da se iz njihove komunikacije može zaključiti da su bili u stalnom kontaktu s njim.

Obrazlažući prijedlog za pritvor, tužiteljica Jolović je napomenula da se ne radi o pojedinačnom ekcesu, već o dijelu organizovane grupe.

Također je istakla da je potpuno jasno da se jedan od organizatora grupe nalazi u bjekstvu, te da, ukoliko bi Radić bio na slobodi, postoji bojazan da bi osumnjičeni izvršili međusobni uticaj ili dogovorili na koji način da umanje vlastitu inkriminaciju. Radiću je, prema Tužilaštvu, poznato ko su bila druga lica koja su uključena u neovlašten promet oružjem, te bi s njima mogao stupiti u kontakt. Jolović je naglasila i da Tužilaštvo još uvijek nije identifikovalo sva lica.

Ona je navela kako je jasno da je Radić na ovaj način obezbjeđivao dio egzistencije, te da postoji bojazan da bi ponovio djelo ukoliko bi bio na slobodi.

Odbrana je rekla da se ne može izjasniti o osnovanoj sumnji s ozbirom da nije dobila dokaze, ali da ne stoji prijedlog za mjeru pritvora. Advokat Bojan Veselinović predložio je da se Radiću oduzmu putne isprave, da se svakodnevno javlja nadležnim policijskim organima i da mu se zabrani komunikacija sa svim osobama za koje Tužilaštvo smatra da bi mogle biti svjedoci ili članovi grupe.

Veselinović je naglasio da je vidljivo da nije zabilježen bilo kakav pokušaj, ni ostala komunikacija s drugim osumnjičenim, upitavši da, ukoliko je Radić bio član, zašto i on ne bi “imao taj telefon”.

“Tu se dogovara nešto što će Goran Radić eventualno da uradi, bez učešća Gorana Radića”, rekao je Veselinović.

On je istakao da u prijedlogu Tužilaštva nije vidio kako je Radić lišen slobode, dodavši da se on dobrovoljno predao. Odbrana je ukazala da je osumnjičeni, koji je ranije osuđivan zbog dvostrukog ubistva, odslužio svoju kaznu, te da to ne može da se uzme kao osnov za određivanje pritvora.

“Ne vidi se koje krivično djelo, s kojim sredstvima i motivom bi Radić trebao da uradi”, kazao je Veselinović.

Sam osumnjičeni je potvrdio da se predao onda kada je rekao da će to i učiniti, te osporio sve što mu se stavlja na teret.

Odluku o prijedlogu za pritvor Sud će donijeti naknadno.