Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Šokantni detalji s ročišta u predmetu “Black Tie 2”: “Pokušali su preuzeti državu!”

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prije dva dana su uhapšene 23 osobe u Bosni i Hercegovini zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija

U Sudu BiH je održano ročište za 18 osoba uhapšenih u akciji “Black Tie 2” (Crna kravata 2) na kojem su tužitelji iznijeli šokantne detalje o optuženima.

Podsjetimo, ranije danas je predložen pritvor za sljedeće uhapšene: Adnan Smajlović 1986., Sančez Jukić 1989., Aida Halać 1992., Tarik Zulović 1981., Haris Behram 1984., Mirsad Skopak 1995., Mak Šemšić 1992., Elmir Sarić 1984., Smail Šikalo 1993., Mustafa Selmanović 1968., Vahidin Munjić 1971., Senad Kadić 1983., Adin Ćatić 1989., Emir Druškić 1988., Sead Preljević 1981., Davor Curli 1979., Gordan Memija 1972., Edin Kačar 1986.

Među njima je Smail Šikalo, bjegunac peruanskog pravosuđa, koji je optužen za krijumčarenje 1.3 tone kokaina, a koji je prije dvije godine pobjegao u BiH. Za njega je bilo traženo izručenje, ali je BiH odbila.

Svi oni se terete za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi.

Obrazloženje tužilaštva

Mjere zabrane tužilac je tražilo za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Ermina Alamerovića zvanog Kiki, Nedžada Suljevića i Adnu Helić.

Kako je danas u obrazloženju naveo tužitelj Sanjin Kulenović, ovih petero osumnjičenih terete se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca

Prema navodima tužilastva od 2016. do 2021. godine organovana kriminalna grupa na čijem je čelu bio Adnan Smajlović je pribavljala i prala novac koji je stečen trgovinom droge u okviru kartela “Tito i Dino”. Riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je djelovala na području više država među kojima su BiH, UAE, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Južna Amerika, Južnoafrička Republika i druge zemlje.

Prema navodu Tužilaštva BiH riječ je osobama koje su se pridružile tj. organizovale preko Sky aplikacije. Sve osobe u Sky aplikaciji su komunicirale preko kriptovanih imena kao što su Aristotel, Lucky Luck itd.

Policija privodi uhapšene u jučerašnjoj akciji "Crna kravata"
Foto: Pixsell
Policija privodi uhapšene u jučerašnjoj akciji “Crna kravata”

Prema navodima tužitelja, osobe Edin Gačanin i Adnan Smajlović su donosili odluke o izvršenju krivičnih djela dok su ostali članovi grupe djelovali po njihovim uputama. Tužilaštvo smatra da je to vidljivo i iz presuda suda u Rotterdamu protiv Gačanina. Također tvrde da je Edin Gačanin osiguravao logistička sredstva te da je pranje novca stečenog trgovinom drogom rađeno preko više pravnih lica.

Između ostalog naveden je primjer od 2020. godine kada je Smajlović raspolagao novcem u iznosu od 500.000 KM koji mu je poslao Edin Gačanin.

Ostali članovi kriminalne grupe su uzimali novac od Smajlovića te je on o tome obavještavao Gačanina.

Preuzimanje države

Tužilaštvo navodi da su članovi grupe nastojali ostvariti i politički utjecaj te da su planski radili na tome i to sve u cilju “preuzimanja države”, piše Klix.

Kako bi ostvarili taj cilj stupali su u kontakt s lokalnim političarima nudeći i finansijsku podršku.

Članovi kriminalne grupe su savjetovali i formiranje udruženja građana kako bi ostvarili politički utjecaj te je iz njihove Sky komunikacije vidljivo da su se često zanimali za političku situaciju.

U tom kontekstu je istaknuta uloga Haris Behrama koji je u Mostaru formirao udruženje građana “Brankovac”.

adna helic
Foto: Instagram/ Avaz
Adna Helić

Tužilaštvo je izdvojilo i to da je biznismen Gordan Memija platio spomenutim pripadnicima FUP-a angažman kao fizičko osiguranje Edina Gačanina prilikom njegove posjete Sarajevo (Kadić, Čatić i Druškić).

Vahidin Munjić se kao v.d. direktora FUP-a tereti da od 2016. do danas nije izvršio službene dužnosti s obzirom da su pripadnici FUP-a bili angažovani kao fizičko osiguranje osobi za koju su morali znati da je sigurnosno interesantna.

Dokazi pronađeni kod Memije

Upravo kod Gordana Memije, prema navodima tužitelja, je pronađen veći broj materijalnih dokaza.

Obrazložena je uloga pripadnika OSA-e Edina Kačara, pa tužilaštvo tvrdi da je on bez ovlaštenja predao službene dokumente pribavivši korist od 100.000 KM. Tužilaštvo tvrdi da je riječ o dokumentima koji se odnose na organizovani kriminal te da je time nanijeta šteta BiH kao državi.

Tužilaštvo je također objasnilo na koji način se “prao” novac kroz nabavku uniformi za pripadnike FUP-a. Naime, uniforme su kupljene preko kompanije “Rhea Express” vlasnika Ermina Alamerovića koji je također osumnjičen u ovom slučaju. Riječ je o uniformama koja je kupljena od firme iz SAD-a preko “Rhea Expressa” i da je te uniforme FUP zadužio. Upravo je Alamerović priznao krivično djelo, a to je učinio i još jedna od osumnjičenih – Nedžad Suljević.

Podsjećamo da su za Suljevića i Alamerovića zatražene mjere zabrane.

Obimna dokumentacija

Ono što je tužilaštvo također izdvojilo jeste da je pronađena obimna dokumentacija za koju su naveli da je analiziraju američki FBI i DEA.

Govoreći o izvršenim pretresima navedeno je da su pronađeni i satovi čija vrijednost premašuje više od 20.000 eura, pištolji, skupocjeni automobili itd.

U obrazloženju zašto traže pritvor za navedene osobe, tužitelj Kulenović je naveo da postoji opasnost od bjekstva.

Prije dva dana su uhapšene 23 osobe u Bosni i Hercegovini zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija.