Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Bh. državljanin optužen za otmicu i ubistvo bivše partnerke, tijelo nikad nije pronađeno

aleksandra r
Foto: Screenshot/tag24.de

Najveći problem jeste što nema tijela, i to bi moglo odigrati odlučujuću ulogu u ovom slučaju. Ipak, iz tužilaštva su najavili da će na suđenju svjedočiti brojni vještaci te više od 100 svjedoka

Javno tužilaštvo Nirnberga juče je i zvanično podiglo optužnicu protiv državljanina BiH (50) i njegovog saučesnika, njemačkog državljanina (48) koji se terete da su decembra 2022. godine savladali, oteli, te ubili 39-godišnjakinju, a njeno tijelo sakrili na nepoznatoj lokaciji, saopšteno je iz Tužilaštva.

“Ujutro 9. decembra, 2022., optuženi su pratili Aleksandru R. u pozajmljenom automobilu do posjeda u Švabahu, koji je pripadao 39-godišnjakinji. Tamo su je svladali, a potom je odveli u skladište u Hilpoltsteinu gdje su je u najmanje dva navrata pokušali natjerati da povuče krivičnu prijavu, koju je podnijela protiv njih. Zatim su je ubili i sakrili tijelo na nepoznatoj lokaciji”, navodi se u saopštenju.

Naime, slučaj nestanka trudne Aleksandre R. (39) već više od godinu dana intrigira njemačku javnost, jer je ova žena, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, nestala bez traga.

I dok iz tužilaštva navode samo državljanstva uhapšenih, neki njemački mediji prenose da je riječ o Dejanu B. (50) i Uguru T. (48).

Naime, Aleksandra R. (39) je bila u osmom mjesecu trudnoće, a nestala je u kvartu Kacvang nakon što je dijete odvela u vrtić, 9. decembra, 2022. godine. Više od godinu dana policija intenzivno radi na slučaju njenog nestanka i kako tvrde, imali su više od 700 dojava. U više navrata su pregledali i riječne tokove i sve moguće lokacije, ali tijelo nisu našli.

Nakon pregledanog dokaznog materijala, policija je privela dvojicu muškaraca jer postoji “izražena sumnja da je ona bila žrtva nasilnog zločina iako njeno tijelo još uvijek nije pronađeno”.

Naime, istražioci sumnjaju da je nakon raskida u proljeće 2022. godine došlo do pogoršanih odnosa između bivših partnera. Oni nisu bili samo u vezi, već su bili i poslovno povezani. On joj je u više navrata prijetio, a ona je podnijela nekoliko krivičnih prijava protiv njega.

Prema istrazi, motiv zločina je velika suma novca. Naime, 39-godišnjakinja je bila na visokoj funkciji u banci, a 50-godišnjak iz BiH ju je koristio za poslove s nekretninama koji su išli preko drugooptuženog Nijemca.

Nakon što su se razišli, žena je prestala sarađivati ​​i odbila pristup svojim računima. Oni su izvršnim nalogom pokušali doći do iznosa od 785.000 eura, oko kojih su se sporili, ali je Aleksandra R. podnijela krivičnu prijavu protiv njih.

Međutim, svega sedam dana prije glavnog ročišta u ovom slučaju, ona je nestala. Inače, kako prenose njemački mediji, optuženi se nisu izjašnjavali o krivici, ali su sve vrijeme tvrdili da je Aleksandra R. dobrovoljno preselila u inostranstvo, s obzirom da je porijeklom iz Rumunije.

Tina Hase, portparolka suda je potvrdila da su primili optužnicu, ali da je sad na sudu da odluči u kom pravcu će se slučaj dalje odvijati.

Najveći problem jeste što nema tijela, i to bi moglo odigrati odlučujuću ulogu u ovom slučaju. Ipak, iz tužilaštva su najavili da će na suđenju svjedočiti brojni vještaci te više od 100 svjedoka.