Pammer: Period ispred nas ključan za BiH

Martin Pammer

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer u razgovoru za Fenu istakao je da je period koji je pred nama ključan za BiH, te postavio pitanje da li će se tokom narednog mjeseca, teoretski pokazana pozitivna energija u pogledu provođenja socijalnih i ekonomskih reformi, ostvariti i u praksi da bi se postigao željeni napredak.

Mišljenja je da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, premijeri i ostali visoki funkcioneri u BiH pokazuju volju, odlučnost i marljivost da ono što je rečeno poprate akcijom. Pitanje je, kaže, hoće li uspjeti prevladati pojedinačne interese.

Osvrnuo se na protekla dešavanja u BiH, podsjetivši na prošlogodišnje februarske proteste i opće izbore te istakao da su to bili događaji koji su pokrenuli zemlje Evropske unije (EU), kao što su Njemačka i Velika Britanija, ali i ostale zemlje EU i izvan nje, da posvete više pažnje BiH.

Kako je rekao, taj novi pristup Evropske unije BiH i probuđena pažnja, potakli su na razmišljanje kako pokrenuti novu dinamiku razvoja BiH, nakon višegodišnje stagnacije.

S tim u vezi, Pammer naglašava da je konstatovano da presuda u slučaju “Sejdić i Finci” zadire u temelje bh. sistema te da je insistiranje na tom pitanju dovelo do stagnacije.To je za sobom povuklo smanjenje broja stranih investicija i zastoj u privrednom napretku, a posljedica svega toga je, ističe, rezignacija u civilnom društvu i uopće u cijeloj BiH.

Zbog toga se EU odlučila za pristup da se uradi ono što se može uraditi, a ono što je teže i zahtjevnije, da se ostavi postrani, a u težište je stavljen ekonomski razvoj BiH.

U pogledu problema s kojima se BiH suočava, Pammer je istakao nekoliko, od kojih najznačajnije smatra pitanje javnog sektora koji je prevelik, zatim Zakon o radu i kolektivne ugovore koji su veoma kruti te infrastrukturu.

Podsjetio je da je 50-60 posto uposlenih u javnom sektoru, a samo 16 u privatnom te zaključio da je to vrlo nezdrava struktura, jer je udio privrede koja bi trebala da puni budžet države, premali.

Za kolektivne ugovore kazao je da paralizuju privredu u smislu stvaranja novih radnih mjesta te se stoga kao nužnost nameće liberalizacija Zakona o radu kao poticaj stvaranju novih radnih mjesta.

U pogledu infrastrukture, mišljenja je da bi zemlja koja se prostire na teritoriji veličine otprilike kao dvije trećine Austrije, trebala imati više od 100 km autoputa. Osim toga, kazao je da je i željeznički saobraćaj potpuno stagnirao u posljednjih 25-30 godina.

Stoga je, kaže, potrebno napraviti poređenje s ostalim zemljama u tranziciji koje ulažu u infrastrukturu.

– Dobru infrastrukturu automatski prate i investicije i pomaci u razvoju privrede – naglasio je Pammer, dodajući da, kada bi se uhvatili ukoštac sa svim ovim problemima, BiH bi mogla postati stabilna zemlja čiji građani žive u blagostanju.

Podsjetio je da BiH ima bogate prirodne resurse, rudna bogatstva, veliki energetski potencijal, vrijedne i obrazovane ljude, ali, naglasio je, problem je u prevelikoj administraciji i upravljačkoj strukturi, kao i u sistemu „gdje je etnička pripadnost važnija od poštenog takmičarskog odnosa“.

– Uz svo poštovanje koje imam za federalni i decentralizovani sistem uređenja BiH, ovdje postoji previše nivoa vlasti, previše ministarstava, zavoda, javnih institucija, gdje svaka nova vlada postavlja „svoje“ ljude – kazao je ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer.

Najavio je posjetu ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza 17. ili 18. juna, kao i drugog predsjednika austrijskog parlamenta Karlheinza Kopfa 11. i 12. jula, povodom komemoracije 20. godišnjice genocida u Srebrenici.
– Oni će sigurno tokom posjeta ohrabriti bh. političke lidere da istraju u provođenju reformi – kazao je Pammer.

Bilateralne odnose BiH i Austrije na svim nivoima ocijenio je odličnim, istakavši veliki broj posjeta na visokom nivou s obje strane kao i odličnu saradnju u oblasti obrazovanja i nauke.

Na pitanje u vezi s posjetom pape Franje BiH 6. juna, kazao je da sigurno nije slučajno da se Papina posjeta dešava baš u junu 2015. godine, jer, kako je rekao “sada je vrijeme prodora, novog početka i pristupa te mogućeg napretka za BiH”.

Papa, kaže, dolazi da podrži kulturu razumijevanja, pomirenja i međureligijskog dijaloga, jedinstvo šarolikosti, odnosno sve ono što je karakteristika BiH i Sarajeva.

Taj karakter Papine posjete smatra važnim u smislu podrške dijalogu i pomirenju, jer, nažalost, istakao je, dijelovi društva i elite u BiH još religiju i etničku pripadnost koriste kao element razdvajanja. Ova će posjeta donijeti povećanu pažnju medija i dovesti BiH u žižu svjetske javnosti.

– Papa Franjo je izuzetna ličnost koja čvrsto stoji s obje noge na zemlji i obraća se ljudima kao ljudskim bićima, jednako, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost – istakao je Pammer.

U širem kontekstu, Papinu posjetu gleda kao napredak i dodatni korak u smislu posvećenosti reformama u BiH i njihovom prihvatanju, a na koncu i kao značajan doprinos evropskom putu BiH.

Zaključio je da je posjeta pape Franje BiH veliki i pozitivan događaj i izrazio ubjeđenje da svi na to tako treba da gledaju te dodao da očekuju veliki broj austrijskih državljana koji će doći u Sarajevo u periodu Papine posjete.