Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Socijalna kretanja u EU: Krizom su najteže pogođene zemlje na jugu

Filip Tanay

Prezentacija rezultata izvještaja “Zapošljavanje i socijalna kretanja u Europi 2014.”, koju je održao analitičar Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije (EK) Filip Tanay, pokazala je kako je kriza u protekloj godini najviše pogodila južne zemlje Europske unije (EU) i najugroženije skupine stanovništva, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U Kući Europe prezentirano istraživanje je obuhvatilo stanje ekonomije i tržište rada, što uključuje kretanje zaposlenosti odnosno nezaposlenosti, jednakost stanovništva, prihode kućanstava te stanje sa ugroženim skupinama u protekloj 2014. godini za sve zemlje članice EU.

„Južnije zemlje su krizom pogođenije od onih sjevernijih, a trend je bio da su najugroženije skupine najviše i osjetile krizu. Jaka kriza je nejednako utjecala na države članice, a utjecala je primarno na pad prihoda u kućanstvima“, izjavio je Tanay.

Filip Tanay1

Najviše treba raditi na zaštiti najugroženijih skupina, jer su države koje su imale najvišu stopu jednakosti, odnosno one koje su najviše ulagale u institucije za potporu nezaposlenima i ugroženim skupinama, najbolje podnijele krizu, pokazali su rezultati istraživanja.

Tanay je istraživanjem utvrdio kako su najugroženije skupine diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, ljudi sa niskom razinom obrazovanja, stranci, odnosno neeuropski državljani, osobe starije životne dobi, kao i oni najmlađi.

„Hrvatska je pri dnu ljestvice zaposlenosti, no pozitivno je da se vide znakovi oporavka u smjeru EU“, rekao je Tanay.

Dodao je kako se u 2014. povećala ukupna aktivnost, kako je više radno aktivnog stanovništva na tržištu rada, a uz povećanu zaposlenost se povisio i BDP.

„Hrvatska je snažno zakoračila u reforme i taj pozitivan trend je njihova posljedica, sva predviđanja kažu da će se taj trend nastaviti“, poručio je Tanay.