Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IOM

Granica između SAD i Meksika najsmrtonosnija ruta kopnene migracije u svijetu

mexico usa granica ajb
FOTO: AlJazeera

Broj smrtnih slučajeva i nestanaka koje je IOM dokumentirao duž granice predstavlja skoro polovinu od 1.457 slučajeva zabilježenih širom Amerike prošle godine

Granica između Sjedinjenih Država i Meksika najsmrtonosnija je ruta kopnene migracije na svijetu, sudeći prema podacima agencije UN-a za migracije objavljenim u utorak, a stotine su izgubile živote pokušavajući prijeći opasne pustinje.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) prošle je godine dokumentirala 686 smrtnih slučajeva i nestanaka među migrantima na granici, ali stvarna brojka je vjerovatno veća zbog podataka koji nedostaju, uključujući i one od mrtvozornika graničnih oblasti u Teksasu i meksičke agencije za potragu i spašavanje.

Alarmantne brojke

U opasnom krajoliku široke pustinje, kanjona i brda prekrivenih kaktusima, migranti postaju žrtve toplotnih udara ljeti i hipotermije zimi, tvrde američki granični zvaničnici. Neka tijela nikada nisu pronađena.

Paul Dillon, glasnogovornik IOM-a, rekao je da zabilježene brojke “predstavljaju najniže dostupne procjene”.

– Alarmantne brojke snažan su podsjetnik na potrebu za odlučnom akcijom za stvaranje redovnih legalnih puteva migracije – kazao je on novinarima u Ženevi.

IOM je saopćio da je skoro polovina smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine povezana s prelaskom pustinja Sonoran i Chihuahuan.

Veliki broj smrtnih slučajeva

Broj smrtnih slučajeva i nestanaka koje je IOM dokumentirao duž granice predstavlja skoro polovinu od 1.457 slučajeva zabilježenih širom Amerike prošle godine.

– Jedan od najzabrinjavajućih trendova koje je IOM uočio u Americi je porast smrtnih slučajeva na migracionim rutama na Karibima – kazao je Dillon.

Dodao da je u 2022. dokumentirano 350 smrtnih slučajeva, u poređenju sa 245 u 2021. i manje od 170 zabilježenih prethodnih godina. Većina žrtava na karipskim migrantskim rutama su ljudi iz Dominikanske Republike, Haitija i Kube.

Darien Gap, granični prijelaz u džungli između Paname i Kolumbije, prošle godine je zabilježio 141 dokumentiranu smrt migranata, tvrdi IOM.

– Udaljenost i opasna priroda te regije i prisustvo kriminalnih grupa duž rute znači da ova brojka vjerovatno ne predstavlja stvarni broj izgubljenih života – kazao je Dillon.

Panama je prošle sedmice najavila nove mjere za suzbijanje sve većeg broja migrantskih prelaza kroz Darien Gap, koji je ove godine dostigao najviši nivo, prenosi Reuters.