Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica ek

Kakve nam vijesti danas donosi Ursula von der Leyen?

Ursula von der Leyen
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Po dolasku u Sarajevo, na aerodromu će je dočekati ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, najavljeno je iz Delegacije EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas će boraviti u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o posjeti u okviru njene četverodnevne posjete: Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, predsjednica EK će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan (The Growth Plan for the Western Balkans) kao i plan puta regije ka Evropskoj uniji.

Po dolasku u Sarajevo, na aerodromu će je dočekati ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, najavljeno je iz Delegacije EU.

Nakon toga, Ursula von der Leyen će se u 9.30 sati sastati sa Predsjedništvom BiH, a potom će se u 10.40 sastati sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, s kojom će od 11.00 sati održati sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Konferencija za medije predsjednice Ursule von der Leyen i predsjedavajuće Borjane Krišto će biti upriličena u 11.30 sati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Posjetu će završiti u 12.15 sati ceremonijom predaje novih stanova za 27 porodica u Vogošći koji su korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji najvećim dijelom (80 posto) finansira EU.

Treća posjeta

Riječ je o njezinom trećem posjetu našoj zemlji u tri godine, što pokazuje posvećenost Evropske unije za napredak BiH na europskom putu.

Predsjednica Evropske komisije u Bosnu i Hercegovinu stiže uoči Izvješća o napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na europskom putu koji će biti objavljen 8. novembra.

Ona bi, prema najavama, tokom posjeta trebala iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i financijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije još 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje naša zemlja treba ispuniti kako bi dobila kandidatskii status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

BiH je proteklih mjeseci usvojila pet zakona s popisa od 14 prioriteta, ali politički predstavnici uglavnom su optimistični da će naša država ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa EU u kontekstu rata u Ukrajini. Za otvaranje pregovora s BiH zalaže se veći broj članica EU-a, uključujući Hrvatsku, no tome se za sada se protive Njemačka i Nizozemska.

Vladajuća koalicija na državnoj razini u prošli četvrtak je održala novi krug razgovora kako bi osigurala usvajanje još najmanje dva ili tri zakona u Parlamentu BiH do kraja mjeseca, a uoči dolaska predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Međutim, nisu se mogli dogovoriti oko toga gdje će biti sjedište prizivnog odjela Suda BiH. Ključni problem bio je hoće li sjedište prizivnog odjela državnog suda biti u Banjoj Luci, kako to traže vlasti RS-a, ili u Istočnom Sarajevu, na čemu inzistiraju iz Federacije BiH argumentirajući to blizinom sjedišta Suda i Tužiteljstva BiH, kao i državnog zatvora u kojega se smještaju pritvorenici.

Delegacija EU u BiH istaknula je kako je razočaravajuće da se nije mogao postići kompromis o tom pitanju, podsjećajući da je Evropska komisija kao jedan od ključnih prioriteta za BiH definirala poboljšanje funkcioniranja pravosuđa.