Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon dva dana pregovora

Lajčak objavio da je postignut dogovor Beograda i Prištine, oglasili se Vučić i Ambasada SAD

FAhr7sGX0AQLjWR

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu ka naprijed je upravo postignut”, objavio je Lajčak

Beograd i Priština postigli su dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, objavio je u četvrtak, 30. septembra, na Twitteru evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak.

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu ka naprijed je upravo postignut”, objavio je Lajčak uz fotografiju dokumenta na kojem su tri tačke koje je dan ranije najavio i glavni pregovarač za Kosovo Bekim Bislimi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zahvalio je pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Bekimu Bislimiju na spremnosti za dogovor.

Vučić: Rosu odlazi sa Jarinja i Brnjaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je srbijanska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni prijedlog za deeksalaciju situacije na sjeveru Kosova.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rješenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu”, rekao je Vučić.

Vučić je prenio da su se, pod tačkom 1, obje strane u Briselu dogovorile da se Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simutano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se Rosu povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rješenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

“Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest mjeseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rješenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto”, rekao je Vučić.

Šta je dogovoreno?

Prema objavljenom sporazumu, specijalne snage kosovske policije koje su raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak ċe se povuči simultano sa povlačenjem blokada.

Ovaj proces ċe početi u subotu, 2. oktobra u osam sati ujutro i trajaće najkasnije do 16 sati istog dana. Prije “simultanog povlačenja” trupe KFOR-a ċe se rasporediti na ovim graničnim prijelazima i ostaċe na tim pozicijama otprilike dvije sedmice kako bi se obezbijedilo sigurno okruženje i sloboda kretanja.

U tekstu usaglašenog sporazuma se navodi da ċe od ponedjeljka, 4. oktobra, takođe u osam sati, početi primjena “režima naljepnica”. Ovo ċe biti privremena mera dok se ne pronađe trajno rješenje.

Strane su se takođe složile da formiranju radne grupe gdje ċe biti predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije. Radnom grupom ċe predsjedavati predstavnici EU. Grupa ima za cilj pronalazak trajnog rješenja za registarske tablice, “zasnovanog na standardima i praksi EU”.

Prvi susret radnih grupa, kako stoji u tekstu dogovora, biċe održan 21. oktobra u Briselu.

“Unutar šest mjeseci od prvog sastanka, ova radna grupa ċe na najvišem nivou političkog dijaloga izaċi sa nalazima o trajnom rješenju”, navodi se u tekstu dogovora koji je objavio Miroslav Lajčak.

Ambasada SAD u Srbiji: Odlična vijest

Američki ambasador u Srbiji Anthony Godfrey je napisao na društvenoj mreži Twitter da je dogovor između Kosova i Srbije “odlična vijest”.

“Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog”, napisao je Godfrey.

Dva dana pregovora

Sve tri tačke dogovora dan ranije je objavio glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, i naglasio da se čeka na saglasnost Beograda.

Bislimi se odmah nakon završetka susreta u srijedu uveče vratio u Prištinu.

“Ovo je bio naš cilj – da imamo ravnopravan tretman”, izjavio je Bislimi nakon susreta u sredu. Naglasio je da se za sve ovo čeka konačna saglasnost Beograda.

Delegacija Srbije se nije oglašavala nakon susreta u srijedu, ali je putem neformalnih kanala poručila novinarima da “dogovora još nema”.

Na istim linijama je bila i evropska strana koja je preko portparola Petera Stana naglasila da dijalog nije završen te da se i dalje radi na pronalasku rješenja za krizu na severu Kosova.

Iako su bili u istoj zgradi u srijedu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.