Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari o napadu u Idlibu: Na tlu je ležalo na stotine civila

idlib

Ljekari koji su svjedočili smrtonosnom napadu hemijskim oružjem na civile u Idlibu istakli su da su u vrlo teškim uvjetima uradili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi pružili pomoć ranjenima, kojih je bilo na stotine, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od ljekara koji je pružao pomoć ranjenima, Abdulmunim Jafer za AA je istakao da je ranjenicima na svaki mogući način pokušao pružiti pomoć.

“U bolnicu u Maarret en-Numanu jutros od sedam sati su stizali ranjeni. Među njima je bilo i žena, djece i starijih osoba. Većina njih su bili u pidžamama. Pokušali smo im pomoći vrlo skromnim mogućnostima”, rekao je Jafer.

Istakao je da im nedostaje sanitetski materijal zbog čega su ranjene morali slati u bolnice u okruženju.

“Pošto nismo znali o kakvom plinu je riječ, nismo znali ni šta da učinimo u prvim momentima. Plinom su pogođeni i pripadnici Civilne zaštite. I njima smo pokušali pomoći koliko smo mogli”, kazao je Jafer.

Ljekar Mustafa Savas je kazao kako su od jutros pomagali ranjenima u bolnici.

“Nismo znali o kakvom plinu se radi. Tek poslije smo saznali da se radilo i mješavini sarina i klora. U našu bolnicu je prebačeno blizu 150 ranjenih. Ranjeni koji su pristizali su strašno drhtali. U bolnici je umrlo 25 osoba, dok se 70 nalazi u životnoj opasnosti”, kazao je Savas.

Istakao je kako se građani, kada osjete da se radi o hemijskim napadima, trebaju popeti na više spratove.

Namir Mendi, koji je također pomagao ranjenicima, kazao je kako su na lice mjesta izašli sa sedam ambulantnih vozila.

“Kada smo tamo došli na tlu je ležalo na stotine osoba, otrovanih plinom”, rekao je ovaj medicinski radnik, napominjući kako su u jedno vozilo morali stavljati po 10-15 ranjenika.

U jutrošnjem napadu u kojem su Assadove režimske snage koristile hemijsko oružje ubijeno je više od 100, a ranjeno više od 500 civila, među kojima je i veliki broj djece. Uslijedili su i zračni napadi u kojima su mete bile i lokalna bolnica i centar Civilne zaštite, koji pokušavaju pomoći stradalima. Strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao biti znatno veći, a ranjenici koji su životno ugroženi prebačeni su na liječenje u Tursku.