Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova epizoda brexita

Škoti ne odustaju od plana organiziranja novog referenduma o nezavisnosti

Nicole Sturgeon (1)

Britanski premijer Johnson ranije danas je uputio pismo škotskoj premijerki Sturgeon u kojem navodi da je pomno analizirao i da mora odbiti zahtjev o prenosu ovlasti za organiziranje referenduma sa britanskog na škotski parlament

Škotska vlada ne odustaje od plana održavanja novog referenduma o nezavisnosti, bez obzira na današnju odbijenicu koju im je dostavio britanski premijer Boris Johnson, javlja Anadolu Agency (AA).

“Škotska će se izboriti za pravo da odlučuje o svojoj budućnosti“, poručila je škotska premijerka Nicole Sturgeon nakon što joj je danas britanski premijer Johnson odbio zahtjev za prenos ovlasti za organiziranje referenduma.

Ona je poručila da će krajem mjeseca biti odreženi novi potezi škotske vlade.

Najavivši da će od regionalnog škotskog parlamenta tražiti izglasavanje rezolucije o pravu na samoodređenje, Sturgeon je kazala da Ujedinjeno kraljevstvo ne može opstati ako u njemu ne bude jedinstva.

Britanski premijer Johnson ranije danas je uputio pismo škotskoj premijerki Sturgeon u kojem navodi da je pomno analizirao i da mora odbiti zahtjev o prenosu ovlasti za organiziranje referenduma sa britanskog na škotski parlament.

Šef britanske vlade istakao je kako je 2014. godine u Škotskoj održan referendum i kako su se građani izjasnili da žele ostati u Velikoj Britaniji.

“Britanska vlada će i dalje poštovati tu demokratsku volju škotskog naroda i zato ne mogu odobriti prenos ovlasti koji može dovesti do organiziranja novog referenduma“, poručio je Johnson.

On je pozvao škotske vlasti na saradnju i jačanju ekonomije i međunarodne pozicije Velike Britanije.

Vladajuća Škotska nacionalna partija i njena liderka Sturgeon zagovaraju otcjepljenje te zemlje od Velike Britanije u čijem sastavu su još i Engleska, Vels i Sjeverna Irska.

Sturgeon tvrdi da je referendum 2014.godine rezultirao većinskim izglasavanjem ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je druga strana zastrašivala birače da bi secesija značila i izlazak Škotske iz Evropske unije. Ona dalje tvrdi da se Brexitom mijenja situacija na terenu i da su se stekli uvjeti za novi referendum.

Birači u Velikoj Britaniji su 2016. godine izglasali na referendumu izlazak te zemlje iz Evropske unije, međutim Škoti su većinski glasali za ostanak u toj evropskoj zajednici.