Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Janez Poklukar

Slovenski ministar zdravstva: 90 posto zbrinutih na intenzivnoj njezi nisu vakcinisani

Bolnica u Sarajevu u kojoj se liječnici i pacijenti bore s virusom COVID-19
02.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Opcoj bolnici ukupno je 186 hospitaliziranih usljed zaraze virusom Covid-19. Ukupno 10 pacijenata je na intenzivnoj njezi, a cetiri na respiratoru. 1. travnja je, nakon dugo vremena, bio prvi dan bez smrtnih slucajeva. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ove sedmice ćemo raspraviti sve i tražiti najbolja rješenja za zdravstvo i društvo u cjelini, naveo je Poklukar

Prema posljednjim podacima, u Sloveniji su sekvencioniranjem potvrđena 324 slučaja omikron varijante koronavirusa, a u 2.335 slučajeva sumnja se na verziju omikrona, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, u Sloveniji se u bolnicama liječi 548 oboljelih od covida, a najmlađi na odjeljenju ima 27 godina. Istovremeno, njih 173 je na odjelima intenzivne njege, od kojih najmlađi ima 28 godina. U nedjelju je umrlo 11 pacijenata oboljelih od covida.

“Podaci o porastu broja infekcija nisu ohrabrujući, iz inostranstva čujemo da se omikron ubrzano širi, ali da uzrokuje manje hospitalizacija nego delta varijanta. Ali, ne treba zanemariti činjenicu da danas imamo 173 pacijenta hospitalizirana na intenzivnoj njezi. Oko 90 posto pacijenata u jedinicama intenzivne njege nije vakcinisano”, rekao je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

On je dodao da je nevakcinisano i 78 odsto ukupno hospitalizovanih.

“U poređenju sa drugim zemljama sa većom pokrivenošću vakcinacijom, ne počinjemo da popunjavamo bolničke kapacitete od nule dok širimo verziju omikrona, već sa dvije trećine skale u odnosu na maksimum koji smo dostigli u četvrtom talasu“, naveo je Poklukar.

Zbog toga, prema njegovim riječima, Vlada ima na stolu brojne mjere.

“Ove sedmice ćemo raspraviti sve i tražiti najbolja rješenja za zdravstvo i društvo u cjelini”, naveo je Poklukar.

Spomenuo je i mogućnost PC (uvođenja potvrda preboljeli – vakcinisani) stanja. Međutim, ministar je istakao da ako mjere u kompaniji nisu prihvatljive, potvrde su mrtvo slovo na papiru i ne ostvaruju svrhu.

Budući da će biti više zaraženih, razmišljaju, kako kaže i o kraćem karantinu.

Međutim, kako verzija omikrona ima period inkubacije od 2,5 dana, što je upola manje od ostalih verzija, epidemiolozi su upitani da li se karantena može prekinuti nakon pet dana uz negativan rezultat testa.

“U narednim danima očekujemo veći broj pacijenata zbog verzije omikrona i, naravno, veći broj karantina, što bi moglo značajno uticati na mnoge procese u društvu – uključujući privredu i šire”, rekao je Poklukar.

Prošle sedmice u Sloveniji je potvrđeno oko 10.800 novih slučajeva zaraze koronavirusom, za više od 3.200 više nego sedmice ranije. Broj hospitaliziranih pacijenata s covidom i dalje je u opadanju, a manje ih je na intenzivnoj njezi. Umrla su 54 pacijenta sa Covid-19, osam više nego nedelju dana ranije. Ukupno, bolest covida odnijela je 6.056 života.