Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Srbije

Vučević: Crna Gora podrškom rezoluciji o Srebrenici ne čini dobro odnosima sa Srbijom

Miloš Vučević vlada srbije
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Vučevićeva izjava dolazi dva dana nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će Crna Gora glasati u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju o Srebrenici

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da Crna Gora najavom o podršci rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) “ne čini ništa dobro” odnosima sa Srbijom.

Vučević je 11. maja u izjavi za Televiziju Pink kazao da ne vidi “kao prijateljski gest prijateljske države” odluku Podgorice da podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, prenosi Beta.

“Rezolucija koja se sprema je stigmatizacija jednog cijelog naroda i ono što slijedi iza toga je nešto što mora da vas brine i mislim da ta odluka, ne samo Vlade Crne Gore nego i nekih drugih u regionu, pokazuje kakav odnos imaju prema Srbiji i koliko su nezavisni”, rekao je Vučević.

Rekao je i da rezolucija o Srebrenici koja se sprema u UN “nosi političke ali i pravne posljedice po bh. entitet Republiku Srpsku i Srbiju i po cjelokupni srpski narod jer će on biti označen kao počinilac genocida”.

Vučevićeva izjava dolazi dva dana nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će Crna Gora glasati u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju o Srebrenici.

“Mi ćemo glasati za tu ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto posto usaglašeni sa vanjskom politikom Evropske unije (EU) “, poručio je tada, uz ostalo, Spajić.

Spajić je, također, kazao da će Crna Gora predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Prema njegovim riječima, drugi amandman se odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenicu koju su predložile Njemačka i Ruanda osuđuje se poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se sprečio revizionizam.

Još nije poznat datum kada će se taj dokument naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a. Vijeće sigurnosti UN zakazalo je za 15. maj debatu o BiH, a nije objavljeno šta će biti konkretno tema.

Njome se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, dok se ni srpski narod, ni kolektivna odgovornost, ne spominju u finalnom prijedlogu tog dokumenta.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, u kome je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.300 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom UN.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i domaćim sudovima na oko 700 godina zatvora.

Na doživotni zatvor su za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u BiH osuđeni, pored ostalih, i glavni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić te ratni predsjednik tog entiteta u BiH Radovan Karadžić.

Usprkos presudama međunarodnih sudova, službeni Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nazivajući to “zločinom”.