Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Srbije

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama koje lobiraju za genocid u Srebrenici

aleksandar vucic
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell/ Arhiva
Aleksandar Vučić

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da će se time otvoriti Pandorina kutija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da se najdominatnije svjetske sile zalažu za rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali da će se Srbija tome suprotstaviti, kako je rekao, snažnije nego što misle.

SAD, Italija, Francuska i Njemačka su među kosponzorima rezolucije o Srebrenici, gdje je prema presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini, u julu 1995. počinjen genocid nad oko 8.000 bošnjačkih civila, kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

“Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope o zahtjevu Kosova za prijem u tu organizaciju predsjednik Srbije je rekao da se to u toj organizaciji sada predstavlja kao normalan slijed.

“Što se Vijeća Evrope tiče, tamo nam sada kažu da je to normalan proces i da tako piše, pa piše i da treba da se formira ZSO, pa ste to zaboravili”, kaže Vučić.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da će se time otvoriti Pandorina kutija.

“Pa svake godine će da imaju samo prijedloge rezolucije o genocidu počinjenih nad našim narodom, nad sovjetskim narodom i tako dalje. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid”, rekao je Vučić.

On je spomenuo i genocid nad Armenima u vrijeme otomanske Turske za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“I Turci su naravno sponzori rezolucije protiv nas. Ali nije to protiv nas, to je civilizacijska vrijednost. Biće mnogo civilizacijskih vrijednosti u budućnosti”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da NATO zemlje nikada ne bi mogle da pobijede Srbiju u Ujedinjenim nacijama dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.

“Dobar dio islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada će glasati. A ne zaboravite, ta mala slobodarska zemlja je otvoreno govorila o tim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici. Ne zaboravite da mi nikada to nismo krili. Za razliku od svih drugih mi smo položili cvijet, a niko nikada nije došao u Bratunac”, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija u mogućnosti da dobije tri puta više glasova od dvije NATO zemlje koje su se kandidovale za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN.

“Shvatio sam da NATO zemlje ne mogu da nas pobijede ni u čemu u Ujedinjenim nacijama, osim kad se skupe zajedno sa islamskim zemljama. A onda sam riješio da, pošto su nam ovako lijepo partnerski napravili cijelu ovu priču zarad civilizacijskih vrijednosti, mi ćemo sada budemo birani dokle god hoćemo, kako god hoćemo, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti”, rekao je Vučić.

Glasanje u Vijeću Evrope

Vučić je rekao da će inicijativa Prištine proći sutra na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a da će glavna bitka biti najverovatnije 16. maja.

“Oni su sad napravili novi trik i sa tim želim da upoznam građane – to je da će 10. maja da kažu da upućuju Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, onaj akt koju su Evropljani donijeli, ne bi li neki u tome pronašli Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da je pokrenut proces oko ZSO, a u stvari nije pokrenuto ništa, i da kažu to nam je razlog da glasamo za Kosovo u Vijeću Evrope”, rekao je Vučić.

Kao uslovi za ulazak Kosova u Vijeće Evrope spominjani su povratak imovine manastiru Visoki Dečani kojima su poslije zahtjeva vlade Kosova upisana 24 hektara u kosovski katastar, kao i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

BiH ‘partnerska zemlja’

Vučić će u ponedjeljak otići u BiH, za koju je rekao da je partnerska zemlja, pošto će avion “Air Serbia“ poletjeti iz Mostara.

“Idemo u partnersku zemlju, sačekaće nas ljudi iz rukovodstva Bosne i Hercegovine, Mostara, razgovaraćemo sa njima. Večeras će biti (premijer Hrvatske Andrej) Plenković, pretpostavljam, na večeri. Razgovaraćemo sa svima. To su nama partnerske zemlje“, rekao je Vučić.