Sarajevo

Cyber kriminal iznimna je vrsta opasnosti

cyber sigurnost

Bit će predstavljena 42 naučna i stručna rada o zaštiti maloljetnika u internet prostoru, o hibridnom djelovanju, o interesima različitih država u cyber prostoru, ali i o oblasti lične sigurnosti i zaštite podataka

Predstavnici akademske zajednice, agencija za provedbu zakona, sistema krivičnog pravosuđa, privatnih zaštitarskih firmi, kao i nevladinog sektora iz cijelog regiona okupili su se danas u Sarajevu na Međunarodnoj naučnoj konferenciji Dani kriminalističkih nauka “Savremeni izazovi u cyber sigurnosti”.

Kako je najavljeno, na Konferenciji će se raspravljati o kriminalističkim, kriminološkim, sigurnosnim, pravnim, viktimološkim, sociološkim, psihološkim i drugim aspektima cyber sigurnosti, a više od 40 autora prijavili su svoje radove za učešće na konferenciji.

Autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, a uvodno plenarno predavanje imao je profesor Itamara Lochard, naučna oblast Cyber Police Studies, s George Mason University Sjedinjene Američke Države.

Skup je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je podvukao da je ova tema izuzetno važna za čitav svijet jer živimo u dobu koje nazivaju informatičkom revolucijom, dobu koje je donijelo velike promjene na globalnom nivou, pa i u Bosni i Hercegovini.

– Svijet se mijenja munjevitom brzinom, suočavamo se s velikim izazovima na međunarodnom i lokalnom nivou, a jedan od tih izazova je svakako razvoj informatičke i komunikacione tehnologija – dodao je.

Kazao je da je svijet postao jedinstven sistem, a veze između pojedinaca danas se ostvaruju u trenutku, a sve zahvaljujući naprednim tehnologijama čiji brzi razvoj olakšava komunikaciju, ali je istovremeno doprinio i razvoju novog oblika kriminala – cyber-kriminala.

– Sve je više zloupotrebe društvenih mreža i širenja mržnje, zloupotrebe ličnih podataka i krađe identiteta, tehnologija se koristi u svrhu zloupotrebe maloljetnika. Svemu ovome se moramo znati suprotstaviti – istaknuo je.

Ipak, napomenuo je da je uz strožija ograničenja postignut napredak u zaštiti od cyber-napada, ali, nažalost, niko još nije dovoljno zaštićen jer napadi postaju učestaliji i profesionalniji kako se društvo i ekonomija sve više oslanjaju na digitalni svijet.

Izrazio je uvjerenje da svi sigurnosni subjekti u BiH daju doprinos, da idu ukorak sa cyber-izazovima koji se postavljaju pred državom, ali za savremene izazove u cyber-svijetu potrebni su podrška i iskustvo drugih.

– U svakodnevnoj borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, pa tako i lakšeg kontroliranja cyber-kriminala, Bosna i Hercegovina će najbolje napredovati ukoliko postane članica NATO-a i Evropske unije – smatra Komšić.

Biti dijelom porodice koja se zove NATO omogućit će BiH, dodaje, da se lakše nosi s problemima i izazovima koje nameće globalizacija.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasmin Ahić najavio je da će eminentni stručnjaci tokom dva dana konferencije dati odgovor o tome kako se zaštititi, ali i kako na pravi način razumjeti problematiku koja se događa u cyber prostoru.

Bit će predstavljena 42 naučna i stručna rada o zaštiti maloljetnika u internet prostoru, o hibridnom djelovanju, o interesima različitih država u cyber prostoru, ali i o oblasti lične sigurnosti i zaštite podataka.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je da ova konferencija, koja se organizira 18 put, pokazuje da ovaj fakultet sa svojim profesorima i saradnicima ide ukorak sa savremenim svijetom.

Ocijenio je da danas cyber sigurnost u globalnim problemima svijeta još jedan od pitanja posebno jer je napredak tehnologije doveo do toga da naučni instituti pokušavaju naći adekvatne odgovore na sve teža pitanja kako zaustaviti zloupotrebu razvoja tehnologije.

Šefica Katedre za sigurnosne studije na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Lada Sadiković pojasnila je da su kibernetički napadi opasna prijetnja koja može ugroziti ekonomiju, paralizirati infrastrukturu, zaprijetiti vojnim mogućnostima neka zemlje i političkim sistemima.

– Takva prijetnja može doći od državnih i nedržavnih izvora, iz blizine, ali i iz udaljenih dijelova svijeta, a na takve vrste opasnosti niko nije imun. Stoga je potrebno da se svi prilagode i osposobe za tu iznimnu vrstu opasnosti – dodala je.

Konferencija je organizirana 18. put u povodu obilježavanja Dana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.