Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Odluka o referendumu u RS-u mora biti stavljena van snage

izetbegovic1

Predsjedništvo SDA smatra da odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju reforenduma o pravosuđu BiH mora biti stavljena van snage, jer se entiteti ne mogu jednostrano baviti pitanjima koja su u nadležnosti BiH i na neustavan i nezakonit način donositi odluke i nametati svoju volju vezano za rad pravosuđa.

– SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske mjere kako bi se zaštitio suverentitet BiH i ova odluka bila stavljena van snage – rekao je danas u Banjoj Luci predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva Stranke.

Ta stranka je, kako je rečeno, stava da niko, ništa i nikome ne može nametati u BiH i da sve buduće reforme, uključujući i reformu sektora pravde, moraju biti plod dogovora, koji uvažavaju interese i prava BiH, jer se jedino tako može graditi evropska budućnost BiH, sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

-SDA će se oduprijeti svakom pokušaju da se reforma sektora pravde pretvori u sredstvo pritiska u pravcu revitaliziranja karaktera rata, izjednačavanja zaraćenih strana, zamagljivanja istine o zločinama počinjenim nad Bošnjacima i amnestiranja od odgovornosti onih koji negiraju te zločine – rekao je Izetbegović.

Najavio je da će se SDA odučno suprostaviti svakom pokušaju da se reforma sektora pravde pretvori u sredstvo razgrađivanja, stabljenja ili destrukcije pravosuđa BiH.

Predsjedništvo SDA je podržalo usvajanje usaglašenog prijedloga strategije za reformu sektora pravde u BiH za period do 2018. godine, imajući u vidu njen značaj u procesu evropskih integracija BiH.