Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić: Izgubili smo. Rezolucija o Srebrenici biće usvojena, Kosovo bi moglo ući u VE

Foto: F.S./ATAImages/PIXSELL

Vučić je naveo da je borba bila, ne da bi negirao nečije žrtve, nego da se “Srbija spasi od naplate ratne štete i revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priznao je da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojiti UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kao i prijem Kosova u Vijeće Evrope (VE), zaključivši da najmoćnije sile nisu uspjele “baciti Srbiju na koljena i pod” i da je zbog toga Srbija na čelu s njim uspjela.

Vučić je naveo da je borba bila, ne da bi negirao nečije žrtve, nego da se “Srbija spasi od naplate ratne štete i revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije”.

“Amerikanci sada šute”

Na početku svoga obraćanja srbijanski predsjednik je citirao pojedine dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma zaključivši da se time dokazuje kako je rezolucija o Srebrenici “brutalno gaženje Daytona i Ustava BiH” i da to znaju i Amerikanci “koji sada šute”.

-Potpuno je jasno da je bio neophodan konsenzus u Predsjedništvu (za odluku o rezoluciji o Srebrenici) i onda bi u slučaju da je neko preglasan pokrenula bi se zaštita vitalnog nacionalnog interesa. U Generalnoj skupštini po prvi put u njenoj historiji trebalo bi po prvi put da se odlučuje o aktu za koji ne postoji saglasnost konstitutuivnih naroda na koji se taj akt odnosi. Da idem dalje – za Ruandu je pored saglasnost Huta i Tutsija trebala saglasnost svih država u Africi. Oni su proveli konsultacije unutar zemlje i sa regionalnim partnerima, a mi smo za rezoluciju prvi put čulu od njemačkih partnera. Mi smo ih upitali zašto nas niste obavijestili, mi smo ‘garanti’ Daytona, našeg stanovništva je 32 posto u BiH. Amerikanci su pametniji od drugih i zato su se povukli. Oni šute zato što znaju da smo u pravu, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Vučić je dodao kako Srbija nikada “nije negirala strašan zločin nad Bošnjacima” i da je “pokušala organizovati život na racionalnim osnovama u prijateljskim uslovima”, ali da za to nije bilo razumijevanja jer, kako je poentirao, “za njih su Srbi dobri samo ako bi spustili glavu dok nas udaraju motkama i da to nije dovoljno, nego moramo govoriti kako nam je lijepo dok nas tuču”.

“Borba protiv rezolucije”

Vučić je dalje ispričao kako se “borio protiv rezolucije o Srebrenici”.

-Ja sam organizovao broje sastanke, razgovaro sam sa 22 predsjednika i premijera i sa predstavnicima 111 zemalja u UN-u. Nastavio sam to da radim svaki dana. Zašto? Zato što sam znao šta je namjera Nijemaca, ali i onih iz Sarajeva. Kada su vidjeli da se neko suprotstavio, onda su pokrenuli najjeziviju kampanju najbrutalnijih uvreda. Nemam problem da budem izložen takvom linču zato što se borim za svoj narod i istinu. Ne zato što hoću da negiram bilo kakav zločin nego da spriječim zločine u budućnosti. Nisu oni tražili da Vučić pogne glavu u Srebrenici i položi cvijet, nego oni traže pravne i političke konzekvence. Ovo je jedina rezolucija koja će biti usvojena preglasavanjem, ovo neće biti jednoglasna odluka. Ni blizu. Bit će onih koji će glasati mukom za rezoluciju, tvrdi Vučić, prenosi N1.

Kosovo u Vijeću Evrope

Vučić je naveo, također, da su velike šanse da Kosovo uđe u Vijeće Evrope i da se očekuje da 16. maja bude glasanje o tom pitanju. Pred nama je petnaest dana teške borbe ali nećemo da odustajemo, dodao je on.

Vučić se obratio danas javnosti nakon povratka iz New Yorka govoreći o situaciji na Kosovu i eventulanom njegovom prijemu u Vijeće Evrope.

-Očekujemo glasanje 16. maja po pitanju članstva Kosova u Vijeće Evrope, a Srbija se suočava sa tri prepreke, istakao je on.

-Umjesto obligation stavljena je riječ commitment, što nam ostavlja malo prostora. Tačka dva je prijem Kosova u Vijeće Evrope i tu se vodi jedna kampanja fleksibilnog tumačenja obaveza od strane Prištine, a istovremeno je tu i sprovođenje različitih zavjereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zašto Kosovo neće sa ogromnom izvijesnošću postati članica Vijeća Evrope, rekao je Vučić.

On je naveo i da su šanse da Kosovo postane članica Vijeća Evrope su i dalje velike.

„Da li ćemo uspjeti? Teško, ali ta borba neće biti laka ni za njih“, isakao je predsjednik Srbije, dodajući da se „velike sile bore protiv nas, ali da ćemo nastaviti da se borimo“.

Kao jedno od glavnih problema Vučić je najavio i odbijanje formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO), a u svom obraćanju kritikovao je njemačke novinare i aktiviste zbog izjava o tome.

On je optužio njemačke novinare i aktiviste da pravdaju to da „Kosovo ne može da formira ZSO, jer srpskih općina nema“, što Vučić kaže da nije tačno, prenosi Nova.rs