Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon nedolaska poslanika iz RS-a

Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

psbih 22 (1)

Uprkos tome što su predstavnici HDZ-a BiH negirali da ima kvoruma bez predstavnika iz RS-a, u konačnici je kako saznajemo, ustanovljeno da kvoruma ima, ali da ne bi bilo “politički mudro” održati sjednicu

Otkazana je za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer na sjednicu nisu došli predstavnici stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), koji su jučer donijeli zaključak da neće učestvovati u u donošenju odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Oni bojkotuju rad u državnim institucijama jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se između ostalog negiranje genocida smatra krivičnim djelom.

Otkazivanju sjednice je prethodila sjednica Kolegija u proširenom sastavu na kojoj se kako saznaje Fokus raspravljalo o tome da li bi održavanje današnje sjednice Doma bez predstavnika iz RS-a bilo u skladu s Ustavom BiH, odnosno ima li kvoruma za zasjedanje.

Uprkos tome što su predstavnici HDZ-a BiH negirali da ima kvoruma bez predstavnika iz RS-a , u konačnici je kako saznajemo, ustanovljeno da kvoruma ima, ali da ne bi bilo “politički mudro” održati sjednicu.

Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke koji je prisustvovao sjednici Proširenog kolegija, kazao je novinarima da će vanredna sjednica biti zakazana za početak devetog mjeseca.

Prema Poslovniku Predstavničkog doma PSBiH da je današnja sjednica održana na njoj se moglo raspravljati o svim predloženim tačkama dnevnog reda , ali zbog nedostatka pet glasova iz RS-a u prvom krugu glasanja, predloženi zakoni primjerice ne bi mogli biti usvojeni u prvom krugu. No, bili bi stvoreni uvjeti za drugi krug glasanja, kada je Poslovnikom predviđeno da ukoliko nema 10 glasova protiv iz RS-a, a kada ni tada ne bi došli poslanici iz RS-a i taj uvjet bi bio ispunjen i uz većinu glasova prisutnih prijedlozi bi prošli.

Međutim, odluka Kolegija u proširenom sastavu je da se odgodi održavanje današnje sjednice više je politička odluka s ciljem smirivanja tenzija, nego što je zasnovana na propisima.

Na dnevnom redu današnje, odgođene sjednice je između ostalog bio zahtjev poslanika Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH po hitnom postupku, potom Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini,kao i Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu.